News

De ce se tem suporterii lui Donald Trump de Taylor Swift. Teoriile conspirației propagate de mișcarea MAGA

Mișcarea republicană MAGA a lui Donald Trump nu o place pe Taylor Swift. Vedeta nu și-a declarat încă susținerea pentru vreun potențial candidat la prezidențialele din 2024
01.02.2024 | 17:23
De ce se tem suporterii lui Donald Trump de Taylor Swift Teoriile conspiratiei propagate de miscarea MAGA
Taylor Swift este în centrul unui val de teorii ale conspirației răspândite de republicanii MAGA Sursa foto: hepta, AP, Instagram / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cântăreața americană Taylor Swift este în centrul atenției oriunde s-ar afla: pe scenele mondiale, cântând în turneul său de succes Eras Tour, încurajându-și iubitul la meciurile din playoff-ul NFL (Liga Națională de Fotbal american n.r.), pe lista nominalizaților la premiile Grammy din acest an. Acum a captivat și mințile conservatorilor care par alarmați de faptul că va interveni în cursa prezidențială din 2024.

Taylor Swift, în centrul conspirațiilor propagate de mișcarea MAGA

Povestea de dragoste care îi are ca protagoniști pe Taylor Swift și pe fundașul echipei Kansas City Chiefs, Travis Kelce, a luat o turnură neașteptată în lumea teoriilor conspirației politice săptămâna aceasta, după ce echipa lui Kelce s-a calificat în finala NFL (Super Bowl n.r.).

ADVERTISEMENT

Unii conservatori răspândesc afirmații nefondate potrivit cărora relația dintre vedeta pop și iubitul ei ar fi o operațiune psihologică (“psyop”), menită să atragă votanții către Partidul Democrat, relatează Washington Post.

Luni, cotidianul New York Times a relatat că echipa de campanie a lui Joe Biden încearcă să obțină sprijinul vedetei înainte de alegerile prezidențiale, în care președintele Biden pare că urmează să se confrunte cu fostul președinte Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Deși Swift nu și-a anunțat susținerea pentru vreun prezidențiabil, povestea a stârnit furia susținătorilor dreptei, care acum răspândesc afirmații nefondate despre vedeta pop. Unele personalități republicane, precum fondatorul Turning Point USA, Charlie Kirk, au avertizat că o susținere a lui Swift pentru Biden ar putea duce la un “tsunami” care “va fi foarte greu de contracarat”.

Între timp, experții conservatori de la Fox News, One America Network și Newsmax au petrecut mult timp de emisie discutând despre Swift în această săptămână. Privind direct în cameră luni, gazda Fox News, Jeanine Pirro, a avut un mesaj pentru Swift: “Nu te implica în politică; nu vrem să te vedem acolo”.

ADVERTISEMENT

De ce se tem suporterii lui Donald Trump de Taylor Swift

În timp ce echipa de campanie a lui Joe Biden s-a concentrat pe obținerea de susținere din partea unor actori politici importanți, cum ar fi sindicatele, se pare că a înțeles prea bine că susținerea din partea unor vedete ale culturii pop îl poate ajuta pe președinte să ajungă la alegătorii tineri înainte de alegeri.

O susținere din partea lui Taylor Swift are potențialul de a galvaniza milioane de alegători la nivel național. În timpul alegerilor parțiale din 2023, Swift a împărtășit un mesaj pe Instagram Stories încurajându-și fanii să se înregistreze la vot.

ADVERTISEMENT

“Am fost atât de norocoasă să vă văd pe atât de mulți dintre voi la spectacolele mele din Statele Unite recent. V-am auzit ridicându-vă vocile și știu cât de puternice sunt acestea”, a scris Swift. “Asigurați-vă că sunteți pregătiți să le folosiți în alegerile noastre din acest an!”

Traficul pe vote.org a crescut cu peste 1.200% în următoarea oră, a declarat atunci Andrea Hailey, CEO-ul organizației, contribuind la un număr record de vizite pe site-ul de înregistrare a alegătorilor în acea zi. Creșterea bruscă a traficului nu a fost o eroare. Potrivit organizației, 35.252 de noi alegători au fost înregistrați în acea zi, cel mai mare număr din 2020 încoace.

Gwynn Thomas, profesor de studii globale de gen și sexualitate la Universitatea din Buffalo, a declarat că, deși “părerile în literatura de știință politică sunt un pic împărțite” în ceea ce privește cât de puternice sunt susținerile celebrităților, pare să existe “o excepție Taylor Swift” din cauza legăturii deosebit de strânse pe care o are cu fanii ei, cunoscuți în mod obișnuit sub numele de Swifties.

Există milioane de Swifties în întreaga lume, iar loialitatea lor față de Taylor Swift este de așa natură încât turneul său Eras Tour a adăugat miliarde nu doar în portofelul vedetei pop, ci și în economia SUA.

Luni, prezentatorul Fox News Jesse Watters a părut să recunoască puterea Swifties. După ce i-a numit “un grup demografic masiv – și emoțional”, Watters a remarcat că, “dacă lui Taylor îi place ceva, le place și lor același ceva”.

Implicată politic pentru prima oară în 2018

Pentru o mare parte din cariera sa, Swift a stat în mare parte departe de politică. Acest lucru s-a schimbat în 2018, când l-a susținut pe democratul Phil Bredesen din Tennessee în cursa pentru Senat împotriva lui Marsha Blackburn, care era congresman republican la acea vreme.

Într-o lungă postare pe Instagram, Swift a spus atunci că, în trecut, “a fost reticentă în a-și exprima public” opiniile politice, dar că, “din cauza mai multor evenimente din viața mea și din lume din ultimii doi ani, acum gândesc foarte diferit în această privință.

Întotdeauna mi-am exprimat și îmi voi exprima votul în funcție de candidatul care va proteja și va lupta pentru drepturile omului pe care cred că le merităm cu toții în această țară”.

Bredesen a pierdut cursa în fața lui Blackburn în statul roșu (republican n.r.), dar Taylor Swift a vorbit mai mult despre decizia sa de a susține public democrații în documentarul său din 2020 “Miss Americana”, în care și-a exprimat regretul de a nu se fi pronunțat împotriva lui Trump în 2016.

În documentar, Swift este informată de echipa ei că susținerea sa pentru Bredesen ar putea face publicul să creadă că îl condamnă pe Trump. “Nu-mi pasă dacă vor scrie asta”, spune Swift. “Sunt tristă că nu am spus-o acum doi ani.”

Brennan Suen, director adjunct pentru afaceri externe la Media Matters, a declarat că, în timp ce Swift s-a bucurat de “ani și ani de laude” pentru că nu a vorbit despre politică, conservatorii par să încerce acum să o facă să “tacă și să cânte din nou”, încurajându-și susținătorii să o sperie pe Taylor Swift pentru ca aceasta să nu-și declare susținerea pentru vreun candidat.

Tomi Lahren de la Fox News, de exemplu, a declarat luni că, dacă Swift “ar fi vrut să își protejeze moștenirea, ar fi stat departe de politică”.

Relația lui Taylor Swift cu Travis Kelce, exploatată politic

De luni de zile, Taylor Swift are o relație publică cu starul echipei Kansas City Chiefs, Travis Kelce. Povestea de dragoste despre care s-a vorbit foarte mult a stârnit nu numai un interes pentru NFL în rândul fanilor lui Swift, ci și o avalanșă de afirmații false ale extremei drepte, conform cărora – acum că Kelce și Chiefs se îndreaptă spre Super Bowl – cei doi fac parte dintr-o stratagemă democrată pentru a-i determina pe cei care urmăresc NFL să voteze pentru Biden.

Separat de relația cu Swift, Kelce a atras deja mânia conservatorilor pentru că a fost sponsorizat de Bud Light. Marca de bere a stârnit anul trecut furia unora din cercurile de dreapta pentru că a încheiat un parteneriat cu o actriță transsexuală.

Kelce a apărut și în reclame pentru promovarea vaccinului Pfizer împotriva coronavirusului, o mișcare care nu a fost bine primită de mulțimea anti-vaccin. Watters a declarat luni la Fox News că Travis Kelce este “sponsorizat de Pfizer” și că relația sa cu Swift “a fost creată într-un laborator”.

Alison Steinberg, o prezentatoare a postului ultraconservator One America Network, a susținut că relația cu Swift este un “spectacol fals, atent conceput”, menit să îi facă pe copii “să fie obsedați de un bărbat matur care este plătit cu milioane de dolari în fiecare an pentru a arunca o minge în timp ce promovează vaccinuri otrăvitoare. În sine, sportul din ligile majore nu este altceva decât o operațiune psihologică”.

Taylor Swift susține în mod deschis egalitatea, dreptul la avort și drepturile LGBTQ

Jennifer Lawless, profesor de științe politice la Universitatea din Virginia, a replicat că tocmai propagandiștii de dreapta, nu Taylor Swift, sunt cei care “injectează politica partizană în fotbal. Persoana obișnuită care se uită la meciul de fotbal este fascinată de faptul că ea se află acolo pentru că este un superstar mondial, nu pentru că ar putea vota pentru Joe Biden”.

Potrivit lui Lawless, susținătorii dreptei par “îngrijorați că, cu cineva ca Taylor Swift în buzunar, campania lui Biden ar putea fi capabilă să energizeze tinerii într-un mod în care … el nu poate”.

Swifties sunt predominant femei tinere – o categorie cu care Partidul Republican are deja probleme, mai ales după ce Curtea Supremă a anulat decizia în cazul Roe vs. Wade. După decizia Curții din 2022, Swift și-a declarat sprijinul pentru dreptul la avort într-o postare pe Twitter. De asemenea, ea și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru comunitatea LGBTQ, precum și poziția sa împotriva inegalității rasiale.

Într-o declarație de miercuri, grupul Voters of Tomorrow, axat pe generația Z, a emis un avertisment pentru conservatorii care încearcă să-i atace pe fanii cântăreței.

“Gen Z a știut că Trump este o problemă atunci când a intrat la Casa Albă și a pornit un război împotriva drepturilor noastre la avort, a drepturilor de vot și a siguranței”, a declarat grupul. “Declanșând o luptă cu Taylor, începeți o luptă cu tinerii alegători. Și ultimul lucru de care aveți nevoie este o reputație și mai proastă în fața noastră în noiembrie.”

Teoriile conspirației propagate de mișcarea MAGA

“Cred – și am fost înjurat de multe ori pentru asta pe internet – cred că o folosesc pe Taylor Swift chiar acum”, a declarat Jack Posobiec, un influent conspiraționist de dreapta, într-un videoclip postat luni pe site-ul Truth Social, relatează The Guardian. “Pregătesc o operațiune în care o vor folosi pe Taylor Swift în alegeri împotriva a orice: împotriva lui Trump, pentru Biden, o să o folosească ca să îi transforme pe Swifties în votanți.”

Posobiec nu a detaliat cine sunt “ei”, dar Roseanne Barr, fosta actriță, simpatizantă a dreptei, care apare și ea în videoclip, a fost de acord. “Cred că asta fac și ei, ea este cu siguranță cineva care a consimțit să vorbească așa cum vrea establishmentul să se vorbească”, a spus Barr.

Vivek Ramaswamy, un fost aspirant la poziția de candidat republican la prezidențiale și un pasionat al răspândirii dezinformării, și-a exprimat duminică propria teorie. “Mă întreb cine va câștiga Super Bowl-ul luna viitoare (11 februarie n.r.)”, a postat Ramaswamy pe X, ca răspuns la o postare a lui Posobiec, despre care o anchetă a Southern Poverty Law Center a constatat că “a colaborat ani de zile cu suprematiștii albi, neofasciștii și antisemiții”.

“Și mă întreb dacă va exista o susținere prezidențială majoră venită din partea unui cuplu susținut cultural artificial în această toamnă. Sunt doar niște speculații nebunești aici, să vedem cum evoluează în următoarele opt luni”, a adăugat Ramaswamy.

“Niciodată nu am fost mai convins că Super Bowl este trucat”, a postat pe X duminică Jack Lombardi, un influencer de dreapta care a candidat fără succes la Congresul republican în 2022, după ce Chiefs i-au învins cu 17-10 pe Baltimore Ravens.

“Cu toată acoperirea inutilă și nedorită a lui Taylor la meciuri. Călătoria lui KC la Super Bowl – total scenarizată. Urmează … Travis și Taylor împreună la Super Bowl, părând fericiți și îndrăgostiți. Apoi KC câștigă. Și apoi, mai târziu, își anunță sprijinul pentru Biden.” Lombardi a postat ulterior că relația dintre Swift și Kelce “are un singur scop, să capteze și să manipuleze sentimentele femeilor americane”.

La începutul lunii ianuarie, Jesse Watters, un prezentator al postului Fox News, a dedicat un segment din emisiunea sa din prime-time pentru a susține că Swift este un “instrument psihologic al Pentagonului”, a cărui faimă și succes au fost aparent încurajate de agenți de stânga.

“V-ați întrebat vreodată de ce sau cum a explodat în felul acesta?”, a spus Watters. “Ei bine, în urmă cu aproximativ patru ani, unitatea de operațiuni psihologice a Pentagonului a lansat ideea de a o transforma pe Taylor Swift într-un instrument, în timpul unei reuniuni NATO. Ce fel de instrument? O operațiune psihologică pentru combaterea dezinformării online.”

ADVERTISEMENT