News

Cele 10 zile de întuneric. Cum a scăpat o americancă din mrejele teoriei conspirației care a subjugat milioane de oameni

Teoriile conspirației au o istorie îndelungată în SUA. Povestea unei femei care a evadat de sub influența unei ficțiuni care a captivat milioane de oameni
07.02.2024 | 13:33
Cele 10 zile de intuneric Cum a scapat o americanca din mrejele teoriei conspiratiei care a subjugat milioane de oameni
Milioane de americani au căzut în capcana unor fabulații Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Teoriile conspirației influențează politica, cultura și chiar asistența medicală în SUA. Există motive psihologice pentru care oricine ar putea crede în aceste teorii dar și modalități prin care oamenii pot scăpa.

Teoriile conspirației subjugă milioane de oameni

Viețile multor persoane au fost afectate de teoriile conspirației, fie pentru că au crezut în ele, fie pentru că o persoană apropiată le-a căzut în mreje. Mulți dintre ei vorbesc despre izolarea socială care rezultă din faptul că petrec din ce în ce mai mult timp pe site-urile și forumurile dedicate teoriilor conspirației, arată un reportaj realizat de Associated Press.

ADVERTISEMENT

Aceștia mai vorbesc despre banii pierduți în urma unor escrocherii camuflate ca investiții ori despre produse care pretindeau că inversează îmbătrânirea sau vindecă Covid-19. Au vorbit despre un sentiment tot mai puternic de paranoia, pe măsură ce au început să își piardă încrederea în comunitatea lor și în concetățenii lor americani.

Foștii adepții au spus că teoriile conspirației le-au oferit un sens atunci când se simțeau pierduți, chiar dacă aceste promisiuni s-au dovedit a fi ele însele deșarte.

ADVERTISEMENT

“Aveam tendințe sinucigașe înainte de a intra în jocul teoriilor conspirației”, a declarat Antonio Perez, 45 de ani, un bărbat din Hawaii care a devenit obsedat de fabulațiile despre 11 septembrie și despre QAnon până în urmă cu doi ani când a decis că acestea interferează cu viața sa.

La început, când a găsit pentru prima dată alți adepți ai teoriei conspirației online, a fost extaziat. “A fost ceva de genul: Doamne, în sfârșit mi-am găsit oamenii! Cred că am căpătat un sentiment de auto-importanță” din teoriile conspirației, a spus Perez. El credea că “înțelegea totul. Totul se leagă de dorința de a fi un erou.”

ADVERTISEMENT

Credința în teoriile conspirației este o parte obișnuită și, de obicei, inofensivă, a nevoii instinctive a oamenilor de a identifica amenințările și de a explica necunoscutul. Ele pot fi o distracție pentru mulți, deși pentru unii, interesul obsesiv pentru aceste afirmații poate duce la izolare socială, paranoia și neîncredere. Astfel de teorii creează, de asemenea, propria lor comunitate.

Site-urile web, podcasturile, forumurile online și grupurile de pe Facebook au creat refugii virtuale pentru adepții teoriei conspirației. Acestea sunt locuri în care se pot face speculații și schimburi de informații fără a se teme de batjocura celor din afară, cluburi virtuale în care, cel puțin pentru câteva ore, forțele nevăzute din spatele titlurilor pot fi văzute și înțelese.

ADVERTISEMENT

Oameni dragi pierduți în lumi fantastice

Comunități online similare au apărut pentru apropiați și membri ai familiilor care suferă atunci când cineva este consumat de teorii ale conspirației, cum ar fi QAnon. Pe forumurile de pe Reddit și de pe alte site-uri, aceștia deplâng relațiile pierdute și se plâng de lumile fantastice care i-au consumat pe cei dragi lor.

“Mi-a fost foarte dor de mama mea în ultima vreme”, se arată într-o postare a unei femei a cărei mamă a căzut în mrejele QAnon. O altă postare deplânge relația cu un frate, pierdută în favoarea teoriei conspirației: “Cel mai mult îmi lipsește râsul lui caraghios”.

Oamenii aleg ce să creadă. Ei își construiesc o viziune asupra lumii zi de zi, folosindu-se de ea pentru a înțelege trecutul și prezentul și pentru a lua decizii pentru viitor. Dar dacă oamenii aleg poveștile greșite, riscă să se mintă pe ei înșiși și să se mintă unii pe alții, avertizează specialiștii.

“Noi suntem poveștile pe care ni le spunem nouă înșine”, a declarat John Llewellyn, profesor la Universitatea Wake Forest, care studiază teoriile conspirației și motivele pentru care oamenii cred ceea ce cred. “Am aterizat pe Lună, iar acum avem inteligență artificială dar, indiferent cât de avansați am fi, tot trebuie să avem de-a face cu creierul uman.”

Dar poveștile pe care oamenii și le spun nu sunt întotdeauna identice cu adevărul, iar diferența poate fi diferența dintre libertate și o ”închisoare”.

Cum a scăpat o americancă din mrejele teoriei Zilelor Întunericului

La început, poveștile iubitului ei păreau inofensive. Povești despre organizații secrete care complotează pentru a cuceri lumea, despre băieții buni care lucrează pentru a o salva și despre dovezile care, dacă știai unde să cauți, se ascundeau la vedere.

Pentru Ramona, poveștile despre teoriile conspirației ale prietenului ei, Don, sunau ca un film. Multe dintre ele nu prea aveau sens, dar Ramona se prefăcea că înțelege. Lui Don îi plăcea să-și spună poveștile și să-i arate ce citise pe internet. Întotdeauna știa ”adevărul” despre orice.

Cei doi s-au cunoscut când erau încă în liceu. Lucrau la același fast-food din orașul natal al Ramonei din vestul statului Tennessee. Au devenit un cuplu câțiva ani mai târziu. Don era un tip masiv, bun la motoare, cineva care putea repara orice. Ramona își dorise dintotdeauna să devină profesoară și era înscrisă la un colegiu din apropiere. Uneori se lupta cu anxietatea, dar cu Don se simțea în siguranță.

Cuplul s-a mutat împreună în vreme ce Covid-19 cucerea lumea. Pentru Don, pandemia și răspunsul global la ea erau pline de indicii care arătau un fel de conspirație, orchestrată de liderii Americii și de mass-media. Poate că virusul a fost scăpat accidental dintr-un laborator, poate că a fost o armă biologică. Don bănuia, de asemenea, că lockdown-urile aveau un scop nefast și credea că vaccinurile erau nesigure, poate concepute pentru a ucide.

Poveștile nebunești ale lui Don păruseră inocente și chiar prostești înainte, dar în mijlocul pandemiei de coronavirus păreau brusc plauzibile. Într-un moment înfricoșător, când întrebările despre virus erau mai numeroase decât răspunsurile, teoriile conspirației au umplut o parte din goluri.

“Mi-e foarte frică de ceea ce nu pot controla”, a explicat Ramona, acum în vârstă de 23 de ani, despre mentalitatea ei vulnerabilă în timp ce Covid-19 se răspândea. Ramona a fost de acord să își spună povestea după ce și-a detaliat experiențele pe un forum pentru foștii adepți ai teoriei conspirației. “Lucrurile pe care mi le spunea m-au făcut să mă simt ca și cum cel puțin aș fi înțeles. Avea o explicație pentru ceea ce se întâmpla. Nu mi-am dat seama în ce mă băgam.”

Ramona, în capcana realității alternative

Realitatea alternativă alimentată de aceste teorii ale conspirației avea să transforme viața Ramonei, ducând-o pe un drum întunecat de paranoia și singurătate care i-a bulversat viața și i-a schimbat visele pentru viitor. Convinsă că o “Nouă Ordine Mondială” se instala deja, ea a căzut într-o capcană care a prins milioane de americani și chiar, uneori, a deturnat politica națiunii.

Izolați de prieteni și familie, neîncrezători în explicațiile oferite de oficiali și de mass-media, Ramona și Don au început să se pregătească. Armata ar putea încerca să îi trimită pe americanii ca ei în lagăre de concentrare conduse de Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență, sau FEMA. Trebuiau să fie pregătiți să fugă.

Cuplul a început să stocheze alimente și provizii. Don a început să pregătească o geantă specială cu echipament de supraviețuire. El a folosit economiile lor modeste pentru a cumpăra o pușcă, un pistol și muniție.

Într-o zi rece din ianuarie 2021, Don a citit despre o pană de curent în Vatican City pe unul dintre site-urile sale cu teorii ale conspirației. Cuplul a discutat despre ce ar putea însemna acest lucru: poate că Papa fusese arestat în secret pentru rolul său în conspirația care avea ca scop să controleze lumea. Sau poate că băieții răi au tăiat curentul pentru a putea introduce sau scoate victimele minore ale infracțiunilor sexuale din Vatican.

Oricum ar fi, întreruperea curentului însemna că se întâmpla ceva important. Nu există coincidențe. Doar indicii care trebuie descifrate. Câteva ore mai târziu, Ramona se afla în dormitor când luminile din casa lor din Tennessee au pâlpâit și apoi s-au stins. Don a început să țipe. Ramona spune că părea aproape exaltat.

“A venit în fugă în dormitor și mi-a spus: ‘Iubito, trebuie să plecăm. Asta este!’ “, își amintește Ramona. Și-au urcat armele și câinele în mașină și au plecat în întuneric.

Povestea Ramonei

Ramona studia pentru diploma de educatoare și locuia în căminul colegiului atunci când a lovit pandemia. Don lucra la uzina auto locală. Când cursurile Ramonei au trecut în online, el a îndemnat-o să renunțe la ele. Don câștiga bani buni, suficient pentru ca Ramona să renunțe la slujbă și să părăsească facultatea. Ramona nu a vrut să renunțe la educația ei, așa că s-a transferat la un colegiu local mai mic, pentru a fi mai aproape de Don în timpul pandemiei. În curând, s-a mutat cu el.

Singură și izolată din cauza lockdown-urilor, Ramona citea și vorbea din ce în ce mai mult despre teorii ale conspirației. Deși Ramona și prietenul ei nu foloseau ei înșiși acest cuvânt, opiniile lor erau în concordanță cu QAnon, teoria conspirației care susține că Donald Trump se luptă cu un cult secret, satanic, al liderilor mondiali și al celebrităților care intenționează să domine lumea.

Teoria QAnon spune că acest grup, cunoscut sub numele de “Cabala”, nu doar controlează evenimentele mondiale, dar și face trafic de copii pentru exploatare sexuală și consumă sânge uman pentru a-și prelungi viața.

Inspirat inițial de un internaut anonim care pretindea, fără dovezi, că deține informații guvernamentale din interior, QAnon a devenit un punct de legătură pentru mai multe teorii ale conspirației conexe legate de Covid-19, Trump și alegerile din SUA.

Pe măsură ce pandemia se prelungea, anxietatea Ramonei a crescut. Era îngrijorată pentru viitorul ei, pentru tatăl ei care avea o vârstă înaintată și de ceea ce o infecție cu Covid-19 ar putea face plămânilor săi bolnavi.

Avusese mulți prieteni în facultate, dar din cauza lockdown-urilor și a relației cu Don, vorbea cu ei din ce în ce mai puțin. Don se ducea la serviciu în fiecare zi, lăsând-o pe Ramona singură. “Stătea la serviciu opt sau nouă ore pe zi. Eu nu aveam nimic de făcut”, a spus ea, și săpa tot mai adânc în poveștile bizare și înfricoșătoare pe care le găsea online.

Teoriile conspirației nu au ajutat prea mult la ameliorarea anxietății Ramonei, dar i-au oferit răspunsuri. I-au oferit impresia că a găsit o modalitate de a-și liniști temerile ei și i-au dat ideea că, dacă ar face suficiente cercetări, poate că ar putea avea putere asupra lor. S-a alăturat grupurilor de pe Facebook dedicate QAnon. A început să acceseze camere de chat și forumuri dedicate teoriilor conspirației.

“Lumea este destul de înfricoșătoare și fără teorii ale conspirației”, a spus ea. “Dar atunci când le crezi, cel puțin îți pot da răspunsuri. Dacă ți-e frică de necunoscut”, teoriile conspirației oferă “un răspuns, indiferent cât de neverosimil este”.

Cele 10 zile de întuneric

Ramona și Don au petrecut o mare parte din pandemie pregătindu-se pentru un viitor sumbru. Teoriile QAnon profețeau că forțele binelui, conduse de Trump, vor triumfa asupra forțelor răului într-o bătălie finală cunoscută sub numele de “Furtuna”. Înaintea Furtunii, spun adepții QAnon, toată energia electrică va fi întreruptă, poate la nivel mondial, la fel ca și majoritatea mijloacelor de comunicare.

Adepții QAnon numesc această perioadă “Cele 10 zile de întuneric”.

Cuplul a început să facă repetiții pentru fuga lor cu exerciții menite să le testeze gradul de pregătire. Când Don dădea ordinul, se grăbeau să se îmbrace și să își încarce lucrurile esențiale în mașină. Adesea, exercițiile de antrenament erau motivate de ceva ce Don citise online.

“Uneori stăteam întinsă pe canapea și el spunea: ‘Cred că trebuie să pregătim lucrurile'”, povestește ea. “De obicei, stătea pe telefon înainte și găsea ceva care îl făcea să creadă că e necesar un nou exercițiu.”

În noaptea în care s-a întrerupt curentul, Ramona a ajutat la încărcarea câinelui, a ”genții speciale” și a armelor în mașină. Plănuiau să se îndrepte spre casa părinților Ramonei, dar când au ajuns la drumul principal, au văzut lumini albastre care pâlpâiau în față. Două mașini de poliție erau parcate de-a lungul acostamentului.

Don s-a apropiat ușor, apoi a coborât din mașină. Le-a spus celorlalți că voia să-i întrebe pe polițiști ce se întâmpla. “Rămâi înăuntru”, i-a spus Ramonei. “Nu ieși din mașină. Mă întorc imediat.”

S-a îndreptat spre mașina de poliție. Un polițist a coborât geamul. A avut loc un schimb rapid de replici înainte ca Don să se întoarcă și să se îndrepte înapoi spre camionetă, cu o expresie sumbră care pentru Ramona ar fi putut fi furie, ar fi putut fi teamă.

Don le-a povestit că ofițerii i-au spus că un TIR a lovit un transformator. Energia electrică a fost întreruptă pentru o bună parte din oraș. “Asta înseamnă că ar trebui să mergem acasă?”, a întrebat Ramona.

Nu, a spus Don. El nu a crezut explicația ofițerilor. Cu pana de curent din Vatican City, era o coincidență prea mare. “Asta este doar ceea ce ne spun ei”, le-a spus Don Ramonei și fratelui său. “Asta e doar ceea ce vor ei să credem.”

Primele îndoieli

Au mers mai departe și, când au luat o curbă, au văzut strălucirea luminilor unui mall în față. Mașinile erau aliniate la un fast-food drive-thru. Oamenii luau o cină târzie, în timp ce ea și Don plecaseră să se confrunte cu sfârșitul lumii. Don a întors mașina și s-a îndreptat spre casă. A doua zi, a susținut că incidentul a fost doar un alt exercițiu și a spus că nu fusese de fapt speriat.

Ramonei i-a fost mai greu să treacă peste acest episod. Mintea ei a întors explicațiile lui Don pe toate părțile. De ce ar fi mințit poliția în legătură cu o pană de curent? Ce legătură ar avea o pană de curent în zona rurală din Tennessee cu Vatican City?

“Am început să mă gândesc: poate că totul este o farsă”, a spus ea. Dar când i-a mărturisit aceste îndoieli lui Don, acesta a clătinat din cap. Rămâi puternică, a spus el. “Păstrează-ți credința”, i-a spus el. “Vine Furtuna.”

În zilele și săptămânile care au urmat, Don a venit cu noi exerciții. O trezea pe Ramona în toiul nopții și îi spunea că trebuie să încarce mașina și să plece imediat, doar pentru a-i spune că totul fusese un test. Se ascundea în dulapuri și sărea afară când Ramona trecea pe acolo. Dacă ea țipa surprinsă, se enerva și îi spunea că trebuie să se întărească dacă vrea să supraviețuiască sfârșitului vremurilor.

Exercițiile nu făceau decât să o facă mai neliniștită, mai ușor de speriat. Până în ziua de azi urăște farsele și uneori se îngrijorează că cineva se ascunde în spatele unei uși pentru a o surprinde. “Ce vei face când militarii vor veni să te bage într-o tabără FEMA?”, a întrebat-o după ce unul dintre exercițiile sale a făcut-o să izbucnească în lacrimi.

Evadarea din capcana teoriilor conspirației

La început, teoriile conspirației au ajutat-o pe Ramona să dea un sens lumii. Dar acum anxietatea ei creștea. Exercițiile constante, fluxul constant de conținut despre traficul sexual cu copii și sacrificiile satanice erau prea mult.

Vizionarea de videoclipuri amuzante pe TikTok fusese una dintre modalitățile preferate de relaxare ale Ramonei. Această diversiune nu mai funcționa. Să vadă oameni râzând sau făcând prostii o întrista. “Mă gândeam doar: Oare această persoană știe ce urmează?”

Uneori, Ramona nu-și mai putea trage sufletul. Își făcea griji pentru viitor. Nu dormea bine. “Ore întregi, noaptea, stăteam să scotocesc internetuș, să caut și să citesc. Cu cât citeam mai mult, cu atât deveneam mai neliniștită”, a spus ea.

De asemenea, a început să se gândească din ce în ce mai mult la faptul că niciuna dintre previziunile și profețiile expuse în lozincile QAnon nu se adeverise. Trump nu a fost reales în 2020 cu o majoritate zdrobitoare. Oamenii vaccinați nu se transformau în zombi. Nu avuseseră loc execuții publice ale membrilor “Cabalei” pe National Mall din Washington. Cele 10 zile de întuneric nu au sosit. Furtuna nu venise.

Cam în această perioadă, una dintre prietenele Ramonei i-a spus că va lua o pauză de la social media – o “dezintoxicare”, cum a numit-o ea – pentru a vedea dacă îi ajută sănătatea mintală. Ramona a fost curioasă. La un anumit nivel, ea știa că dependența ei de social media erau legate de anxietatea ei. Dintr-un capriciu, a decis să i se alăture prietenei sale. Ea crede acum că o parte din creierul ei a văzut în asta o cale de ieșire.

“Doomscrolling este modul în care obișnuiam să fac față”, a spus ea, referindu-se la anxietatea ei. “Dezintoxicarea” s-a întins de la câteva zile la câteva săptămâni, iar Ramona a simțit cum mintea i se descătușează. Se simțea mai prezentă în realitate. Gândurile ei mai puțin tulburi, mintea ei rătăcită. A căutat prieteni vechi și s-a gândit cu mai multă speranță la viitor.

Dar e greu să renunți la obiceiurile vechi. După săptămâni întregi în care și-a ignorat feed-ul, Ramona s-a conectat din nou la Facebook. Îi lipsea sentimentul de comunitate pe care îl găsise în forumurile QAnon – oamenii, nu credințele – și dorea să se reconecteze.

Despărțirea de Don și de teoriile conspirației

Dar grupul de pe Facebook dispăruse, epurat de Facebook. Până la acel moment, QAnon fusese legat de un număr tot mai mare de incidente violente, precum și de eforturile lui Trump de a anula alegerile din 2020. După ce a oferit teoriei conspirației o platformă gratuită timp de ani de zile, Facebook i-a tăiat accesul. Ramona nu a apucat să-și ia rămas bun.

“Nu aveam unde să mă duc. Pur și simplu dispăruse”, a spus ea. “În acel moment, cred că am decis că nu mai aveam nevoie de ea.”

Don nu a fost fericit când Ramona i-a spus că a terminat cu teoriile conspirației. De asemenea, nu a fost mulțumit nici când aceasta a menționat că vrea să se întoarcă la școală și să-și termine diploma. Într-o zi, certurile au devenit violente, a spus Ramona. Don o făcuse întotdeauna pe Ramona să se simtă în siguranță și protejată, dar după ce a lovit-o, ea știa că acest lucru nu va fi niciodată adevărat.

A fost ultimul semnal de care avea nevoie. “Am început să-mi dau seama că trebuia să plec”, spune ea.

S-a mutat și a stat pe la prieteni o vreme, iar câteva luni mai târziu s-a reînscris la școală. S-a reîntâlnit cu prietenii și și-a făcut și unii noi. S-a revăzut cu un vechi prieten din liceu. Au început o relație după câteva luni. S-au căsătorit în 2022.

Ramona a vorbit ultima dată cu Don în urmă cu aproximativ doi ani. Tocmai fusese vaccinată împotriva Covid-19. Când i-a spus, l-a putut auzi plângând încet la telefon. “Mi-a spus: ‘Ei bine, o să mori într-un an'”, își amintește Ramona.

Acel an a trecut, apoi încă unul. Ramona a absolvit și s-a angajat ca profesoară de clasa a cincea. Zilele și gândurile ei sunt pline de elevi și de planuri de lecții, în loc de exerciții nocturne, de genți speciale pentru evadare și de furtuni care nu au venit niciodată.

ADVERTISEMENT