News

Cercetătorii vor să stabilească data apariției coronavirusului. Vor studia arborele genealogic

03.05.2020 | 11:22
Cercetatorii vor sa stabileasca data aparitiei coronavirusului Vor studia arborele genealogic
ADVERTISEMENT

Cercetătorii încearcă să stabilească data apariției exacte a coronavirusului și vor să facă acest lucru studiind arborele genealogic.

Cercetătorii vor să stabilească data apariției coronavirusului

Conform hotnews.ro, care citează AFP, coronavirusul ar fi putut ajunge mai devreme în anumite țări față de momentul în care s-a descoperit primul caz, iar acum cercetătorii încearcă să stabileacă data exactă a apariției.

ADVERTISEMENT

”Putem data începutul epidemiei folosind datele de incidență și studiind genomul virușilor. În două cazuri, în Franța, studiile identifică ultimele 15 zile ale lui ianuarie”, a declarat Samuel Alizon, director de cercetări la Universitatea din Montpellier.

Medicul francez precizează că ”este posibil să fi existat cazuri izolate în ianuarie, înainte de primul caz oficial din 24 februarie”.

ADVERTISEMENT

”Un început al epidemiei este mai degrabă la jumătatea lui ianuarie”

Potrivit unor cercetători italieni, virusul ar fi venit în Lombardia între ultima jumătate a lunii ianuarie și începutul lui februarie, cu ”săptămâni înainte” ca primul focar epidemic să fie confirmat în jurul datei de 20 februarie.

Chiar dacă testele serologice identifică anticorpii din sânge, nu poate fi stabilită data contaminării. ”Nu putem în general să urcăm la un punct exact în timpul începutului unei epidemii într-o țară”, explică Erik Volz, epidemiolog la Imperial College din Londra.

ADVERTISEMENT

”Un început al epidemiei este mai degrabă la jumătatea lui ianuarie sau începutul lui februarie în multe orașe europene și nord-americane. Nu există nicio dovadă în datele genetice actuale ale unei epidemii mai precoce, în afara Chinei”, a mai spus Volz.

În 31 decembrie, Beijingul informa Organizația Mondială a Sănătății despre un focar de pneumonie de origine necunoscută în Wuhan, primul epicentru al epidemiei. Pentru primele cazuri autoritățile sanitare din Wuhan vorbesc de 8 decembrie.

ADVERTISEMENT

La acest moment, genomurile a peste 15.000 de viruși SARS-CoV-2 au fost secventate, permițând trasarea circulației sale grației evoluției genetice. La fiecare replicare, virusul produce mutații însă niciuna nu modifică virulența sa.

ADVERTISEMENT