News

Unde mergem în 2023. National Geographic dezvăluie topul celor mai frumoase destinații turistice din lume

National Geographic a publicat la sfârșitul lunii octombrie lista Best of the World, cu 25 de destinații de neratat pentru 2023
30.10.2022 | 08:33
Unde mergem in 2023 National Geographic dezvaluie topul celor mai frumoase destinatii turistice din lume
National Geographic a publicat Topul destinațiilor turistice pentru anul 2023 Foto: peru.travel, visitutah.com, travel.com, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Respectul, pentru oameni și culturile lor, pentru pământ și conservarea acestuia, este tema generală a listei, care este împărțită în cinci categorii oficiale.

National Geographic: Topul destinațiilor pentru 2023

Lista “Best of the World” întocmită de National Geographic, este accesibilă pe site-ul web al publicației.

ADVERTISEMENT

Speranța este ca 2023 să fie nu doar o mare reîntoarcere la călătorii, ci și la a redescoperi uimirea, a declarat Amy Alipio, editor senior pentru National Geographic Travel. “Pentru că atunci când ești uimit de ceva, îl tratezi cu respect. Iar acest spirit este ceva ce vrem să încurajăm cu această listă”, a spus ea.

Lista se concentrează pe destinațiile care au făcut eforturi de conservare conduse de comunitate, călătorii de vindecare și de patrimoniu și modalități prin care călătorii pot da înapoi, precum și locuri care fac o muncă importantă în ecoturism, sustenabilitate și călătorii incluzive.

ADVERTISEMENT

Privire asupra comunității

National Geographic a introdus o nouă categorie în lista din acest an, înlocuind “sustenabilitatea” cu o categorie mai largă, “comunitatea”.

“Este vorba despre extinderea atenției asupra oamenilor care se străduiesc să obțină destinații sustenabile și asupra diferitelor moduri în care se manifestă, de la a face călătoriile mai accesibile până la a sprijini afacerile locale”, a spus Alipio.

ADVERTISEMENT

Cele cinci destinații enumerate la rubrica “comunitate” reprezintă o gamă diversă de puncte forte.

Ghana este listată ca o destinație importantă pentru călătorii de cunoaștere a moștenire populației de culoare din Africa de Vest.

ADVERTISEMENT

Alberta, Canada, figurează, de asemenea, pe listă. “A fost un lider în turismul indigen, practic, a făcut călătorii să învețe poveștile și modul de viață al primelor națiuni de aici, din America de Nord” și culturile lor vibrante și contemporane, a mai spus Alipio, citată de CNN.

În Laos, un nou tren de mare viteză face țara mai accesibilă pentru vizitatori și aduce oportunități economice pentru localnici.

Laos
Un tren de mare viteză face Laos mai accesibil pentru turiști Foto: hotels.com

Orașul Milwaukee, Wisconsin, din regiunea Marilor Lacuri, este inclus pe listă în parte pentru că “a sprijinit cu adevărat comunitatea sa creativă”, a spus Alipio, citând Bronzeville, care deschide un centru cultural axat pe arta afro-americană.

Iar în insulele Dodecaneze din Grecia, Karpathos se remarcă prin turism durabil cu conducere feminină.

Să scăpăm de aglomerație

Lista nu este lipsită de atracții noi și mari. Mult-așteptatul Mare Muzeu Egiptean din afara orașului Cairo figurează în apariția Egiptului pe lista din 2023 la categoria “cultură”. Iar Charleston, Carolina de Sud, va găzdui în curând Muzeul Internațional African American, care urmează să se deschidă în ianuarie.

Sălbăticia SUA figurează pe listă în două categorii, cu accent pe îndepărtarea de aglomerație.

Utah, unde cele cinci parcuri naționale sunt o atracție uriașă, apare în categoria “aventură”, în parte pentru eforturile sale de a direcționa turiștii către unele dintre zonele sale mai puțin cunoscute pentru a combate turismul excesiv.

Visit Utah are o pagină dedicată călătoriilor responsabile, unde le cere vizitatorilor să ia în considerare impactul lor, cu întrebări precum “Fac tot ce pot pentru a evita locurile aglomerate?”. Parcurile de stat, inclusiv Dead Horse Point și Goblin Valley, sunt situate în apropierea unuia sau mai multora dintre cele cinci parcuri naționale spectaculoase din Utah.

Utah
Statul Utah are o pagină dedicată campatului responsabil Foto: visitutah.com

Parcul Național Big Bend din Texas apare în categoria “natură”. Deși Big Bend a găzduit un număr record de 581.000 de vizite de agrement în 2021, a fost totuși mult mai puțin vizitat decât unele dintre cele mai populare parcuri naționale din Statele Unite. Yellowstone a primit 4,9 milioane de vizitatori, iar Parcul Național Great Smoky Mountains a găzduit un număr impresionant de 14,1 milioane de vizite de recreere în 2021.

Slovenia, “un lider îndelungat în turismul durabil”, asociază pistele de ciclism cu vizite la podgorii, producători de brânzeturi și alți producători de alimente într-un mod care îi aduce un loc în categoria “natură” cu un bonus culinar.

Highlands din Scoția, uluitorul arhipelag vulcanic Azores din Portugalia și Botswana se află, de asemenea, pe lista “naturii” pentru eforturile lor de conservare și durabilitate.

Familie, aventură și cultură

Columbia a fost în centrul atenției datorită filmului Disney “Encanto”, ceea ce o face o alegere oportună pentru categoria “familie”. În California, Crosstown Trail din San Francisco este un alt loc perfect pentru aventură în familie.

Vorbind de “aventură”, această categorie include și Choquequirao, Peru, un sit incaș care rivalizează cu Machu Picchu și care devine din ce în ce mai accesibil și stimulează dezvoltarea economică.

Choquequirao Peru
Choquequirao rivalizează cu Machu Picchu Foto: peru.travel

Și Noua Zeelandă, de mult timp o capitală a aventurii, se află pe listă pe măsură ce entuziasmul crește odată cu revenirea călătoriilor. Alpii austrieci oferă, de asemenea, mari oportunități de aventură în cadrul rețelei Bergsteigerdörfer, formată din 29 de sate de alpinism.

Asia, care s-a redeschis mai greu după pandemie, ocupă un loc important în categoria “cultură”. Busan, Coreea de Sud, apare în această categorie pentru oferte de la bere artizanală până la cel mai important festival de film din Asia.

În timp ce China rămâne închisă turismului internațional, Grotele Longmen din provincia Henan figurează, de asemenea, pe lista “culturii”, deoarece noile tehnologii atrag atenția asupra uneia dintre cele mai mari colecții de statui de piatră din lume.

ADVERTISEMENT