News

Cea mai ciudată atracție turistică din Croația, populară în întreaga lume. Oricine poate trimite exponate pentru Muzeul Relațiilor Eșuate

Oricine poate dona o amintire dintr-o poveste de dragoste nereușită Muzeului Relațiilor Eșuate din Croația, indiferent cât de sentimentală sau ciudată ar fi.
19.02.2023 | 07:30
Cea mai ciudata atractie turistica din Croatia populara in intreaga lume Oricine poate trimite exponate pentru Muzeul Relatiilor Esuate
Donatori anonimi din întreaga lume trimit muzeului amintiri ale unor relații eșuate, pe care acesta le expune alături de un text care spune povestea fiecărui obiect Foto: Muzeul Relațiilor Eșuate / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Foștii îndrăgostiți Olinka Vistica și Drazen Grubisic conduc Muzeul Relațiilor Eșuate, una dintre cele mai aglomerate – și mai ciudate – atracții turistice din Croația.

Muzeul Relațiilor Eșuate, una dintre cele mai aglomerate atracții turistice din Croația

Când relația lor s-a încheiat în urmă cu mai bine de 20 de ani, a venit momentul ca Olinka și Drazen să își împartă lucrurile, inclusiv un televizor, un computer și o mulțime de suveniruri din vacanțe. Apoi, au ajuns la un iepuraș de jucărie.

ADVERTISEMENT

Când erau îndrăgostiți, cei doi croați aveau un ritual drăguț: când unul dintre ei venea acasă, celălalt întorceau cheița iepurașului pufos și îl trimitea să se fâțâie prin casă pentru a-i ura bun venit. Iar când unul dintre ei pleca în străinătate într-o călătorie de afaceri, lua iepurașul alb cu ei și făcea fotografii cu el în zonele turistice.

Era un simbol al timpului petrecut împreună în atât de mare măsură încât Olinka credea că niciunul dintre ei nu ar trebui să îl păstreze, a povestit ea pentru The New York Times.

ADVERTISEMENT

În acel moment, cei doi ar fi putut să ajungă la o ceartă amară, dar, în schimb, au avut un moment de inspirație: “Nu ar fi minunat să avem un loc în care toată lumea de pe planetă să poată trimite obiecte după o despărțire?”, își amintește ea că s-a gândit.

O arhivă globală a iubirilor eșuate ar putea ajuta cuplurile să treacă peste o inimă frântă, a spus Olinka. De asemenea, le-ar permite să spună lumii: “Această iubire a existat”.

ADVERTISEMENT

Astăzi, foștii îndrăgostiți conduc Muzeul Relațiilor Eșuate, una dintre cele mai aglomerate – și mai ciudate – atracții turistice din Croația. Situat într-un fost palat din orașul vechi din Zagreb, capitala Croației, muzeul expune obiecte provenite de la iubiți cu inima frântă din întreaga lume, alături de texte care spun povestea fiecărui obiect.

Donatorii obiectelor, mulți dintre ei trimițând obiectele prin poștă, sunt ținuți în anonimat, în încercarea de a-i încuraja să fie sinceri.

ADVERTISEMENT

Amintirile variază de la cele mai banale – cum ar fi o pereche de pantofi eleganți albi, care au venit cu un bilet pe care scria: “A încercat să-mi impună gusturile ei în materie de modă” – până la cele cu încărcătură emoțională. Unul dintre exponate este o parașută donată de o femeie al cărei iubit a murit într-un accident de parașutism.

Muzeul a debutat în 2006

Muzeul a debutat în 2006 ca un proiect temporar pe care Grubisic și Vistica l-au prezentat la Salonul din Zagreb, o bienală de artă. Primele exponate au fost procurate de la prieteni, dar odată ce expoziția s-a încheiat, cuplul a declarat că a început să primească e-mailuri și telefoane prin care li se cerea să prezinte versiuni ale instalației în întreaga lume.

În curând, cei doi au organizat expoziții pop-up în locuri precum o galerie de artă californiană și un centru comercial din Turcia, solicitând în fiecare loc mai multe donații. Când și-au prezentat expoziția în Mexico City, au primit sute de obiecte și povești.

În 2010, Grubisic și Vistica au inaugurat sediul permanent al muzeului, chiar în josul străzii de primăria din Zagreb, un loc popular pentru nunți. Colecția muzeului include în prezent peste 4.000 de obiecte, dintre care aproximativ 70 sunt expuse la un anumit moment.

Charlotte Fuentes, un curator care se ocupă de colecție și organizează expoziții temporare în străinătate, a declarat că în fiecare săptămână sosesc noi obiecte prin poștă.

Recent, a spus ea, cineva i-a trimis o bucată de tort de nuntă veche de 37 de ani. A pus-o într-un congelator. “Sunt uimită de ceea ce fac oamenii pentru a încerca să păstreze dragostea vie”, a spus Fuentes.

În timpul unui tur recent al muzeului, Vistica, Grubisic și Fuentes au arătat câteva exponate care provin de departe: o bicicletă din Belgia, niște mobilier de jucărie din Coreea de Sud și o pereche de pantofi de baschet din Seattle.

Grubisic a spus că obiectele donate reflectă adesea contextul politic sau social al unei țări.

Atunci când muzeul a organizat o expoziție temporară în Filipine, a adăugat el, a primit “destul de multe obiecte despre despărțiri din cauza migrației”. Milioane de filipinezi lucrează în străinătate, a spus Grubisic, “așa că există o mare șansă ca persoana iubită să zboare în Canada, sau în Dubai, sau undeva, pentru a lucra. Și să se producă ruptura“.

“Sunt sigur că dacă am crea o expoziție în Ucraina”, a adăugat Grubisic, “am primi povești despre rupturi din cauza războiului”.

Muzeul, o fotografie a istoriei

În acest sens, muzeul este, de asemenea, o privire în istorie, ceea ce a fost clar încă din primele zile ale proiectului, a spus Vistica. Atunci când colectau primele obiecte din Zagreb, un fost soldat le-a oferit un picior protetic.

Soldatul a declarat că și-a pierdut piciorul în anii 1990, în timp ce lupta pentru independența Croației față de Iugoslavia. El a spus că sancțiunile internaționale i-au îngreunat obținerea unei proteze, dar că, în cele din urmă, o angajată a Ministerului Apărării a obținut materialele necesare pentru a face una. Soldatul a spus că el și salvatorul său improbabil s-au îndrăgostit, dar că piciorul fals a durat mai mult decât relația.

“La început, ne-am temut că vom primi doar obiecte de la aventurile de vară, dar poveștile au devenit în curând mai profunde”, a spus Vistica. “Avem articole din Al Doilea Război Mondial, legate de terorism. Unele dintre ele sunt pline de însemnătate istorică”, a adăugat ea. “Dar viața este grea.”

Cu toate acestea, cele mai frivole obiecte ale muzeului au fost cele care au părut să rezoneze cel mai mult cu vizitatorii, a spus Grubisic, inclusiv o carte intitulată “Te pot face să slăbești”. O englezoaică a trimis-o, împreună cu un bilet care începea astfel: “Acesta a fost un cadou de la fostul meu logodnic. Chiar trebuie să continui?”.

Fuentes a spus că muzeul a primit o mulțime de cadouri frivole precum acea carte.

Mai multe obiecte nu au nimic de-a face cu romantismul și, în schimb, amintesc alte tipuri de despărțiri, cum ar fi pierderea credinței religioase sau moartea unui copil.

La un moment dat, în timpul turului, Olinka a arătat spre două sutiene într-o vitrină. O femeie a spus că le-a donat după o mastectomie, scriind că spera că despărțirea de ele “îmi va permite să recuperez relația cu corpul meu. Sunt atât de nerăbdătoare să se întâmple asta”.

Muzeul nu mai returnează nici un exponat

“Întotdeauna am lăsat numele deschis, așa că este doar Muzeul Relațiilor Eșuate și nu menționează dragostea”, a spus Vistica. “Toate relațiile sunt emoționale, nu doar cele romantice”, a adăugat ea.

Printre cele peste 70 de obiecte expuse, poate că cele mai ciudate erau niște cruste vechi de 30 de ani într-o cutie Petri. Fuentes a povestit povestea lor: un biolog le-ar fi colectat de la primul ei iubit pentru a-l putea clona în cazul unui accident.

Muzeul nu primește multe părți ale corpului prin poștă, a spus Grubisic, dar a adăugat că o prezentatoare de televiziune croată a donat odată un calcul biliar. “Partenerul ei o făcea atât de nervoasă, încât a spus că acest lucru a contribuit la formarea calculului”, a mai spus el.

Prezentatoarea TV a cerut în cele din urmă calculul biliar înapoi, a spus Vistica, iar ei i l-au dat. Acum, muzeul are o politică de a nu returna niciodată nimic, chiar dacă un donator se împacă cu fostul/fosta.

Fuentes a dat un exemplu. Într-o mică vitrină de sticlă se aflau două pietre pe care un cuplu a spus că le-a găsit odată pe o plajă din Danemarca: o “piatră de el” și o “piatră de ea”, conform notei de însoțire. Când cuplul s-a despărțit după un an, unul dintre ei a trimis pietricelele la muzeu.

Fuentes a declarat că, atunci când au fost expuse, i-a trimis un e-mail donatorului pentru a-i spune, iar acesta i-a răspuns prin e-mail că cei doi s-au îndrăgostit din nou după o pauză de șapte ani. El nu a cerut obiectele înapoi, a spus Fuentes. În schimb, a adăugat ea, el a scris cât de minunat este “că oamenii se pot împăca din nou și încă mai au lucruri în Muzeul Relațiilor Eșuate”.

ADVERTISEMENT