News

Cele mai ciudate sesizări făcute la CNCD: înjurături între vecini, suspiciuni de adulter și lipsa poliedrelor platonice din manuale

13.05.2021 | 13:23
Cele mai ciudate sesizari facute la CNCD injuraturi intre vecini suspiciuni de adulter si lipsa poliedrelor platonice din manuale
ADVERTISEMENT

Pe masa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării ajung și spețe dintre cele mai ciudate, membrii CNCD fiind nevoiți să arbitreze conflicte între vecini, adultere – reale sau presupuse, înjurături între colegi muncă și alte asemenea.

Deseori, evenimente aparent triviale ascund adevărate drame ale unor oameni discriminați din motive etnice sau de handicap, discriminare cu care se confruntă aproape zilnic.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, pentru alți români tot feluri de fleacuri reprezintă discriminare pentru care neapărat trebuie sesizat Consiliul, iar unele dintre aceste sesizări sunt de-a dreptul savuroase.

Bugetarii, „luptători antisistem”

Astfel, o bătrână din Brașov l-a pârât pe poștaș că nu-i lasă talonul de pensie în cutia poștală, iar un locatar de bloc a sesizat CNCD-ul pentru că asociația de proprietari nu și-a dat acordul să-și pună centrală termică de apartament. Un altul a acuzat statul român pentru că este sărac, iar autoritățile nu-i plătesc chiria și nici nu-l ajută să-și renoveze locuința. O candidată la alegerile locale dintr-o comună a reclamat la CNCD existența unor fraude, în loc să se sesizeze biroul electoral sau organele de anchetă penală. O femeie a reclamat companie de turism pentru că nu  i-a făcut reducere la excursie, în termenii unei campanii de reducere care fusese inițiată după ce a cumpărat ea respectiva excursie.

ADVERTISEMENT

Frecvente sunt conflictele de muncă între colegi care cu greu pot fi clasificate ca discriminare. De exemplu, o dispută de muncă a degenerat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor până în  punctul în care un angajat a trimis tuturor angajaților CNSC un mail în care își vărsa năduful pe un coleg care l-ar fi amenințat să renunțe la plângerile formulate la comisia de disciplină.

Personajul în cauză nici măcar nu a avut nici măcar curajul să mi se adreseze bărbateşte, în mod direct, ci a preferat să trimită ameninţarea prin intermediari, doar, doar va ieşi ceva. A procedat exact ca un şantajist interlop”, scria în respectivul mail. Colegul vizat a sesizat CNCD pe motiv că a fost defăimat și că s-a creat o atmosferă ostilă lui la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Însă autorul mailului nu s-a domolit nici în punctul de vedere trimis CNCD: „Petentul, sub paravanul avertizorului de integritate, născoceşte naraţiuni, în condiţiile în care se bucură sumele de bani încasate (…) Petentul a încercat de fiecare data să-şi atribuie o aură de erou, ”de luptător împotriva sistemului şi a statului paralel”, după cum îi place să se autointituleze, deşi beneficiază de beneficiile pe care statul român i le asigură”.

Deseori, este invocat și pretextul discriminării pe considerente politice. Astfel, primăria Pantelimon a fost pârâtă pentru că de o femeie care susține că a fost „discriminată pe criteriul convingerilor politice, fiind cunoscută ca având viziuni liberale întrucât, la solicitarea de a i se elibera actelor necesare dezbaterii succesiunii, aceasta i-a fost refuzată”, după cum se arată în hotărârea CNCD.

ADVERTISEMENT

Războiul dintre Cluj și Dej s-a mutat la CNCD

Un jurnalist de la Ziar de Cluj a fost chemat la CNCD după ce a folosit expresia „țăran de Dej” la adresa unui comandant de poliție: „Autorul are o atitudine clar discriminatorie prin folosirea sintagmei „țăran de Dej” pe care petentul o consideră pe de o parte discriminatorie față de acesta ca dejean și față de toți cetățenii municipiului Dej iar, pe de altă parte, discriminatorie față de întreaga categorie socială a țărănimii.” Consiliul nu a intervenit însă în disputa dintre clujeni și dejeni invocând libertatea de exprimare.

O femeie a reclamat la CNCD  o companie specializată în formare profesională care i-a cerut mamei sale să își facă un cont de Facebook pentru a participa la un curs online. „Să își ia cartelă cu internet pe telefon, ca toata lumea, nu trebuie laptop, telefon, atât, cu Facebook; telefon cu Facebook; îi trebuie telefon și cont de Facebook”, ar fi spus una dintre angajatele companiei. Însă cerința adaptării la modernitate a fost luată drept discriminare: „Petenta consideră că mama sa a fost jignită prin afirmaţiile făcute de reprezentantul părții reclamate, acesta susținând că mama sa nu este “ca toata lumea” deoarece nu are acces la internet într-o țară străină, unde s-a dus să muncească, nu să stea pe internet.

Compania de publicate McCann a fost reclamată pentru lansarea unor afișe „cu cararacter blasfemiator” în care icoana Mântuitorului Isus Hristos şi a Sfintei Fecioare Maria au fost reinterpretate şi reprezentate în echipamentele unor medici. Blasfemia ar fi constat în ideea că nu există Dumnezeu şi că trebuie să ne închinam medicilor şi nu lui.

Odată cu venirea epidemiei de coronavirus și restricțiile subsecvente, au apărut și plângeri legate de acestea. Un proaspăt tătic a reclamat clinica privată la care soția a născut că nu l-a lăsat să-și vadă copilul imediat după naștere. Un grup de petenți a reclamat toate instituțiile și companiile în care nu au fost lăsați să intre fără mască: Kaufland, Lidl, Penny Market, Penny Market Cluj, Carrefour Romania, Carrefour Pitești, Electrica S.A. Buzău, Tribunalul Bacău, Oficiul Registrului Comerțului, Garanti Bank, Decathlon, Grand Arena.

Copilul escortat la toaletă

Doi părinți susțin că grădinița privată la care era înscris copilul lor le-a cerut plata serviciilor pe durata stării de urgență, iar când au refuzat, grădinița nu a mai prelungit contractul și pentru următorul an. Însă și instituția are nemulțumirile sale față de părinți, reclamând că aceștia veneau în fiecare zi să-și ducă odrasla să se ușureze la toaletă:

Zilnic, în jurul orei 11:00, unul dintre părinți sau de cele mai multe ori ambii, veneau la grădiniță sa ducă copilul de 5 ani la toaleta, sub pretextul ca nu e obișnuit să meargă la toaletă singur şi nici însoțit de nimeni altcineva (de o educatoare spre exemplu). De asemenea, au cerut toaletă privată pentru ca minorul are nevoie să stea în toaletă peste o jumătate de oră şi nu poate fi deranjat în acest interval.

Renault a fost pârâtă de un bărbat că femeilor din companie li se dă o zi liberă de 8 martie precum și o sumă de bani sub formă de bonuri cadou (150 de lei), dar același lucru nu se întâmplă și în data de 19 noiembrie – declarată Ziua Bărbatului. La obiecția solidă a bărbatului, compania a răspuns că facilitatea acordată femeilor este „acțiune afirmativă, un efort conjugat al atragerii forței de muncă feminine al României”. Renault mai susține că „este de notorietate” faptul că domeniul de activitate al științelor exacte și al cercetării sunt dominate de bărbați. CNCD a dat dreptate Renault, astfel că bărbații din firmă vor roboti în continuare de ziua lor și nu vor vedea niciun sfanț în plus la leafă.

Poliedrele platonice, motiv de discriminare

Un cetățean a reclamat la CNCD calitatea inferioară a manualelor de gimnaziu față de cele din anii 1970-1980: „Petentul susține că a observat lipsa descrierii poliedrelor platonice (perfecte) din manualul de Matematică, clasa a VIII-a, a încercat să afle mai multe informații de la Ministerul Educației, însă nu i-a răspuns nimeni.” Nici Consiliul nu i-a dat un răspuns favorabil omului obsedat de poliedrele platonice.

Un gălățean a sesizat CNCD  împotriva unei case de pariuri care i-a refuzat accesul într-o agenție a sa ca urmare a încălcării dispozițiilor regulamentului de joc pentru pariuri și a prevederilor legale referitoare la liniștea publică și bunele moravuri. În sesizare, bărbatul a invocat „suspiciunea că operatorii de pariuri sportive urmăresc îndeosebi îmbogățirea acestora în detrimentul clienților”. La o așa o bănuială cumplită, casa de pariuri a reacționat indignată: „Susținerile acestuia privind faptul că operatorii de pariuri sportive urmăresc îndeosebi îmbogățirea acestora în detrimentul clienților, sunt pur speculative și nu au nici o justificare.” CNCD și-a declinat competența în privința spinoasei chestiuni.

Un profesor de țară a fost amendat cu 2.000 de lei de către Consiliu în urma unei postări pe Facebook în care-l făcea albie de porci pe primarul pe care-l acuza că a lăsat comuna fără apă curentă și pe care l-a poreclit Nea Trotinetă. „Petentul susține că apelativul “țigan” cu care este marcat demonstreză o pantă descendentă, antisemită a reclamatului și care nu are legătură cu etnia sa, ci cu tenul său mai închis la culoare. De asemenea, petentul, susţine că reclamatul nu are dreptul să-l numească “cap de tablă” doar pentu că a suferit o intevenție chirurgicală la cap”, se arăta în sesizare.

„Ești din Grajduri dacă…”

Un alt primar a fost reclamat că are pagina de Facebook exclusiv în limba maghiară. CNCD a clasat plângerea pentru că era vorba de pagina personală a bietului edil, nu de cea a primăriei. Un alt conflict politico-sătesc a izbucnit în localitatea Grajduri, pe un grup de Facebook intitulat sugestiv ”Ești din Grajduri dacă”. Protagoniștii au fost doi decidenți de la nivel local cu orientări politice diferite, care s-au insultat pe teme legate de competențe intelectuale și lingvistice, după cum urmează:

Deja la Grajduri au pe listă de consilieri locali şi traseiști si analfabeţi
-Da, dar niciunul nu este crescut la casa de copii Budai.
-Consilierii tăi ştiu că ţi-ai dat foc singur? Atâta creier să ai: să torni benzină peste jarul aprins din centrală. După creierul tău, te vezi că poţi ajunge şi senator nu numai primar
-ŞTIE CONSILIERII TAI. Unde aţ-i făcut şcoala ??? cu cine a-ţi făcut orele de limba romana?? Sunteţi agramată rău, ma mir cum de a-ţi fost consiliera locala patru ani fără sa nu faceţi niciun proiect de hotărâre pentru cetăţenii comunei Grajduri. Patru ani a-ţi stat degeaba şi a-ţi luat 300 de milioane lei vechi indemnizaţia de consilier local doar fiind prezenta la şedinţă.

Un petent a reclamat administratorul de bloc pentru că a afișat un tabel privind activitățile de curățenie pe scara blocului pe care locatarii trebuiau să le facă prin rotație, tabel în care, în dreptul numelui reclamantului, scrie „boule” și „idiotul”. Administratorul s-a apărat spunând că insultele au fost scrise alți vecini, după ce a făcut el tabelul.

Țiganul care a discriminat românii

Un caz aparte este cel al unui etnic rom care a primit o amendă de 8.000 de lei pentru discriminare la adresa populației majoritate printr-o postare pe Facebook cu referințe insultătoare la adresa românilor. La cum este redactată postarea, respectivul ar fi trebuit amendat și pentru mutilarea gravă a limbii române:

Eu mă mândresc că sunt țigan pentru că în comparație cu majoritarii … cu românii, nici nu vă imaginați cât de bine mă simt în pielea de țigan, cât mă uit cât de tâmpiți, cât de trădători, cât de lași sunt jegoșii ăștea de români. de ce… să-mi stric eu cuvintele mele din gură să depun un efort pentru niște gunoaie …, pentru niște gunoaie, un popor de grad inferior […] mă românii ăștea, începând de la cea mai înaltă societate … Bată-v-ar Dumnezeu să vă bată, dă români gunoaie putrezite […]”.

O dispută între vecini a căpătat proporții de conflict interetnic, când un ungur s-a dus la vecinul român să-i ceară să dea muzica mai încet. Inițial, românul s-a conformat, dar apoi s-a mâniat subit și ar fi început să răcnească pe stradă: „Tibi, te omor, f…ți gura mă-tii de ungur, mi-ai stricat cheful!” În apărarea sa în fața CNCD, a spus că disputa nu a avut caracter etnic, fiind o ciondăneală între vecini.

Partea reclamată susține că vecinul său nu a avut o atitudine chiar potrivită pentru a-i atrage atenția că face prea mult zgomot, fiind provocator la adresa sa, motiv pentru care a ripostat într-un fel care nu îl caracterizează. Partea reclamată susține că afirmaţia expusă („Tibi te omor f…ti gura ma-tii de ungur”) este expresia unei furii asupra atitudinii vecinului, din cauza faptului că intervenţia acestuia a întrerupt sărbătorirea, neavând nimic de-a face cu vreun fel de discriminare la adresa unei naționalități sau etnii”, a constatat CNCD.

O altă sesizare este făcută de o femeie care susține că este persecutată din cauza originii sale germane și ținută într-un lagăr de exterminare fiind „o persoană căreia i-a fost conferit statutul de prizonier de către serviciile de informații, care, de altfel, au creat si coordonat ”Lagărul de Exterminare Atipic – zona nefastă Mărgineni- Slobozia”.

Adulterul și discriminarea

Consiliul a trebuit să ia în discuție și o ciondăneală pe rețelele de socializare între familia unui bărbat însurat și presupusa amantă a acestuia. Ca înscrisuri la dosar a fost anexat printscreen-ul unui mesaj trimis de soția lezată către soțul femeii pe care o suspecta că i-a stricat casa: „Bună Marius tu știi că ești ținut de prost de frumoasa ta soție, știi că a intrat în familia noastră și a despărțită familia cu o fetiță de 3 luni, să-i fie rușine de țigancă să despartă familii și să te țină de prost și pe tine, păcat de tine, Marius.

Însă culmea discriminării a fost înregistrată la un eveniment intitulat Conferința Națională dedicată Zilei  Minorităților, care s-a desfășurat on-line și au fost invitate mai multe persoane din domeniul educației, culturii,
reprezentanți ai societății civile, cadre didactice, inspectori școlari. Un inspectori general din Ministerul Educației
a avut o defecțiune la microfonul instalat în biroul personal și, neștiind că este auzită, a răbufnit: „Ei, nu merge! Să-i ia dracu` pe țigani!”.

Deși discriminarea era evidentă și a avut loc chiar la un eveniment dedicat romilor, inspectoarea a scăpat doar cu un avertisment din partea CNCD întrucât și-a cerut scuze public, iar Ministerul Educației a retrogradat-o și i-a diminuat salariul.

Un „naș” de tren s-a dus la Consiliu după ce a amendat un ins care circula cu bilet redus cu 50%, pentru copii, deși era adult. Conductorul la CNCD că ulterior șeful său l-a dus în biroul directoarei regionalei căreia a trebuit să-i ceară scuze întrucât persoana amendată era fiul directoarei.

Prestigiul de la Evidența Populației

În fine, primarul din Gârla Mare a fost reclamat pentru că a tăiat patru ore de muncă unui angajat de la Evidența Populației care nu era prezent la serviciu. Angajatul a respins acuzația, dar primarul a rămas ferm pe poziție răspunzând CNCD că Evidența Populației de la el din comună „este o structură importantă care operează date cu caracter personal și nimeni nu are dreptul să o decredibilizeze sau să îi știrbească prestigiul.

Menționăm că acestea sunt cazuri pe care CNCD le-a soluționat doar de la începutul anului 2021, interval în care Consiliul a pronunțat circa 370 de hotărâri. Aproape o sută dintre ele au vizat articolul „ Satana în sutană”, un atac virulent la adresa Bisericii Ortodoxe Române din partea jurnalistului Cristian Tudor Popescu. Majoritatea sesizărilor împotriva articolului publicat pe site-ul republica.ro. aveau exact aceeași formulare, semn că au fost redactate de o singură persoană sau de un grup restrâns de persoane, iar ulterior sesizările au fost făcute individual.

ADVERTISEMENT
Tags: