Life

Cele 2 filme românești intrate în top 50 cele mai bune producții ale secolului. Criticii americani au întocmit clasamentul

Două filme românești se află în top 50 al celor mai bune pelicule ale secolului. Clasamentul, realizat de critici americani.
12.04.2023 | 00:55
Cele 2 filme romanesti intrate in top 50 cele mai bune productii ale secolului Criticii americani au intocmit clasamentul
Despre ce filme este vorba. Au fost lansate cu peste zece ani în urmă. Sursa foto: Cinema City
ADVERTISEMENT

Două filme românești fac furori la nivel mondial. Au fost incluse în top 50 al celor mai bune producții din secolul XXI. Acest clasament a fost realizat de șase critici americani. Ce i-a impresionat pe aceștia la peliculele de succes internațional?

Două filme mari românești, incluse de americani în top 50 cele mai bune producții ale secolului XXI

Topul a fost făcut, mai exact, pentru publicația americană, The Hollywood Reporter. Filmele românești care fac parte din clasament au fost lansate cu peste zece ani în urmă și încă de atunci făceau furori. Unul dintre ele îi aparține regizorului Cristian Mungiu.

ADVERTISEMENT

Celebra peliculă ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regizată de Cristian Mungiu, a fost pusă pe locul 9 în clasamentul criticilor de peste Ocean, scrie Click!. Reamintim că în 2007, atunci când a apărut, drama a fost premiată cu Palme d’Or și cu FIPRESCI, la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, din 2007.

Într-un interviu din 2012 pentru Domenico la Porta, Cristian Mungiu vorbea despre faptul că producțiile sale sunt mai apreciate peste hotare, decât în țară. Ca un motiv al acestei situații, regizorul a invocat finanțarea slabă sau deloc a statului român față de domeniul cultural.

ADVERTISEMENT

 ”Problema industriei noastre nu e legată de fonduri, ci e de natură culturală. Filmele care nu sunt din zona divertismentului nu sunt populare în România. De aceea primim mai puțini bani de la stat pentru film de artă, și de aceea a trebuit să caut finanțare internațională.

Filmul meu va fi vizionat mult mai mult în afara țării decât acasă. Pur și simplu așa stau lucrurile. Trebuie să ne menținem însă pe poziție și să continuăm să producem film de calitate orientat spre publicul român.”, sunt spusele lui Cristian Mungiu pentru sursa menționată, potrivit catchy.ro

ADVERTISEMENT

”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a fost considerat de cei șase critici de peste Ocean drept o ”capodoperă a controlului desăvârșit și o focalizare lucidă”. Toată drama se ”învârte” în jurul unei studente care rămâne însărcinată și îi era dificil să avorteze, în urma decretului anti-avort, dat de fostul președinte comunist, Nicolae Ceaușescu.

Cele două filme sunt pe locul 9 și 29 în topul americanilor

După ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, al doilea film românesc inclus în topul americanilor este tragicomedia ”Moartea domnului Lăzărescu”, al cărui scenariu a fost regizat de Cristi Puiu, în anul 2005. Pelicula a fost poziționată pe locul 29.

ADVERTISEMENT

La vremea lansării, ”Moartea domnului Lăzărescu” a primit o mulțime de distincții, printre care premiul ”Un Certain Regard”, la Festivalul de la Cannes, în 2006. Producția se bazează pe o situație reală. Un pensionar se îmbolnăvește grav chiar într-o seară când se produce un accident foarte mare. Bărbatul este plimbat de la un spital la altul, nu i se acordă îngrijiri medicale la timp și în cele din urmă moare.

ADVERTISEMENT
Tags: