News

Cercetătorii britanici vor studia ADN-ul a zeci de mii de oameni. Cum vor specialiştii să învingă COVID-19

13.05.2020 | 16:22
Cercetatorii britanici vor studia ADNul a zeci de mii de oameni Cum vor specialistii sa invinga COVID19
ADVERTISEMENT

Specialiștii vor să analizeze mostre de la mii de pacienți pentru a înțelege mai bine în ce mod influențează ADN-ul fiecărei persoane modul în care acesta se comportă atunci când este infectată cu noul coronavirus.

ADN-ul a zeci de mii de oameni va fi studiat de cercetătorii britanici

Oamenii de știință britanici vor studia genomul a peste 20.000 de pacienți îmbolnăviți cu noul coronavirus și internați ulterior la secția de terapie intensivă a spitalelor. Mai mult, la testare vor participa alți 15.000 de bolnavi care au manifestat o formă ușoară a bolii.

ADVERTISEMENT

Doctorii speră că prin analiza ADN-ului își vor da seama în ce mod genetica afectează „relația” boală – pacient, astfel vor putea să identifice noi tratamente care ar putea fi mult mai eficiente în tratarea Covid-19, conform The Guardian.

Studiul derulat de Universitatea din Edinburgh alături de mai multe spitale are nevoie de o finanțare de peste 30 de milioane de euro și a reușit să obțină material genetic de la peste 2.000 de pacienți. Guvernul britanic a girat studiul, cu scopul clar de a învinge noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Kenneth Baillie, unul dintre cercetătorii implicați în proiect, este convins că ADN-ul are un cuvânt greu de spus atunci când o persoană se îmbolnăvește foarte grav sau când trece ușor prin boală.

Modul în care anumite gene interacționează cu boala este extrem de important pentru a înțelege mecanismul de îmbolnăvire, cred specialiștii.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință vor să identifice un tratament eficient pentru Covid-19

Acest studiu, dacă se va dovedi un succes, va ajuta la identificarea acelor medicamente care ajută cu adevărat în lupta cu Covid-19.

Specialiștii și-au dat seama deja că bătrânii și persoanele grav bolnave au șanse mai mari să moară după ce s-au infectat, însă nu pot înțelege deocamdată de ce virusul afectează bărbații într-un număr mult mai mare comparativ cu femeile. De asemenea, medicii vor să afle de ce printre mai mulți copii e frecventă boala Kawasaki.

ADVERTISEMENT

Devine tot mai clar că materialul genetic al fiecărei persoane dictează modul în care sistemul imunitar reacționează la boală”, a explicat David Bentley, un om de știință care reprezintă compania Illumina. Cercetătorii compară tot mai des noul coronavirus cu HIV, însă nu înțeleg momentan de ce există această asemănare.

ADVERTISEMENT
Tags: