News

Cele mai ridicate temperaturi din Europa, înregistrate în 2020. Avertismentul oamenilor de ştiinţă: “Clima noastră se schimbă”

Anul trecut a depășit recordul de căldură cu 1,9 grade Celsius. Valurile de căldură, responsabile pentru decese în școlile americane.
27.08.2021 | 17:29
Cele mai ridicate temperaturi din Europa inregistrate in 2020 Avertismentul oamenilor de stiinta Clima noastra se schimba
Anul 2020, cel mai fierbinte din Europa. Experții avertizează asupra consecințelor mortale ale valurilor de căldură Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anul trecut a fost cel mai fierbinte din Europa, conform unui raport publicat de Societatea Meteorologică Americană, care a constatat, de asemenea, că 2020 se numără printre cei mai fierbinți trei ani la nivel mondial.

Cele mai ridicate temperaturi din Europe, înregistrate în 2020.

Biroul Met UK, care a contribuit la raport, a declarat că recordul a fost doborât cu o diferență considerabilă. Temperaturile medii din Europa au fost anul trecut cu 1,9 grade Celsius peste media din 1981-2010, perioadă utilizată ca etalon pentru măsurarea schimbării temperaturilor.

ADVERTISEMENT

Cei mai fierbinți cinci ani din Europa s-au înregistrat începând cu 2014.

Descoperirile au fost prezentate în cel de-al 31-lea raport Starea Climatului al Societății Meteorologice Americane, care a declarat că 17 țări europene au raportat temperaturi anuale record, inclusiv Franța, Spania, Elveția, Belgia, Norvegia și Suedia.

În zona Arcticii, temperatura medie a aerului în 2020 a fost cea mai mare înregistrată, cu 2,1 grade peste media 1981-2010. Antarctica a cunoscut, de asemenea, o căldură extremă, stația Esperanza înregistrând 18,3 grade pe 6 februarie 2020, cea mai ridicată temperatură înregistrată pe continent și mult peste recordul său anterior de 17,2 grade stabilit în 2015.

ADVERTISEMENT

Alte părți ale lumii au înregistrat, de asemenea, temperaturi record, inclusiv Japonia, Mexic și Seychelles.

Părți din nord-vestul Europei au fost relativ mai reci în 2020, potrivit raportului, dar Marea Britanie a atins și cea de-a treia temperatură medie anuală, după 2014 și 2006, potrivit Met Office.

ADVERTISEMENT

În timp ce pandemia de COVID-19 a încetinit activitatea economică din întreaga lume și a dus la o reducere cu 6-7% a emisiilor de dioxid de carbon, raportul a constatat că a crescut la un nivel maxim în 2020 concentrația globală a gazelor cu efect de seră.

Raportul vine într-o perioadă în care o mare parte din emisfera nordică s-a confruntat în această vară cu vreme extremă provocată de schimbările climatice sub formă de valuri de căldură și incendii în Grecia, Italia, Turcia și Franța, în timp ce Germania și Belgia s-au confruntat cu inundații mortale în iulie.

ADVERTISEMENT

SUA și Canada s-au luptat, de asemenea, cu incendiile persistente în această vară

Liz Bentley, director executiv la Royal Meteorological Society, a declarat că raportul din 2020 „surprinde realitatea” și este „mai multe dovezi că clima noastră se schimbă”.

Un raport major al ONU privind schimbările climatice publicat la începutul acestei luni a concluzionat că temperatura medie globală este deja cu 1,2 grade peste nivelurile preindustriale și ar trebui depuse eforturi pentru a preveni creșterea acesteia peste 1,5 grade pentru a evita agravarea impactului.

Oamenii de știință care au scris acest raport au concluzionat, de asemenea, că oamenii provoacă fără echivoc criza climatică.

De asemenea, a constatat că dacă lumea poate conține atinge zero net – unde cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră nu este mai mare decât cantitatea eliminată – încălzirea ar putea fi limitată la 1,5 ° C.

Consecințele mortale ale valurilor de căldură

Mai multe decese ale unor elevi atleți forțați să se antreneze în căldură extremă și dosarele penale deschise ca urmare a acestora decese au determinat experții să emită avertismente cu privire la bolile legate de căldură.

Luna aceasta, doi antrenori de baschet de liceu au fost acuzați de omucidere pentru că ar fi cauzat moartea unei fete de 16 ani, Imani Bell, prin ignorarea deteriorării stării ei de sănătate din cauza căldurii în timpul unui antrenament din 2019. Ea s-a prăbușit în timpul exercițiilor și mai târziu a murit.

Acuzațiile vin într-o perioadă în care relatările despre decesele legate de căldură ale elevilor sportivi – și acțiunile în justiție care le-au urmat – țin primele pagini ale presei americane.

Printre acestea se numără moartea lui Drake Geiger, în vârstă de 16 ani, care a murit de o „afecțiune legată de căldură” în timpul antrenamentelor de fotbal, în Nebraska, Jack Alkhatib, 17 ani, care a murit în Carolina de Sud, Grant Brace, în vârstă de 20 de ani, care a murit în Kentucky acum un an și a cărui familie s-a adresat instanței și Shane Thomas, în vârstă de 17 ani, din California, a cărui moarte din 2020 a fost considerată în această vară ca fiind legată de căldură.

În multe cazuri, au fost emise avertizări de căldură extremă pentru zona și în zilele în care au avut loc antrenamentele.

Acuzațiile de crimă de gradul al doilea împotriva lui Larosa Walker-Asekere și Dwight Palmer, doi antrenori din Georgia, reprezintă doar al doilea caz cunoscut public de personal didactic care se confruntă cu un proces penal pentru provocarea unui deces cauzat de căldură.

În 2008, un fost antrenor de liceu din Lousiville, Kentucky, a fost acuzat pentru moartea unui fotbalist de 15 ani care s-a prăbușit în timpul antrenamentelor. Ulterior a fost achitat de toate acuzațiile.

În toată SUA, sute de decese au fost legate de valurile de căldură mortale și de temperaturile ridicate doar în această vară.

Dr. William Adams, expert în gestionarea bolilor provocate de căldură, a declarat pentru BBC că agravarea valurilor de căldură reprezintă o amenințare serioasă, dar că bolile fatale legate de căldură sunt în întregime prevenibile dacă sunt luate măsuri adecvate.

O lucrare, la care dr. Adams a participat în calitate de coautor, a constatat că în statele în care școlile sunt obligate să urmeze liniile directoare legate de desfășurarea activității în condiții de căldură, a existat o reducere cu 55% a bolilor legate de căldură.

Regulile pentru gestionarea atletismului în condiții de căldură extremă variază însă de la stat la stat și de la district școlar la district școlar, iar aplicarea este disparată.

Cu toate aceste, a fi vigilent poate fi o chestiune de viață sau de moarte, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT