Care sunt cele mai toxice fructe și legume. Au fost analizate de experții americani, care au spus că sunt pline de pesticide.
A fost realizată o listă cu cele mai toxice fructe și legume din lume, pentru anul 2023. Afinele și fasolea verde sunt pe listă, dar cap de afiș sunt căpșunele.
Studiul Dirty Dozen realizat de Environmental Working Group arată care este lista celor mai pline de pesticide fructe și legume. Lista este: căpșune, spanac, varza kale, piersicile, perele, nectarinele, merele, strugurii, ardeii grași și cei iuți, cireșele, afinele și fasolea verde.
Cercetătorii au analizate aproape 50.000 de mostre provenind de la 46 de fructe și legume. Specialiștii spală, freacă sau decojesc legumele și fructele exact cum ar face-o consumatorii de acasă pentru a vedea nivelul lor de pesticide.
Și în acest an, la fel ca în 2022, pe primul loc sunt căpșunele și spanacul. Următoarele locuri sunt ocupate de trei verdețuri – varza kale, varza creață și muștarul brun.
Este o listă totală de 12 alimente pline de pesticide. Acestea aveau 210 pesticide. Dintre ele, kale, varza creață și muștarul aveau cele mai multe pesticide, anume 103 tipuri. Și ardeii aveau un număr imens de pesticide, anume 101.
Oamenii de știință s-au arătat îngrijorați și de faptul că sunt încă folosite pesticide care au fost interzise acum mult timp.
“Unele dintre testele Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii arată urme de pesticide interzise de mult timp de către Agenția pentru Protecția Mediului.
Este nevoie de o reglementare și o supraveghere federală mult mai strictă a acestor substanțe chimice”, se arată în raport.
Un alt cercetător a declarat că pesticidele sunt folosite pentru a combate dăunătorii plantelor, dar ele fac rău și omului. Mai ales copiii sunt cei expuși la răul cauzat de pesticide.
“Pesticidele sunt toxice prin concepție. Ele sunt menite să dăuneze organismelor vii, iar această toxicitate inerentă are implicații pentru sănătatea copiilor, inclusiv riscul potențial de disfuncție hormonală, cancer și afectarea creierului și a sistemului nervos în curs de dezvoltare”, Jane Houlihan, fost vicepreședinte senior de cercetare pentru EWG.