News

Cea mai nouă metodă prin care poate fi detectat coronavirusul. Funcționează chiar și la pacienții fără simptome

03.05.2020 | 19:21
Cea mai noua metoda prin care poate fi detectat coronavirusul Functioneaza chiar si la pacientii fara simptome
ADVERTISEMENT

Specialiștii Universității din Pennsylvania vor să testeze câinii pentru a detecta persoanele bolnave de Covid-19, după un model britanic. Dacă experimentul va fi un succes, această metodă ar putea revoluționa metodele de testare pentru noul coronavirus.

Câini specializați în detectarea coronavirus

Opt patrupede vor fi dresate, timp de mai multe săptămâni, pentru a detecta mirosul specific bolnavilor de coronavirus. Câinii sunt capabili deja să detecteze alte boli, conform LiveScience.

ADVERTISEMENT

În 2013, câinii au fost folosiți pentru a detecta cancerul ovarian, iar între timp au învățat să miroasă diabetul sau anevrismul.

Potritiv Știrile PRO TV, folosirea câinilor va fi extrem de utilă pentru a descoperi persoane asimptomatice, extrem de periculoase pentru că răspândesc virusul fără să știe.

ADVERTISEMENT

Câinii, testați și în Marea Britanie

Americanii nu sunt primii care au venit cu ideea de a folosi câinii în detectarea persoanelor infectate cu Covid-19. Un proiect coordonat de către organizația Medical Detection Dogs și Universitatea Durham, alături de Facultatea de Medicină din Londra, finanțat de guvern, va pregăti 6 câini pentru a „mirosi” bolnavii din aeroporturi.

Conform datelor oficiale, „câinii de adulmecat coronavirus” pot mirosi aproximativ 750 de oameni pe oră, cu toate acestea patrupedele vor fi pregătite doar peste câteva săptămâni, după o investiție considerabilă de peste 100.000 de euro.

ADVERTISEMENT

„Oamenii vor ajunge aici și vor fi asimptomatici. Un câine poate adulmeca o persoană în 0.5 milisecunde și poate să afle dacă acel om e bolnav. Va fi dus imediat în izolare și vom câștiga timp”, au explicat experții britanici.

Folosirea câinilor în depistarea bolnavilor de Covid-19 este foarte utilă pentru că e o metodă non-invazivă care nu afectează în niciun mod negativ organismul persoanei „investigate”. Mai mult, costă mult mai puțin comparativ cu alte metode de testare și ar putea fi realizată în timp real.

ADVERTISEMENT

Dacă experimentul va fi un succes, sunt șanse mari ca modelul britanic să fie implementat în toate țările din lume.

ADVERTISEMENT