News

Cel puțin 50 de morți și zeci de răniți după prăbușirea unui avion. Accidentul aviatic, produs în Filipine

Cel puțin 50 de morți și zeci de răniți au fost raportați în Filipine, după prăbușirea unui avion militar.
05.07.2021 | 12:27
Cel putin 50 de morti si zeci de raniti dupa prabusirea unui avion Accidentul aviatic produs in Filipine
ADVERTISEMENT

Tragedie aviatică în Filipine. Cel puțin 50 de oameni au murit și alte câteva zeci au fost răniți după prăbușirea unui avion militar.

Accidentul aviatic a fost consemnat duminică, la ora locală 11:30 (16:30 ora României), într-o zonă din sudul țării.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 50 de morți și zeci de răniți după prăbușirea unui avion în Filipine

Potrivit presei internaționale, avionul, unul de tip Hercule C-130, care avea la bord 96 de militari și echipajul tehnic, s-a prăbușit în satul Patikul.

Aeronava a depășit pista la aterizare și a intrat în niște case aflate în apropiere de aeroport. La contactul cu solul, avionul s-a rupt în două. Cinci dintre pasageri sunt încă dați dispăruți. Printre morți sunt și civili aflați la sol.

ADVERTISEMENT

Generalul general Edgard Arevalo, purtător de cuvânt al armatei, a afirmat că 47 de militari au murit, în timp ce 49 au supraviețuit accidentului și sunt tratați în spitale. Trei civili din localitatea unde s-a prăbușit avionul au fost uciși și patru au răniți, a spus Arevalo, conform CNN.

Oficialul filipinez a spus că soldații din aeronavă erau proaspăt absolvenți și tocmai terminaseră pregătirea militară.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație a unității militare regionale se precizează că ”un număr de soldați au fost văzuți sărind din aeronavă înainte ca aceasta să lovească pământul, evitând explozia provocată de accident”.

La locul tragediei aviatice a ajuns o echipă de anchetă pentru a cerceta cauza accidentului și pentru a lua declarații soldaților supraviețuitori.

ADVERTISEMENT

În mai multe imagini difuzate la un post de televiziune local se vede aeronava arzând și un fum gros.

Vorbim în acest caz despre cel mai grav dezastru aerian militar al țării din ultimii 30 de ani. În 1993, o aeronavă aeriană filipineză C-130 s-a prăbușit, ceea ce a dus la moartea a 30 de persoane.

Avionul prăbușit în Filipine, primit de la Armata SUA

Avionul prăbușit duminică a fost folosit anterior de serviciul Forțele Aeriene ale SUA. Din ianuarie 2021 se află în uzul Armatei de la Manila.

A fost primul dintre cele două aeronave Hercules care au fost livrate de SUA în cadrul unui sistem de cooperare în domeniul apărării. Aeronava a zburat pentru prima dată în 1988.

Acesta a fost cel de-al doilea accident aviatic pentru armata filipineză în nici două săptămâni. Pe 23 iunie, după prăbușirea unui elicopter, șase oameni și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT