Life

Sfântul Ștefan 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci, de fapt, ca să-ți meargă bine

Sfântul Ștefan 2022. Tradiții și obiceiuri. Sfântul Ștefan este sărbătorit anual, la data de 27 decembrie. Această zi este una încărcată de tradiții, dar și de obiceiuri.
27.12.2022 | 06:55
Sfantul Stefan 2022 Traditii si obiceiuri Ce trebuie sa faci de fapt ca sati mearga bine
Sfântul Ștefan 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci, de fapt, ca să-ți meargă bine
ADVERTISEMENT

Sfântul Ștefan 2022. Să aflăm însă cine este Sfântul Ștefan, dar și cum a ajuns aceasta să fie sărbătorit la data de 27 decembrie.

Cine a fost Sfântul Ștefan. Sute de mii de români își serbează ziua de naștere azi

Să nu uităm că aproape 500.000 de români își serbează ziua de nume pe 27 decembrie, iar conform cifrelor centralizate de la an la an, de către Ministerul Afacerilor Interne, aproape 75% dintre aceștia sunt bărbați și poartă numele de Ștefan, în timp ce restul sunt femei.

ADVERTISEMENT

Pe lângă însemnătatea religioasă, numele Ștefan vine din grecescul ”Stephanos”, care se traduce prin ”cunună”, sau ”coroană”.

Cine a fost însă Sfântul Ștefan? El a fost primul mucenic care și-a dat viața pentru credință și de asemenea, a fost și primul dintre diaconi.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ștefan a fost ales al propunerea Sfinților Apostoli, el a predicat cuvântul Evangheliei și de asemenea, a botezat și a ținut nenumărate slujbe.

Ulterior, Arhidiaconul Ștefan, cum era el la acel moment, l-a cunoscut pe Mântuitorul Iisus Hristos. El a fost martorul Învierii acestuia, dar și a Înălțării la cer a Mântuitorului. De asemenea, el a asistat și la Pogorârea Duhului Sfânt.

ADVERTISEMENT

Cum a fost ucis Sfântul Ștefan

Pentru că a încercat să predice toate aceste adevăruri, Sfântul Ștefan a ajuns să stârnească un val de furie din partea conducătorilor evrei, care ulterior au început să își dorească moartea acestuia.

Sfântul Ștefan era cu adevărat un creștin, însă asta i-a deranjat cel mai mult pe conducătorii evreilor. Aceștia au ajuns să îl acuze, evident, în mod fals, de blasfemie contra lui Dumnezeu, dar și a lui Moise, iar rezultatul îl știm cu toții.

ADVERTISEMENT

Sfârșitul Sfântului Ștefan a fost unul cât se poate de dureros. Acesta a murit lovit de pietre, însă chiar și așa, i-a iertat pe toți cei care l-au ucis, așa cum a făcut și Iisus Hristos.

Acum că am aflat povestea emoționantă a Sfântului Ștefan, este bine să știm și ce tradiții și obiceiuri avem de urmat pe 27 decembrie.

Se spune că cei care urmează toate regulile, vor avea parte de un an norocos, plin de bucurii și că de asemenea, vor fi feriți de necazuri, dar și de boli.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan 2022

Tradițiile diferă însă de la o zonă la alta. Spre exemplu, în zonele din Muntenia, încă din cele ami vechi timpuri se prepară faimoasele Pâinici ale lui Ștefan, care se fac dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului și se ung cu miere.

Aceste dulciuri se sfințesc la Biserică, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor săraci. Și mucenicii cu miere se prepară de Sfântul Ștefan și de asemenea, se sfințesc și se dau celor mai puțin norocoși.

Ce avem de făcut pentru a ne merge bine tot anul? De Sfântul Ștefan trebuie să facem fapte bune. Dacă vrem să avem spor în casă și de asemena, vrem ca cei dragi să fie protejați în fața bolilor, sau să se vindece, atunci trebuie să fim generoși.

De asemenea, trebuie să învățăm să cerem iertare și să scăpăm de ranchiună începând de astăzi, 27 decembrie, chiar dacă nu e atât de ușor pe cât pare.

Ce trebuie să faci, de fapt, de Sfântul Ștefan, ca să-ți meargă bine

O altă tradiție extrem de veche este cea legată de icoana cu Sfântul Ștefan. Cei bolnavi, sau cei care se află într-un impas trebuie să aducă în casa lor această icoană, care trebuie să fie sfințită la Biserică înainte.

De asemenea, tot pe 27 decembrie, în ziua în care îl cinstim pe Sfântul Ștefan, putem să dăruim o astfel de icoană rudelor bolnave. Le va aduce spor în casă, vindecare, dar și sănătate.

Tot de Sfântul Ștefan îi pomenim și pe cei care s-au stins din viață în împrejurări dureroase și de asemenea, cei care poartă numele de Ștefan sau Ștefania ar fi bine să împartă mâncare, sau măcar mucenici persoanelor mai puțin norocoase.

Există însă și câteva lucruri pe care nu trebuie să le facem de Sfântul Ștefan. Pe 27 decembrie, tradiția spune că nu trebuie să ne deplasăm în locuri care ne pun viața în primejdie.

Este o zi cu o încărcătură puternică, așa că mai bine evităm deplasările și alegem să petrece timp cu cei dragi.

ADVERTISEMENT