News

Cel mai mare dezastru din istoria statului american Hawaii. Peste 80 de persoane au murit

Incendiile apocaliptice din Hawaii au omorât deja 80 de persoane, oficialii din acest stat american vorbind despre cel mai mare dezastru din istorie.
12.08.2023 | 16:41
Cel mai mare dezastru din istoria statului american Hawaii Peste 80 de persoane au murit
Cel mai mare dezastru din istoria statului american Hawaii. Peste 80 de persoane au murit. Foto: Fox News
ADVERTISEMENT

Cel mai recent bilanț al deceselor arată că 80 de oameni au murit în incendiile care au devastat insula Maui, din arhipeleagul american Hawaii. Justiția a intervenit și a deschis o anchetă privind gestionarea crizei de către autorități, în timp ce oamenii au revenit în orașul Lahaina, distrus în totalitate de flăcări.

Cel mai mare dezastru din istoria statului american Hawaii

Tot specialiștii au anunțat că uraganul Dora ar fi responsabil de răspândirea acestui incendiu, pentru că vânturile produse la sute de kilometri sud-vest de insulele Hawaii din Oceanul Pacific, au întețit flăcările în statul american. Pe lângă Dora, un sistem de joasă presiune în vest, lângă Japonia, contribuie, de asemenea, la acest fenomen.

ADVERTISEMENT

”Numărul victimelor a trecut de 80”, au anunțat oficialii din statul Maui, cu precizarea caă 1.418 persoane sunt adăpostite în centre de urgență în acest stat. Fosta capitală a regatului Hawaii, Lahaina, a fost distrusă aproape în totalitate de flăcări, iar acum oamenii s-au întors acolo pentru a vedea dacă mai au ce găsi.

Populația e dezamăgită că autoritățile au fost depășite de această situație. ”Unde este guvernul? Unde sunt?”, s-a plâns un bărbat. Între timp, Maui s-a confruntat cu foarte multe pene de curent în timpul crizei, iar numărul de urgență 911 nu a fost funcțional în anumite părți ale insulei.

ADVERTISEMENT

Pompierii au avut mult de lucru pentru că au apărut mai multe focare simultan pe insulă, astfel că eforturile salvatorilor au fost divizate. Între timp, la Lahaina zeci de locuitori s-au aruncat în apele oceanului pentru a scăpa de flăcări, potrivit pazei de coastă. În acest sens, procurorul general al statului Hawaii, Anne Lopez, a deschis o anchetă pentru a vedea cum a fost gestionată criza.

”Biroul meu îşi ia angajamentul să înţeleagă deciziile care au fost luate înainte şi în timpul incendiilor şi să împărtăşească publicului rezultatele acestui audit”, a transmis oficialul într-un comunicat de presă. Au fost identificate deja nereguli mari și stângăcii din partea autorităților, mai ales că sirenele de avertizare în caz de incendiu nu au fost acționate, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

În schimb, mulți locuitori au primit alerte pe telefoanele mobile și difuzate la radio și televiziune. Pentru Hawaii e cel mai mare dezastru din 1960, când un tsunami făcea 61 de morți în Hawaii. În Maui au ajuns acum echipe de căutare și salvare din Honolulu, din care fac parte inclusiv câini specializați în găsirea oamenilor.

De asemenea, șeful Poliției John Pelletier a declarat că există momentan 1000 de persoane care nu au răspuns ”la apel”, însă nu ar fi oficial dispărute sau decedate. În Lahaina, oraș cu 12.000 de locuitori, majoritatea locuințelor au fost distruse de flăcări. Disperați, oamenii așteaptă acum ajutor din partea guvernului SUA.

ADVERTISEMENT

Președintele Joe Biden a discutat deja cu guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, și a decretat stare de catastrofă naturală în Hawaii. Prin acest demers va fi permisă deblocarea unor ajutoare federale pentru Hawaii, care ar include eforturi de reconstrucție și finanțarea adăposturilor de urgență.

ADVERTISEMENT