News

Certificatul COVID-19 nu va fi obligatoriu la locul de muncă. PNL și PSD, decizie de ultimă oră

Certificatul COVID-19 nu va fi obligatoriu la locul de muncă. Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat caută o soluție prin care oamenii să meargă în continuare la joburi fără să fie vaccinați
23.12.2021 | 10:19
Certificatul COVID19 nu va fi obligatoriu la locul de munca PNL si PSD decizie de ultima ora
ADVERTISEMENT
23-12-2021
10:24

Marcel Ciolacu nu vrea certificat verde, dar face lobby pentru o nouă organizare

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu a precizat că nu este suficientă introducerea certificatului verde, ci România are nevoie de o nouă organizare în lupta împotriva coronavirusului. 

„Nu poți să le interzici accesul parlamentarilor, dar poți să le dai sancțiuni. Nu poți să le interzici mandatul aleșilor locali. Este o prevedere care poate să fie neconstituțională în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă.

Niciodată nu s-a vorbit de obligativitatea vaccinării cuiva. Cred că propunerea domnului Rafila să se facă în funcție de presiune, de incidență, de cazuri e cea mai bună abordare. Nu cred că scoțând anumite categorii e normal, e o regulă de bun simț care nu cred că e constituțională.

Nu este suficient certificatul verde, e nevoie de o nouă organizare în spitale cu accent pe sectiile ATI”, a spus Marcel Ciolacu. 

Coaliția aflată la guvernare caută o soluție pentru ca accesul la locul de muncă să nu fie condiționat de certificatul verde. Practic, documentul ar putea deveni din momentul în care se votează, opțional.

Decizia parlamentarilor ar fi fost luată într-o întâlnire a liderilor coaliției la care a participat chiar și președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Certificatul COVID-19 nu va fi obligatoriu la muncă

Șeful statului i-ar fi chemat la raport pe liderii coaliției de guvernare și în urma acestei întâlniri s-a decis ca certificatul COVID la locul de muncă să nu devină obligatoriu.

Klaus Iohannis nu a ezitat o clipă și le-a transmis celor din PNL și PSD că nu este momentul pentru a lua astfel de măsuri, ținând cont și de protestele care au avut loc la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Culmea este că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila nu a fost deloc de acord cu solicitarea președintelui României, Klaus Iohannis.

Vă readucem aminte că, inițial, liderii coaliției au decis ca proiectul să fie trecut săptămâna următoare prin Guvern și ulterior să fie transmis spre dezbatere și adoptare către Parlament.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila susține că certificatul ar trebui introdus până la finalul acestui an, și așteaptă susținere în această privință din partea tuturor partidelor care se află la guvernare.

Potrivit documentului gândit de guvernanți, în cazul în care angajatul nu ar fi avut certificat verde, s-ar fi ales cu contractul suspendat până la vaccinare ori testare. De asemenea, ar fi rămas fără plată 15 zile, cel puţin.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății spune că nu se gândește la demisie dacă ideea certificatului verde este scoasă din context.

„Eu cred că e puțin interpretabilă această declarație. Întrebarea a fost directă, dacă îmi voi da demisia în cazul în care acest certificat nu va trece.

Un ministru al Sănătății are o anumită responsabilitate pentru sănătatea publică, și dacă nu are la dispoziție instrumentele necesare ca să poată să gestioneze o situație de criză cum este cea din acest moment, există și această opțiune.

Aici nu e o problemă legată de un comportament care pune în balanță demisia cu certificatul verde, dar noi trebuie să fim pregătiți ca țară să avem un răspuns, o să vedem cât de eficient va fi, dar trebuie să avem pregătit un pachet de măsuri care să poată să țină sub control pandemia și să ofere acces la servicii de sănătate și pacienților infectați cu noul coronavirus, dar și altor categorii de pacienți”, a spus Alexandru Rafila pentru Digi 24

„Este important ca orice variantă este aleasă să nu închidă economia și să stimuleze campania de vaccinare. ”Vă spun că astăzi există certificatul verde în România, el se foloseşte la mall, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a rămâne economia deschisă.

Vom vedea dacă există o modalitate de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea.

Este un proiect de lege în Parlament, unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat şi privat, după aceea a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală.

Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare.  Acum trebuie să ne gândim că orice măsură ia un guvern, are efecte directe şi indirecte, şi trebuie să fie şi constituţională.

Trebuie să fie măsuri care binenţeles trebuie să fie legale, constituţionale, dar trebuie să aibă şi un rezultat. Din punctul meu de vedere, este important ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze dar să ţinem şi economia deschisă”, a transmis și Florin Cîțu, președintele PNL.

ADVERTISEMENT