News

Ce vor fi obligate să facă anumite instituții ale statului. Decizia ar putea să-i bucure pe fermieri

Instituțiile publice ar putea fi obligate prin lege să cumpere alimente de la producători români, conform inițiativei PSD.
27.10.2022 | 10:37
Ce vor fi obligate sa faca anumite institutii ale statului Decizia ar putea sai bucure pe fermieri
Producătorii români vor avea prioritate. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege al Partidului Social Democrat prevede ca toate instituțiile și companiile de stat incluse în categoria celor care desfășoară activități de alimentație publică să ajute producătorii români.

Produsele românești vor avea prioritate potrivit legii PSD

Din această categorie fac parte cantinele școlare, spitalicești, unități militare, internate să cumpere alimente de la producători locali sau autohtoni și abia mai apoi să apeleze la produse din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2023, să fie obligatorie achiziționarea a cel puțin 50% din alimente în acest mod, iar din 1 ianuarie 2024 procentul să crească la 75%. Mai mult, există obligativitatea ca cel puțin 25% din produsele cumpărate să fie ecologice.

Conform Profit.ro, propunerea legislativă instituie diverse scale, șapte la număr, ale lanțului de aprovizionare, de la raza unei comune la întreg teritoriul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

”Beneficiarii sunt obligați să respecte și să aplice lanțul scurt de aprovizionare în ordine crescătoare, în mod gradual, începând de la Lanțul 1 până la Lanțul 7.

Exemplu: Astfel, X, entitate publică, se aprovizionează de la fermierul Y din comuna Z conform Lanțului 1.

ADVERTISEMENT

Dacă nu găsește alimentele la cantitatea sau calitatea dorită, X poate să meargă să se aprovizioneze de la A din orașul B, învecinat cu comuna Z, B și Z făcând parte din Lanțul 2.

Dacă A nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 2, X se aprovizionează din orașul D care face parte, alături de B și Z, din județul I, toate fiind incluse în Lanțul 3.

ADVERTISEMENT

Dacă X nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 3, se aprovizionează din oricare dintre județele M, N sau O care, împreună cu județul I, fac parte din aceeași regiune, formând regiunea F conform NUTS 2 (organizarea dministrativp a UE – n.r.) și Lanțul 4.

Dacă X nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 4, se aprovizionează din oricare dintre județele S1, T1 sau R1, care fac parte din regiunea STR conform NUTS 1, formând Lanțul 5.

Dacă nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 5, X se aprovizionează de oriunde de pe teritoriul național, formând Lanțul 6. Dacă nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 6, X se aprovizionează de oriunde de pe teritoriul Uniunii Europene, formând Lanțul 7”, este precizat în proiectul de lege.

Așadar, produsele vor fi achiziționate de la cel mai mic producător posibil, până la cel mare, în funcție de disponibilitatea stocurilor.

ADVERTISEMENT