News

Cerere inedită depusă în Camera Deputaților. Pensionarii vor bani în locul biletelor compensate de tren

PNL introduce în Camera Deputaților un proiect de lege cel puțin inedit, dată fiind situația actuală în care România se luptă să reducă deficitul bugetar.
12.10.2023 | 07:08
Cerere inedita depusa in Camera Deputatilor Pensionarii vor bani in locul biletelor compensate de tren
Cerere inedită depusă în Camera Deputaților. Foto: Club Feroviar.ro
ADVERTISEMENT

Concret, liberalii, prin vocea inițiatorilor Andronache Gabriel, Lucian Bode , Gigel Știrbu, Florin Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, Virgil Popescu, cred că ar fi o idee bună ca statul român să facă noi cheltuieli, astfel că pensionarii să fie compensați pentru biletele de tren pe care nu le folosesc într-un an de zile.

Cerere inedită depusă în Camera Deputaților

”Astăzi am înregistrat la Secretariatul General al Camerei Deputaților o inițiativă legislativă solicitată de către Organizația Seniorilor Naționali Liberali. Aceștia au propus ca biletele de transport cu trenul rămase neutilizate de către pensionari să poată fi transformate în sume la dispoziția acestora.

ADVERTISEMENT

Venim cu această inițiativă legislativă pentru a face dreptate în valorificarea unui drept care se află la dispoziția pensionarilor din România: în proporție de aproximativ 80% acest drept rămâne nevalorificat pentru că el nu este utilizat. Avem speranța că acest proiect de act normativ va fi susținut de toate grupurile parlamentare și sperăm să aibă un parcurs legislativ urgent.

Proiectul de lege urmează să intre în procesul legislativ în perioada următoare. ✔Inițiatori principali, deputații: Andronache Gabriel, Lucian Bode , Gigel Știrbu, Florin Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, Virgil Popescu”, a transmis, mândru de realizare, deputatul Gabriel Andronache.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut dacă propunerea legislativă va avea susținere și va deveni vreodată lege, cert e că la un calcul sumar PNL cere practic ca pensionarii să primească o sumă maximă de aproximativ 300-400 de lei anual. Conform legii în vigoare, pensionarii beneficiază de o reducere de 50% la biletele de tren la clasa a II-a, în limita a 6 bilete pe an.

Din păcate proiectul de lege al PNL prevede ca acest calcul al compensației se va stabili prin Ordin al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, însă probabil acest minister ar lua în considerare prețul mediu al unui bilet de tren. De exemplu, un bilet de tren compensat pentru un pensionar, între Cluj-Napoca și București, costă 69 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă s-ar compensa 6 bilete, pensionarii ar primi 414 lei. Între timp, un bilet de tren de la București la Ploiești ar costa 6.5 lei pentru un pensionar. Așadar, e neclar care ar fi suma de care ar beneficia în realitate pensionarii, pentru că nu există un tarif unic pentru un bilet de tren.

Până vor primi bani pe bilete de tren, pensionarii vor beneficia cu siguranță de o majorare a pensiilor din ianuarie 2024, lucru confirmat de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul finanțelor Marcel Boloș. ”Există o lege în vigoare pe care dvs o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni. Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut.

ADVERTISEMENT

Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația cu un an anterior, era 4% în comparație cu 13.5%. Se face media anuală. Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se mărească diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit. Îmi mențin această abordare. Nu trebuie să anunțe dl ministru. Sunt lucruri normale”, declara Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT