News

Cel mai căutat loc de muncă din România. A întrecut cu mult domeniul IT și nici nu e nevoie de studii superioare

Cel mai căutat loc de muncă din România în această perioadă este unul în care nu e nevoie de studii superioare. Vorbim de un domeniu care a întrecut zona IT.
01.09.2023 | 19:34
Cel mai cautat loc de munca din Romania A intrecut cu mult domeniul IT si nici nu e nevoie de studii superioare
Care este cel mai căutat loc de muncă din România. Nu e nevoie de studii superioare
ADVERTISEMENT

Care este cel mai căutat loc de muncă din România în această perioadă? Iată o întrebare la care răspunsul poate fi unul surprinzător pentru mulți. Lider la acest capitol nu este sectorul IT, ci o zonă unde nu se cer studii superioare.

Care este cel mai căutat loc de muncă din România. Nu e nevoie de studii superioare

În luna august, căutările pentru un loc de muncă au atins maxime istorice în țara noastră. Mulți dintre români se gândesc să facă o schimbare în carieră, arată o analiză Bestjobs.

ADVERTISEMENT

S-au înregistrat peste 700.000 de aplicări. Vorbim de un record absolut în ultimii 3 ani. Cifrele sunt surprinzătoare, întrucât în sezonul de vară oamenii se concentrează în special pe concedii și timp liber.

Spre deosebire de anii anterior, în prezent, numai în luna august, s-au completat peste 35.000 de CV-uri noi. Majoritatea dintre ele fac parte din categoria de candidați mid-level.

ADVERTISEMENT

Dar care a fost cel mai căutat loc de muncă în România în perioada aceasta? Răspunsul este dat de cifre: cele mai multe aplicări au mers către zona Retail, care înregistrează lunar peste 120.000. Pe locul secund este sectorul de Management – 100.000 de aplicări, Financiar/ Contabilitate – 70.000 de aplicări și IT/ Telecom – peste 60.000 de aplicări.

Locurile de muncă disponibile din categoria entry-level, în special pe cele din Retail și Call Center/ BPO au creat o competiție majoră între candidați. De exemplu, un job de Asistent vânzări part-time în cadrul unui cunoscut retailer de haine a atras aproape 3.000 de aplicări.

ADVERTISEMENT

Alte poziții, precum Operator introducere date (fără experiență), Documentare/ Introducere produse în magazinul online, Call Center Officer (remote), Customer Service în limba română (remote) au adunat circa 5.000 de CV-uri fiecare.

Ce salarii se oferă în zona Retail

La ora actuală, sunt mulți cetățeni din România care vor să se angajeze la marile companii din domeniul retail, precum Lidl, Kaufland, Profi, Pepco sau Mega Image.

ADVERTISEMENT

În medie, un casier primește un salariu net de 2.400- 2.500 de lei. Dacă vorbim de rețelele mari de hypermarketuri sau supermarketuri, la acest salariu se adaugă și alt beneficii. E vorba de tichete de masă, prime de sărbători, un număr mai mare de zile de concediu, dar și diverse asigurări (de sănătate, de viață etc.).

Un aspect important al jobului de casier este faptul că nu ai nevoie de studii de formare de specialitate. Pe de altă parte, dacă vrei să devii casier, e fundamental necesar să ai o serie de calități și aptitudini necesare jobului.

Astfel, un cetățean care dorește să opteze pentru acest sector, trebuie să știe că trebuie să fie amabil cu clienții, să fie prompt în relația cu ei, dar și să știe să lucreze în echipă. Majoritatea angajatorilor nu solicită neapărat experiență în domeniu pentru a această poziție. Se pun la dispoziție traininguri specializate și învățare la locul de muncă.

ADVERTISEMENT