News

Ceremonie militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei Române în Afganistan. Iohannis: ”Sunteți eroii zilelor noastre”. Update

O ceremonie militară prilejuită de încheierea misiunii Armatei Române în Afganistan a avut loc, miercuri, la Arcul de Triumf.
21.07.2021 | 11:04
Ceremonie militara cu ocazia incheierii misiunii Armatei Romane in Afganistan Iohannis Sunteti eroii zilelor noastre Update
ADVERTISEMENT
21-07-2021
08:06

Klaus Iohannis, discurs în fața militarilor reveniți din Afganistan

Înainte de debutul ceremoniei militare de la Arcul de Triumf, președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație în fața soldaților și a celor prezenți la eveniment.

Acesta a spus că soldații prezenți pe teatrele de luptă au scris istorie și sunt ”eroii generațiilor noastre”. Iată, mai jos, declarația șefului statului:

”Marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoție și, mai ales, de recunoștință. Ori de câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru patria noastră, avem poate tendința să ne gândim mai degrabă la trecut. Însă eroismul și iubirea de țară sunt și astăzi printre valorile fundamentale, constitutive ale națiunii noastre și de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriașe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operații ale Armatei noastre.

Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acțiunile desfășurate în Afganistan. Sunt mii de femei și bărbați care au lăsat în țară părinți, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în țară copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi, de care s-au despărțit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viața în pericol.

Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaționat cu populaţia civilă din zonă.

Toate acestea au fost posibile, în primul rând, datorită contribuției militarilor români, care nu doar că și-au dovedit abilitățile tehnice, rigoarea și caracterul, dar au avut de câștigat și lupta cu o climă și o zonă geografică aspre, aceste condiții făcând și mai dificile misiunile.

Dar dincolo de cifre și statistici, succesul acestei misiuni se datorează în mare parte şi susținerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă.

Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare știre despre evoluțiile din zonele de conflict sau care își trăiau în ţară bucuriile și dramele, fără ca militarii noştri să poată lua parte la ele, cu toții au fost parte a efortului din Afganistan.

Nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o maşină militară opreşte în apropierea casei tale.

Tuturor acestor familii, părinţilor, soţiilor şi soţilor, fiicelor şi fiilor doresc să le mulţumesc pentru înţelegere şi pentru sprijin!

Cu siguranță cel mai greu preț plătit de Armata României este preţul de sânge şi lacrimi pentru această misiune.

27 de militari și-au pierdut viața în Afganistan, iar alți 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave, care îi marchează pentru totdeauna.

Cuvintele nu pot evoca profunzimea durerii familiilor îndoliate și chinul celor care încă resimt, zi de zi, urmele lăsate de răni. Sunt cu toții în inima noastră și le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor, pus în slujba efortului comunității internaționale de a face lumea mai sigură.

În cei peste 19 ani de operaţii, s-au adunat și multe lecţii învăţate și, dintre toate, una cred că este cea mai importantă: lecţia solidarităţii – a solidarităţii şi a camaraderiei militare, a solidarităţii naţiunii noastre, precum și a solidarităţii internaţionale.

Mulţumesc, în încheiere, Armatei noastre, Jandarmeriei și Poliției Române pentru modul exemplar în care şi-au făcut datoria.

În semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute de către militarii români în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operaţii din Afganistan și pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii României, am decorat astăzi un număr de 18 drapele de luptă.

Dragi militari, bine ați revenit acasă! Ați scris istorie, sunteți eroii generațiilor noastre și suntem mândri de voi! Ne-ați arătat că dragostea de țară, spiritul de sacrificiu, curajul, abnegația și patriotismul rămân repere fundamentale ale națiunii noastre.

Sunt sentimente înalte, care i-au călăuzit pe înaintașii noștri, sunt moștenirea pe care am primit-o și pe care, prin exemplul dumneavoastră, o transmitem mai departe generațiilor viitoare. Nu ne vom uita niciodată eroii!”, a spus Iohannis.

21-07-2021
07:45

Traficul, blocat în centrul Capitalei din cauza restricțiilor de circulație impuse pentru ceremonia militară

Din cauza restricțiilor de circulație impuse cu ocazia ceremoniei militare dedicate încheierii misiunii Armatei Române în Afganistan, tot centrul Capitalei este blocat.

Traficul, blocat în centrul Capitalei din cauza restricțiilor de circulație impuse pentru ceremonia militară

Circulația este paralizată de la Ambasada Chinei la Piața Victoriei. La Casa Presei și Arcul de Triumf nu se circula. Bucureștenilor le ia circa o ora și 30 de minute să parcurgă drumul de la Ambasada Chinei la Victoriei.

21-07-2021
07:18

A început ceremonia militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan

La ora 10.00 a început, la Arcul de Triumf din Capitală, ceremonia militară cu ocazia încheierii misiunii de 19 ani a Armatei României în Afganistan.

Pe sub Arcul de Triumf vor defila detașamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operații, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an.

Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații.

La eveniment, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unități și unități ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operații.

Miercuri, 21 iulie, la ora 10:00, în Piața Arcul de Triumf din Capitală are loc o ceremonie militară cu ocazia încheierii misiunii de 19 ani a Armatei Române în Afganistan.

La evenimentul militar, unde vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unități şi unități ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operații.

ADVERTISEMENT

Ceremonie militară prilejuită de încheierea misiunii Armatei Române în Afganistan. Evenimentul, găzduit de Arcul de Triumf

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), cu această ocazie vor defila detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan.

ADVERTISEMENT

Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.

”Pe timpul ceremoniei se va păstra un moment de reculegere și se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuți la datorie în teatrele de operații externe, iar formații de aeronave vor survola monumentul.

ADVERTISEMENT

Militarii care participă la activitate au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă, iar evenimentul se desfășoară cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se mai arată în comunicat.

Ultimul detașament militar românesc din Afganistan, repatriat în iunie

Pe 27 iunie 2021, ultimul detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan, format din 140 de militari, s-a întors acasă.

ADVERTISEMENT

Aceştia au revenit în ţară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan.

În cele aproape două ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Potrivit MApN, din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan.

ADVERTISEMENT