News

Cercetătorii germani au descoperit cauza formării cheagurilor de sânge în urma vaccinării contra COVID-19

Cercetătorii germani au anunțat că au descoperit cauza cazurilor rare de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson & Johnson.
27.05.2021 | 11:35
Cercetatorii germani au descoperit cauza formarii cheagurilor de sange in urma vaccinarii contra COVID19
ADVERTISEMENT

Într-un studiu neexaminat încă de experți, oamenii de știință susțin că vaccinurile contra COVID-19 care utilizează vectori de adenovirus trimit o parte din încărcătura lor utilă în nucleul celulelor, unde unele dintre instrucțiunile pentru fabricarea proteinelor coronavirusului pot fi citite greșit.

Cercetătorii germani au descoperit cauza formării cheagurilor de sânge în urma vaccinării contra COVID-19

Proteinele rezultate ar putea declanșa tulburări de coagulare la un număr mic de beneficiari, sugerează ei.

ADVERTISEMENT

Adenovirusurile sunt virusuri care produc răceala, utilizați pentru livrarea materialului vaccinal în organism.

Oamenii de știință și autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA și Europa au căutat o explicație pentru ceea ce cauzează cheagurile rare, dar potențial mortale, însoțite de un număr scăzut de trombocite din sânge.

ADVERTISEMENT

Astfel de evenimente au determinat unele țări să oprească sau să limiteze utilizarea vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson.

„Susținem cercetarea și analiza continuă a acestui eveniment rar pe măsură ce lucrăm cu experți medicali și autorități globale din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

Așteptăm cu nerăbdare să revizuim și să împărtășim datele pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, a declarat Johnson & Johnson, pentru Reuters.  AstraZeneca a refuzat să comenteze.

Cercetătorii de la Universitatea Goethe din Frankfurt au explicat în lucrarea lor că vaccinurile utilizând o tehnologie diferită cunoscută sub numele de ARN mesager (ARNm), precum cele dezvoltate de BioNTech cu partenerul Pfizer și Moderna, livrează materialul genetic al proteinei spike a coronavirusului numai în fluidul găsit în interiorul celulelor, nu către nucleul celulelor.

ADVERTISEMENT

„Toate vaccinurile pe bază de ARNm ar trebui să reprezinte produse sigure”, se precizează în studiu.

Cercetarea sugerează că producătorii de vaccinuri care utilizează vectori de adenovirus ar putea modifica secvența proteinei spike pentru a evita reacțiile neplăcute de îmbinare și pentru a spori siguranța acestor produse farmaceutice.

Tulburarea rară de coagulare a sângelui care a întrerupt administrarea dozelor de vaccin AstraZeneca și Johnson & Johnson a fost înregistrată la 309 din cele 33 de milioane de persoane care au primit serul AstraZeneca în Marea Britanie, provocând 56 de decese.

În Europa, cel puțin 142 de persoane au fost afectați de această afecțiune dintre cei 16 milioane de beneficiari ai vaccinului.

Ca răspuns, utilizarea serului AstraZeneca a fost restricționată sau suspendată în mai mult de o duzină de țări. Johnson & Johnson a început lansarea vaccinului în Europa cu un avertisment pe etichetă în aprilie, după o scurtă întârziere din cauza îngrijorărilor.

ADVERTISEMENT
Tags: