Life

Cei 20.000 de sfinți pe care-i sărbătorim după cele trei zile de Crăciun. Ce scrie în calendarul ortodox pentru 27 decembrie

Chiar dacă a trecut Crăciunul, asta nu înseamnă că sărbătorile creștine se opresc aici. Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia sunt sărbătoriți și ei în luna decembrie.
27.12.2022 | 12:42
Cei 20000 de sfinti pe carei sarbatorim dupa cele trei zile de Craciun Ce scrie in calendarul ortodox pentru 27 decembrie
Povestea celor 20.000 de sfinți pe care-i sărbătorim după cele trei zile de Crăciun. Sursă foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Cine sunt însă cei 20.000 de Mucenici din Nicomidia și de ce sunt atât de importanți în Calendarul Ortodox?

Povestea celor 20.000 de sfinți pe care-i sărbătorim după cele trei zile de Crăciun

Cei 20.000 de mucenici, sărbătoriți chiar după Sfântul Ștefan, au pătimit în anul 287, pe când în Nicomidia păstorea episcopul Chiril. Conform basilica.ro, întreaga lor poveste a început odată cu botezarea unei fecioare, numită Doamna.

ADVERTISEMENT

Scrierile religioase spun despre ea că era o preoteasă slujitoare, a idolilor din palatul împăratului Maximian.

Pentru că ulterior, s-a aflat că tânăra a devenit creștină și a hotărât să își împartă averea săracilor, episcopul Antim, urmașul lui Chiril, a sărit în ajutorul ei.

ADVERTISEMENT

Acesta a ajutat-o să găsească o mănăstire de maici ca să se ascundă și să fie în siguranță.

Deși împăratul Maximian l-a căutat mai apoi pe Antim, acesta a fost de negăsit. Împăratul a ajuns inclusiv în Episcopia din Nicomidia și enervat că nu l-a putut găsi pe acesta, le-a transmis un mesaj de avertizare tuturor celor aflați acolo.

ADVERTISEMENT

”Lepădați-vă de credința voastră, că de nu veți asculta, voi arde locașul acesta cu voi toți”, a spus el.

După amenințarea acestuia, preotul Glicherie nu s-a temut și a spus că nu va renunța niciodată la credință. Acesta a ajuns să fie pedepsit, chinuit, iar mai apoi, ucis în afara orașului.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, împăratul Maximian a continuat să o caute pe Doamna, dar și pe Indis, care ulterior a fost găsit.

Doamna a rămas însă de negăsit, în condițiile o stareță a tuns-o pe aceasta și a îmbrăcat-o bărbătește, recomandându-i să se ascundă în mulțime. Iată că între timp a venit și Crăciunul, adică Nașterea lui Iisus Hristos.

Cum au murit cei 20.000 de creștini

Iar în ciuda amenințărilor, creștinii au continuat să se roage și s-au dus la biserică. Așa cum era de așteptat, Maximian a aflat, iar mai apoi și-a pus ostașii să dea foc bisericii unde se aflau aceștia.

Nenumărați creștini au murit în acea zi, iar lucrurile nu s-au terminat aici. Maximian a vrut să scape de toți creștinii din Nicomidia, așa că i-a omorât și pe Indis, dar și pe Dorotei, aflați în demnitate, scrie basilica.ro.

Mai apoi, Doamna a aflat cele întâmplate și a decis să nu se mai ascundă. Aceasta a ieșit din peștera unde era ascunsă și i-a îngropat pe cei uciși, cu ajutorul unor alți creștini.

Maximian a auzit apoi că un tânăr stă mai mereu lângă mormintele acestora și a poruncit uciderea acestuia. Așa s-au stins din viață fecioara Doamna, iar mai apoi și episcopul Antim.

Aceasta este deci povestea celor 20.000 de sfinți pe care-i sărbătorim după cele trei zile de Crăciun.

Amintim că anterior, pe 26 decembrie am sărbătorit Soborul Maicii Domnului, o altă zi importantă din Calendarul Ortodox.

ADVERTISEMENT