ADVERTISEMENT
News

Cel mai mare exercițiu militar continental, Defender Europe 2021, începe luni. Operațiuni US Army în România

Autor: Adrian Baciu | 26.04.2021 | 09:03
Cel mai mare exercițiu militar continental, Defender Europe 2021, începe luni. Operațiuni US Army în România
Cel mai mare exercițiu militar continental, Defender Europe 2021, începe luni. Operațiuni US Army în România. Sursa foto: colaj Fanatik

Defender Europe 2021, cel mai mare exercițiu militar continental, va începe luni, 26 aprilie, e pe flancul estic al NATO. În acest demers important, US Army vine și în România.

ADVERTISEMENT

Acest exercițiul multinațional de amploare va fi condus de Forțele Terestre americane (US Army). La acțiunile militare din acest an, care se vor încheia pe 13 iunie, participă aproximativ 28.000 de militari din 26 de țări membre ale NATO și partenere.

Debutul manevrelor militare va fi consemnat în localitatea albaneză Durres, acolo unde, în săptămâna 26 aprilie – 2 mai, va fi executată o operaţie de descărcare a navelor cargo într-un port deteriorat/neadecvat sau pe o plajă goală, în condiţii meteorologice dificile, cu mare de gradul 3.

Defender Europe 2021, începe luni pe flancul estic al NATO. Este cel mai mare exercițiu militar continental al US Army

În 2021, programul Defender Europe are ca scop să demonstreze capacitatea trupelor americane în calitate de partener strategic de securitate în regiunile Balcanii de Vest și Marea Neagră, concomitent cu susținerea unei capacități de luptă ridicate în nordul Europei, Caucaz, Ucraina și Africa.

ADVERTISEMENT

Seria de operațiuni militare va avea loc simultan în peste 30 de poligoane din 12 țări. Forțele Aeriene (US AF) și Forțele Navale (US Navy) americane vor avea și acestea o implicare semnificativă.

În cadrul activităților, vor fi folosite cele mai recente capabilități dezvoltate (high-end capabilities), cum ar fi Brigăzile de Asistență a Forței de Securitate (Security Force Assistance Brigades) din US Army, structuri de apărare antiaeriană, Corpul 5 Armată american recent reactivat.

Dispozitivul defensiv din Europa va fi întărit de urgenţă cu trupe aduse din SUA. Astfel, în săptămâna 3-10 mai, Divizia 82 Aeropurtată va fi adusă din Fayetteville, Carolina de Nord, în teatrul european de acţiuni militare.

ADVERTISEMENT

Ulterior, militarii americani vor fi dislocaţi în special pe direcţia Europa de Sud-Est, trupele americane urmând să ajungă în Albania, Bosnia şi Herţegovina (BiH), Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord şi România. Operaţii de desant aerian se vor desfăşura în zonele localităţilor Cheshnegirovo, Bulgaria, Papa – Ungaria şi Râmnicu Sărat, România.

În România, în cadrul secvenţei practice Swift Response, militarii americani vor fi paraşutaţi împreună cu trupe din Polonia. Fiecare brigadă va folosi aproximativ 15 aeronave pentru paraşutarea a 1.200 de militari, cu 154.000 de tone de echipament, timp de şapte zile, informează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Exerciții de trageri cu rachete HIMARS la Capul Midia

Operația US Army din zona Balcanilor de Vest va avea numele ”Immediate Response Exercise”, iar o parte din activitățile punctuale importante vor fi în Croația – ”Croatian Rampart Exercise” și Macedonia de Nord – ”Decisive Strike Exercise”. Activitățile în cadrul ”Immediate Response Exercise” se vor finaliza pe 31 mai.

Apoi, concomitent cu operațiile de pe linia frontului din Balcanii de Vest, Marea Neagră și zona baltică, va fi adus în Europa al doilea val de forțe americane. Militarii proaspătului reînființat (în 2020) Corp 5 Armată al US Army vor ajunge la Nurnberg, Germania începând cu 20 mai.

ADVERTISEMENT

În această etapă a exercițiului (1 – 13 iunie), majoritatea activităților vor fi desfășurate în Bulgaria, Germania și România. Exerciții cu trageri de luptă vor avea loc în poligoanele Novo Selo, Șabla (Bulgaria) inclusiv cu sisteme HIMARS și Capul Midia (România). La Baumholder, Germania, se va desfășura un amplu exercițiu de evacuare medicală.

Bilanțul exercițiului ”Defender Europe 2021” va avea loc pe 13 iunie la statul major al Corpului Sud-Est de Armată al NATO din România.

  • 2.500 de piese de armament, tancuri, blindate sau platforme de lansare a rachetelor vor fi utilizate în exercițiu
  • 31 de poligoane din 12 țări – locurile în care se vor avea loc trageri 
  • 9 ţări, între care şi România, vor fi locurile de unde se vor executa masive trageri cu rachete
ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!