News

Cea mai mare amenințare, acum, pentru sănătatea oamenilor, la nivel mondial. E mai rău decât fumatul, alcoolul și HIV

Poluarea aerului este cea mai mare amenințare pentru sănătatea globală, potrivit unui nou studiu. Pericolul este exacerbat în anumite regiuni ale lumii.
29.08.2023 | 15:53
Cea mai mare amenintare acum pentru sanatatea oamenilor la nivel mondial E mai rau decat fumatul alcoolul si HIV
Poluarea cu particule fine crește riscul de boli pulmonare și cardiace, de accident vascular cerebral și de cancer / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Poluarea aerului este principala amenințare la adresa sănătății oamenilor, la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat, marți,  de Institutul de Politici Energetice al Universității din Chicago (EPIC). Potrivit acestuia, respectarea permanentă a pragului de expunere la particule fine stabilit de OMS ar crește speranța de viață la nivel mondial cu 2,3 ani.

Poluarea cu particule fine

Potrivit unui studiu publicat marți, 29 august, poluarea aerului reprezintă un risc mai mare pentru sănătatea mondială decât fumatul sau consumul de alcool, iar acest pericol este exacerbat în anumite regiuni ale lumii, precum Asia și Africa.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestui studiu realizat de Energy Policy Institute at the University of Chicago (EPIC) privind calitatea aerului la nivel mondial, poluarea cu particule fine – emise de autovehicule, industrie și incendii – reprezintă „cea mai mare amenințare externă la adresa sănătății publice” la nivel mondial. Dar, în ciuda acestui fapt, fondurile alocate luptei împotriva poluării aerului reprezintă doar o mică parte din cele dedicate, de exemplu, bolilor infecțioase, subliniază raportul.

Poluarea cu particule fine crește riscul de boli pulmonare și cardiace, de accident vascular cerebral și de cancer. EPIC estimează că, dacă pragul OMS de expunere la particule fine ar fi respectat în permanență, speranța de viață la nivel mondial ar crește cu 2,3 ani, pe baza datelor colectate în 2021. În comparație, consumul de tutun reduce speranța de viață la nivel mondial cu 2,2 ani în medie, iar malnutriția infantilă și maternă cu 1,6 ani.

ADVERTISEMENT

Asia de Sud și Africa, cele mai afectate

În Asia de Sud, regiunea din lume cea mai afectată de poluarea atmosferică, efectele asupra sănătății publice sunt foarte pronunțate. Conform modelării EPIC, locuitorii din Bangladesh – unde nivelul mediu de expunere la particule fine este estimat la 74 g/m3 – ar putea câștiga 6,8 ani de speranță de viață dacă pragul de poluare ar fi coborât la 5 g/m3, nivelul recomandat de OMS. Capitala Indiei, New Delhi, este „cea mai poluată metropolă din lume”, cu o rată medie anuală de 126,5 g/m3, scrie France 24.

În schimb, China „a făcut progrese remarcabile în lupta sa împotriva poluării aerului”, inițiată în 2014, a declarat Christa Hasenkopf, director al programelor EPIC pentru calitatea aerului. Poluarea medie a aerului în această țară a scăzut cu 42,3% între 2013 și 2021, dar rămâne de șase ori mai mare decât pragul recomandat de OMS. Dacă acest progres continuă în timp, populația chineză ar trebui să câștige în medie 2,2 ani în ceea ce privește speranța de viață, potrivit EPIC.

ADVERTISEMENT

Dar, în general, regiunile din lume cele mai expuse la poluarea aerului sunt cele care primesc cele mai puține resurse pentru a combate acest risc, notează raportul. „Există o discrepanță profundă între locurile în care aerul este cel mai poluat și cele în care se alocă cele mai multe resurse la nivel colectiv și global pentru a rezolva această problemă”, explică Christa Hasenkopf.

În timp ce există mecanisme internaționale de combatere a HIV, malariei și tuberculozei, cum ar fi Fondul Global, care alocă 4 miliarde de dolari pe an pentru combaterea acestor boli, nu există un echivalent pentru poluarea aerului. „Și totuși, poluarea aerului reduce speranța medie de viață a unei persoane în RDC (Republica Democrată Congo) și Camerun mai mult decât HIV, malaria și alte boli”, subliniază raportul.

ADVERTISEMENT

Amenințarea incendiilor de pădure

În Statele Unite, programul federal Clean Air Act a contribuit la reducerea poluării aerului cu 64,9% din 1970, ceea ce a dus la creșterea speranței medii de viață a americanilor cu 1,4 ani. În Europa, îmbunătățirea calității aerului din ultimele decenii a urmat aceeași tendință ca și în Statele Unite, dar există încă disparități majore între estul și vestul continentului.

Toate aceste eforturi sunt amenințate, printre altele, de creșterea numărului de incendii de pădure din întreaga lume – cauzate de creșterea temperaturilor și de secetele mai frecvente, legate de schimbările climatice – care declanșează vârfuri ale poluării aerului.

În 2021, de exemplu, sezonul istoric de incendii din California a dus la o poluare a aerului în comitatul Plumas de aproximativ cinci ori mai mare decât pragul recomandat de OMS. Mega-incendiile care au devastat Canada în vara aceasta au provocat vârfuri de poluare în Quebec și Ontario, precum și în mai multe regiuni din estul Statelor Unite.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din...
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”