Sporturi

Cehia – România, pentru semifinalele FedCup! Plusurile şi minusurile în confruntarea cu cehoaicele şi marea problemă a jucătoarelor noastre

Cehia  Romania pentru semifinalele FedCup Plusurile si minusurile in confruntarea cu cehoaicele si marea problema a jucatoarelor noastre
ADVERTISEMENT

Echipa națională de FedCup a României merge la Ostrava, un recunoscut oraș minier la granița dintre Moravia și Silesia. Pentru a ieși la lumină, spre semifinalele competiției, Simona Halep și compania au de dus o luptă cu adevărat infernală. Cehia a câștigat șase dintre ultimele opt ediții din FedCup! FANATIK.RO este la Ostrava și prezintă cele mai importante date ale duelului care poate rămâne etalon pentru această generație de excepție a tenisului feminin românesc.

Vor fi patru partide de simplu și una de dublu, care se vor disputa sâmbătă și duminică, începând cu ora 14:00 în ambele zile. Tragerea la sorți pentru a stabili cele două meciuri care se dispută în prima zi va avea loc vineri, la Ostrava. Meciul de dublu se joacă duminică, iar echipa care obține trei victorii se califică în semifinalele competiției. Franța – Belgia, Germania – Belarus și Australia – SUA sunt celelalte dueluri din această fază a competiției.

ADVERTISEMENT

Cehia – România, pentru semifinalele FedCup. Argumentele României pentru a strânge victorii la Ostrava

Chiar și fără Sorana Cîrstea, care s-a retras din echipa de FedCup, România are un loc de excepție. Simona Halep, locul 3 mondial, și Mihaela Buzărnescu, a 29-a în ierarhia WTA, sunt așteptate să joace în meciurile de simplu. Iar perechea Irina Begu / Monica Niculescu reprezintă un dublu foarte bine sudat, care poate produce surpriza, în special datorită experienței superioare față de adversare.

Partida la dublu, care va avea loc duminică, ar putea fi decisivă pentru stabilirea echipei calificate. Cehia dispune de cea mai bună pereche din lume, Katerina Siniakova și Barbora Krejcikova, locurile 1 și 2 la dublu în ierarhia WTA. Totuși, două jucătoare tinere, de 22, respectiv 23 de ani. La Ostrava se anunță o atmosferă foarte încinsă, în special dacă vom avea parte de un meci decisiv. Asta ar putea însemna presiune suplimentară pentru Siniakova și Krejcikova.

ADVERTISEMENT

Begu și Niculescu au câștigat turneul WTA de la Hua Hin, Thailanda, deci vor aborda confruntarea de la Ostrava cu un moral bun. Deși pornesc cu șansa a doua, au toate argumentele pentru a produce marea surpriză. La simplu, Simona Halep ar putea simplifica ecuația calificării dacă obține două victorii. De asemenea, așteptăm un punct de la Mihaela Buzărnescu. De ce nu, Miki îi poate pune probleme chiar și Karolinei Pliskova.

Cehia – România, pentru semifinalele FedCup . Halep şi Buzărnescu, în căutarea cele mai bune forme

Semnele de îngrijorare sunt legate de forma fizică în care se află cele două jucătoare pe care ne bazăm la simplu. Simona Halep a fost chinuită de dureri la spate în toamna anului trecut, a avut o vacanță prelungită, astfel că are foarte puține jocuri în picioare. Nici Buzărnescu nu pare la nivelul la care se afla înainte de accidentarea suferită la Montreal. Ambele sunt în creștere, rămâne de văzut la ce nivel vor fi în weekend.

ADVERTISEMENT

Absența Petrei Kvitova lasă un gol important în echipa Cehiei. Dacă ar fi avut-o și pe finalista de la Australian Open, echipa lui Petr Pala chiar ar fi părut imposibil de trecut. Alegerea rachetei numărul doi la meciurile de simplu nu va fi deloc simplă pentru Pala. Calculele hârtiei ar indica-o pe Siniakova, locul 38 la simplu în WTA. Dar aceasta este o piesă esențială și în proba de dublu, iar trei meciuri în două zile ar fi cam mult pentru tânăra jucătoare.

Cehia – România, pentru semifinalele FedCup. Halep o domină pe Pliskova în meciurile directe

Astfel, ar putea apărea pe teren Marketa Vondrousova, locul 73 WTA la simplu. O adversară toeretic accesbilă pentru Mihaela Buzărnescu şi, cu atât mai mult, pentru Simona Halep. Pliskova, semifinalistă la Australian Open 2019, este un punct cheie pentru Cehia. Iar aceasta s-a ridicat mereu la nivelul aşteptărilor şi chiar peste. A fost decisivă în foarte multe rânduri, inclusiv la precedenta confruntare dintre Cehia şi România, pierdută de “tricolore”, 2-3, la Cluj.

ADVERTISEMENT

Simona Halep – Karolina Pliskova este cel mai aşteptat duel din acest weekend. Cel puţin la nivel psihologic, românca ar trebui să fie în avantaj. O conduce cu 6-2 la meciuri directe pe prima rachetă a Cehiei. Ce-i drept, ultima confruntare, anul trecut, la Madrid, a fost câştigată de Pliskova. Cehoaica s-a mai impus şi la confruntarea din 2016, de la Cluj, tot în FedCup. În schimb, Simona Halep are victorie la ultimul duel jucat pe hard, la Australian Open 2018, în sferturile de finală.

La un moment dat, Pliskova chiar recunoştea că Simona Halep este o adversară pe care îşi doreşte mereu să o evite. Recunoscută ca o jucătoare foarte agresivă, Pliskova este pusă în dificultate de defensiva bună a Simonei şi de excelenta deplasare în teren pe care aceasta o are. Cu Siniakova, Halep s-a duelat de două ori, de fiecare dată la Shenzhen. A pierdut în 2017, şi-a luat revanşa un an mai târziu, chiar în finală. O eventuală confruntare cu Marketa Vondrousova ar fi o premieră pentru Halep.

Cehia – România, pentru semifinalele FedCup. Buzărnescu nu a bătut niciuna dintre jucătoarele Cehiei

Mihaela Buzărnescu a înfruntat-o de două ori pe Pliskova, de fiecare dată pe iarbă, şi a fost învinsă în ambele la ocazii: în 2012 la Nottingham şi anul trecut la Wimbledon. Românca reuşea, totuşi, să câştige set la ambele ocazii. Buzărnescu a fost învinsă şi la singurul duel direct cu Vondrousova. Se întâmpla anul trecut, la US Open, dar românca era incomplet refăcută după accidentarea de la Montreal. Un duel Siniakova – Buzărnescu ar fi o premieră.

Cehia – România, pentru semifinalele FedCup. Griji legate de suprafaţa de joc

Din postura de organizatori, cehii au putut alege suprafaţa de joc. La fel ca în 2018, cu SUA şi Elveţia, s-a decis ca mecurile să fie pe hard. Acele două confruntări au avut loc la Praga şi au fost ambele câştigate de Cehia. Sala din Ostrava, folosită în special pentru meciuri de hochei, are o capacitate de 12.500 de locuri şi este de aşteptat să fie plină în weekend.

“E greu de spus de spus dacă suprafaţa de joc reprezintă un avantaj sau un dezavantaj pentru noi pentru că ne-am antrenat doar de două ori. Este însă o suprafaţă dificilă, mai ales că e verde şi este greu de văzut mingea. Dar consider că pentru toată lumea suprafaţa va fi la fel, dificilă sau mai puţin dificilă. Important este să ne simţim bine şi să fim apte 100% atunci când vom intra pe teren”, a declarat Simona Halep în legătură cu suprafaţa de joc.

Cehia – România, pentru semifinalele FedCup. Casele de pariuri nu ne dau multe şanse

Aşa cum era de aşteptat, Cehia porneşte cu prima şansă conform cotelor la pariuri. Un eventual succes al României este văzut ca puţin probabil de bookmakeri, care au acordat o cotă de 2,75. Pentru calificarea Cehiei în semifinale se acordă o cotă de 1,45. Totuşi, cotele ar fi fost chiar mai dezechilibrate în cazul în care Petra Kvitova ar fi făcut parte din lotul lui Petr Pala.

ADVERTISEMENT