Jean Mihail a fost cel mai bogat român din toate timpurile și a trăit în perioada interbelică, însă a murit singur. Afaceristul a avut o avere uriașă, care a ajutat statul român să depășească criza economică din anii ’30.
Ioan C. Mihail, cunoscut ca Jean Mihail, a trăit în perioada 1875 – 1936, a fost cel mai bogat român din perioada interbelică. A fost un om de afaceri, dar și filantrop. Despre el se spune că ar fi fost chiar cel mai bogat român din toate timpurile.
A fost fiul latifundiarului Constantin (Dinu) Mihail și a moștenit averea acestuia. La jumătatea anilor 1920, în urma exproprierii pământurilor la reforma agrară din 1921, Jean Mihail deja era deținătorul unor moșii în șapte dintre județele din România, după cum urmează: Ilfov, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman și Galați.
În 1930, Jean Mihail a moștenit o avere uriașă de la două dintre mătușile sale. Afaceristul a avut o vilă în București, pe Calea Victoriei și o casă la Florești, în județul Prahova. De asemenea, a deținut și o proprietate la Castelul Zamora din Bușteni.
“Acestea sunt cele mai importante proprietăţi pe care le-a deţinut familia Mihail“, a povestit istoricul Toma Rădulescu pentru adevarul.ro.
Omul de afaceri originar din Oltenia și-a construit o reședință în centrul Craiovei, acolo unde în prezent funcționează Muzeul de Artă.
Jean Mihail era atât de bogat încât, în timpul marii crize economice dintre 1929 și 1933, a girat pentru statul român pentru a putea depăși acea perioadă critică. Se spune că avea o avere de peste un miliard de lei, dar și lichidități de mai bine de nouă tone de aur.
A murit pe 23 februarie 1936, la vârsta de 60 de ani, răpus de bronhopneumonie virală, potrivit diagnosticului oficial.
S-a stins din viață chiar în reședința de la Palatul Jean Mihail. Se spune că afaceristul a murit singur, într-o cameră neîncălzită.
A fost înhumat, conform dorinței sale, la cavoul familiei sale din Cimitirul Ungureni din Craiova. A fost ultimul membru din familia Mihail. Școlile și-au suspendat cursurile în ziua în care au avut loc funeraliile.
Jean Mihail nu era căsătorit și nici nu avea copii, iar averea sa uriașă a rămas la statul român.
“Defunctul nostru miliardar Craiovean JEAN C. MIHAIL a lăsat întreaga sa avere care, se cifrează astăzi, la suma de PATRU MILIARDE LEI, ‘Statului Român’”, scria presa locală la vremea respectivă.
De averea considerabilă lăsată statului s-a ales praful după ce comuniștii au venit la putere, în 1948.
Proprietățile afaceristului au fost naționalizate de comuniști, iar oamenii importanți din Partidul Comunist Român au intrat în posesia conturilor sale.
Jean Mihail a fost, totodată, și unul dintre cei mai mari filantropi români. A făcut donații liceului unde a studiat și a construit și a renovat anumite așezăminte bisericești.
În plus, a asigurat fonduri de studii pentru elevi și studenți fără posibilități materiale.