News

Cel puțin 100 de morți în urma unui atentat al jihadiștilor al-Shabaab. „Au fost masacrați studenți, mame cu copii în brațe”

Cel puțin 100 de persoane au fost ucise și alte 300 rănite în urma unui dublu atentat cu mașini capcană, produs sâmbătă în capitala Somaliei
30.10.2022 | 09:52
Cel putin 100 de morti in urma unui atentat al jihadistilor alShabaab Au fost masacrati studenti mame cu copii in brate
Atac terorist în capitala Somaliei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cel puțin 100 de persoane au fost ucise și 300 rănite în două mașini-capcană care au explodat sâmbătă în fața Ministerului Educației din capitala Somaliei, Mogadishu, a anunțat președintele țării într-un comunicat duminică dimineață.

Cel puțin 100 de morți

Ultimul bilanț în urma atentatului de sâmbătă indica cel puțin 100 de morți și 300 de răniți, președintele țării a declarat, după ce s-a deplasat la locul atentatului, că ambele bilanțuri continuă să crească, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

„Oamenii noştri care au fost masacraţi erau mame cu copii în braţe, taţi cu probleme de sănătate, studenţi care erau trimişi să înveţe, comercianţi care munceau din greu pentru familiile lor”, a spus preşedintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud.

Prima dintre explozii a lovit Ministerul Educației, în apropierea unei intersecții aglomerate din Mogadishu. A doua s-a produs în momentul în care ambulanțele au sosit și oamenii s-au adunat pentru a ajuta victimele.

ADVERTISEMENT

Unda exploziei a spart geamurile din apropiere. Sângele a acoperit asfaltul chiar în fața clădirii.

Autoritățile dau vine pe grupările islamiste

Nimeni nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac, deși președintele a dat vina pe grupul islamist al Shabaab. Al Shabaab evită de obicei să revendice responsabilitatea pentru atacurile care se soldează cu un număr mare de victime.

ADVERTISEMENT

Atacul a avut loc în același loc cu cel mai mare atentat cu bombă din Somalia, care a făcut peste 500 de morți, în aceeași lună din 2017. În acea explozie, un camion-capcană a explodat în fața unui hotel aglomerat din intersecția K5, care este mărginită de birouri guvernamentale, restaurante și chioșcuri.

Somalia se confruntă de ani de zile cu amenințări la adresa securității, al-Shabab fiind una dintre principalele amenințări în această țară din Cornul Africii. Cel puțin din 2007, al-Shabaab a dus o campanie mortală împotriva guvernului somalez și a forțelor internaționale, care a făcut mii de victime.

ADVERTISEMENT

În august, al-Shabaab a lansat un atac armat și cu bombă timp de 30 de ore asupra popularului hotel Hayat din Mogadishu, ucigând 21 de persoane și rănind 117.

Președintele somalez Hassan Sheikh Mohamud, care a fost ales în mai, a promis după asediul din august că va duce un “război total” împotriva grupului. Luptătorii au răspuns prin uciderea unor lideri de clan proeminenți, într-un efort aparent de a descuraja sprijinul pentru această ofensivă guvernamentală.

Atacul de sâmbătă din Mogadishu a avut loc într-o zi în care președintele, prim-ministrul și alți oficiali de rang înalt se întâlneau pentru a discuta despre combaterea grupului armat.

“Al-Shabaab își folosește toate tacticile pentru a-i speria pe somalezii din capitală. Așa că, într-adevăr, acesta este un fel de ultim efort al Shabaab de a face cunoscut somalezilor cât de sălbatici sunt și cât de brutali sunt, atacând cetățeni obișnuiți care își văd de treabă”, a declarat Hodan Ali, consilier superior al primarului din Mogadishu.

“Ei sunt cu adevărat o forță cu care trebuie să conteze. Și va dura ceva timp până când Shabaab va fi eliminat din capitală, dar munca este în curs de desfășurare”, a declarat ea pentru Al Jazeera.

ADVERTISEMENT