News

Cel puțin 49 de morți și 300 de răniți într-un incendiu la un depozit chimic din Bangladesh. „Erau mingi de foc care cădeau precum ploaia”

Cel puțin 49 de persoane, inclusiv șapte pompieri, au murit iar alte 300 sunt rănite după o explozie uriașă a unor produse chimice la un depozit de containere din Bangladesh
05.06.2022 | 17:44
Cel putin 49 de morti si 300 de raniti intrun incendiu la un depozit chimic din Bangladesh Erau mingi de foc care cadeau precum ploaia
Bilanțul incendiului din Bangladesh a atins proporții tragice. Sursa foto: arhivă/Twitter
ADVERTISEMENT

Bilanțul provizoriu al incendiului uriaș produs sâmbătă la un depozit de containere cu produse chimice din Bangladesh a ajuns la 49 de morți și 300 de răniți. Printre aceștia sunt și șapte pompieri care și-au pierdut viața, iar alți patru sunt dați dispăruți.

Cel puțin 49 de morți și 300 de răniți

Cel puţin 49 de persoane au fost ucise şi peste 300 au fost rănite sâmbătă, după o explozie uriaşă a unor produse chimice aflate într-un depozit de containere din Sitakunda, în sud-estul Bangladeshului. Potrivit AFP, oficialii din Bangladesh se tem că bilanţul ar putea creşte și mai mult, în condiţiile în care unii răniţi se află în stare critică.

ADVERTISEMENT

Incendiul a izbucnit sâmbătă la ora locală 21:30 (17:30 ora României) la un depozit privat care adăpostea circa 4.000 de containere, multe dintre acestea cu substanțe chimice, din Sitakunda, centru administrativ situat la circa 40 de kilometri de marele port Chittagong, din sudul-estul ţării.

Sute de pompieri s-au deplasat imediat la locul incediului, însă, doar o oră mai târziu, mai multe containere cu produse chimice au explodat omorând și rănind mai multe persoane, chiar dintre salvatori.

ADVERTISEMENT

Elias Chowdhury, principalul responsabil sanitar din regiune, a declarat pentru AFP că bilanțul acestui eveniment tragic ar putea crește și mai mult în condițiile în care multe persoane, inclusiv jurnaliști care transmiteau live de la fața locului, sunt date dispărute.

„Peste 300 de persoane sunt rănite. Numărul morţilor va creşte pentru că operaţiunile de salvare nu s-au încheiat”, a spus acesta pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale au precizat că cel puţin şapte pompieri au murit şi patru sunt daţi dispăruţi.

„Erau mingi de foc care cădeau precum ploaia”

Martorii au declarat că explozia a fost atât de puternică încât a făcut să se zdruncine blocurile aflate la câţiva kilometri depărtare.

ADVERTISEMENT

„Un cilindru a zburat circa o jumătate de kilometru de la locul incendiului şi a aterizat în balta noastră. Explozia a trimis mingi de foc către cer. Mingi de foc care cădeau precum ploaia. Ne-am speriat atât de tare că am fugit imediat”, a declarat, pentru AFP, Mohgammad Ali, un băcan în vârstă de 60 de ani.

„Explozia m-a aruncat la 12 metri faţă de locul în care mă aflam. Am mâinile şi picioarele arse”, a declarat și Tofael Ahmed, un șofer de camion care se afla la depozit în momentul deflagraţiei.

Generalul Main Uddin, şeful pompierilor din Bangladesh, a declarat că în depozit se găsea peroxid de hidrogen (cunoscut sub denumirea comună de apă oxigenată), produs chimic cu multiple întrebuinţări industriale și că, din cauza prezenței acestui produs, pompierii nu au reușit încă să controleze incendiul.

La depozitul distrus de acest incendiu lucrau circa 600 de persoane, potrivit directorului acestuia, care a spus că nu ştie de la ce a pornit incendiul. Acesta a menţionat că în depozit existau şi haine în valoare de câteva milioane de dolari care urmau să fie exportate către ţările occidentale.

ADVERTISEMENT