News

Cehia se teme că războiul e la poarta Europei. Guvernul de la Praga are informații că Rusia vrea să invadeze Belarusul

17.08.2020 | 23:31
Cehia se teme ca razboiul e la poarta Europei Guvernul de la Praga are informatii ca Rusia vrea sa invadeze Belarusul
ADVERTISEMENT

Cehia se teme că Rusia ar putea pune la cale invadarea Belarusului, în urma protestelor masive care-l contestă pe președintele Aleksandr Lukașenko.

Uniunea Europeană se implică, ca de obicei, într-un război al declarațiilor cu Rusia, de data aceasta prin vocea Cehiei.

ADVERTISEMENT

Ministrul de externe ceh Tomas Petricek crede că temerile privind o invazie a Rusiei în Belarus sunt „îndreptățite”.

Rusia ar fi pregătită să invadeze Belarusul, potrivit Guvernului ceh

Cehii compară evenimentele din Minsk cu Revoluția de Catifea din fosta Cehoslovacie din 1989. „Respingem o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina şi anexarea Crimeei”, a explicat politicianul ceh.

ADVERTISEMENT

Aparent, rușii ar fi dispuși să trimită Armata în Belarus, pentru a înăbuși orice protest anti-Lukașenko, însă e neclar dacă președintele din Belarus ar accepta un asemenea ajutor.

La vremea aceea, oamenii cereau schimbări, o viaţă mai bună, un nivel de trai mai ridicat, libertate şi democraţie. Cred că şi populaţia din Belarus are dreptul la aceasta”, a adăugat politicianul.

ADVERTISEMENT

Stiripesurse anunță că Guvernul de la Praga a convocat Consiliul Național de Securitate într-o reuniune de urgență asupra situației din Belarus.

Consiliul municipal din Praga a arborat vechiul drapel al Belarusului în semn de solidaritate cu protestatarii. Drapelul a fost abolit de Lukașenko și este considerat un simbol al Opoziției din Belarus.

ADVERTISEMENT

Între timp, Lukașenko pare să pregătească în Belarus un scenariu în care ar „preda” puterea, cel mai probabil unui apropiat. Opoziția nu acceptă acest scenariu și cere noi alegeri, monitorizate internațional, pentru a fi siguri că nu vor mai fi fraudate. Din păcate pentru ei, actualul președinte din Belarus nu vrea să audă de așa ceva.

Vom supune modificările unui referendum şi vă voi preda puterile mele constituţionale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii. Da, nu sunt un sfânt. Îmi cunoaşteţi latura mea aspră. Nu sunt etern. Dar dacă îl veţi nimici pe primul preşedinte, îi veţi distruge – la fel ca în ţările vecine – pe toţi ceilalţi”, a declarat președintele din Belarus.

ADVERTISEMENT
Tags: