Și la noi în țară se pot lua salarii mari și chiar fără studii superioare. De multe ori, este vorba despre voință. Facem referire la un loc de muncă foarte util societății, de unde poți încasa lunar 10.000 de lei net, dar pe care foarte mulți oameni îl refuză.
Mulți români și-ar dori să aibă un salariu de 10.000 de lei net pe lună, în timp ce alții îl evită, din varii motive. Unul dintre ele este faptul că au primit oferte mai mari în altă parte sau peste hotare. Angajatorii sunt disperați din cauza lipsei de personal.
Fermierii români se plâng în ultima vreme de faptul că nu-și găsesc tractoriști, având în vedere că le promit un venit lunar de 10.000 de lei net. Aceștia se oferă în baza unui contract de muncă și în care sunt incluse și sporurile. Vlad Câmpeanu, administratorul unei ferme, a dat zeci de anunțuri de angajare, dar fără rezultat.
Din cauză că nu găsește oameni, bărbatul începe să aibă probleme cu afacerea. Tractoarele au început să ruginească. Se bucura la un moment dat când a găsit un tânăr care să-l ajute, dar acesta s-a răzgândit peste puțin timp, deoarece a ales să plece în Franța, unde va primi dublu.
”Sunt disperat – și nu exagerez deloc, nu sunt dramatic când spun asta, dar pur și simplu nu găsesc un tractorist în toată țara asta deși am dat zeci de anunțuri de angajare. Am două tractoare care îmi ruginesc pur și simplu.
Nu găsesc tractoriști de mai bine de un an. Am vorbit cu un băiat care mi-a promis inițial că vine pentru un salariu de 10.000 de lei și contract pe perioadă nedeterminată, apoi mi-a dat mesaj că în Franța câștigă dublu și că pleacă acolo.
Dacă nici măcar un salariu de 10.000 de lei lunar nu e bun, atunci ce să mai zic, ce să mai fac? Sunt disperat, nu știu ce să mai fac”, a detaliat pentru Adevărul, Vlad Câmpeanu, administrator la propria fermă.
În situația lui Vlad Câmpeanu se află și Radu Vladimir. Văzând că tractoriștii nu sunt de găsit, a decis să se descurce de unul singur. El își conduce utilajele agricole și are grijă de producția sa. Este uimit de refuzul românilor și de faptul că unii merg peste hotare pentru un salariu ce trece puțin de 1000 de euro.
”Știu că sunt atâția și atâția săraci, că suntem cea mai săracă țară din Europa, dar eu sunt gata să plătesc echivalentul a două mii de euro unui tractorist și nu îl găsesc pur și simplu. Am auzit de români care muncesc pe brânci afară pentru 1.000 și ceva de euro (…)” , a spus și Radu Vladimir.
Potrivit unor analize Eurostat, România este a doua cea mai săracă țară din UE. O treime dintre români trăiesc la limită. Traiul decent este un vis pentru ei, iar pentru a-l avea aleg să plece peste hotare, unde nici acolo nu primesc sume extrem de mari.