News

Certificatul Covid-19 va fi valabil până în iunie 2023, în UE. Noutățile anunțate de Comisia Europeană

Într-un comunicat de presă remis joi de Comisia Europeană a fost anunțată prelungirea cu un an a perioadei în care certificatul Covid-19 va fi folosit pentru călătoriile în statele membre ale Uniunii Europene
03.02.2022 | 16:43
Certificatul Covid19 va fi valabil pana in iunie 2023 in UE Noutatile anuntate de Comisia Europeana
ADVERTISEMENT

Certificatul Covid-19 va fi valabil până în iunie 2023 în contextul în care Europa este afectată de valul 5 al pandemiei de coronavirus.

Oficialii de la Bruxelles consideră că în acest context, nu este posibilă determinarea impactului unei posibile creșteri a numărului de infecții în a doua jumătate a anului 2022.

ADVERTISEMENT

Conform comunicatului de presă remis de Comisia Europeană, cetățenii pot continua să folosească certificatul Covid-19 când călătoresc în UE.

Comisia Europeană prelungește regulamentul pentru certificatul Covid-19

CE a adoptat propunerea pentru a se asigura că Parlamentul European și Consiliul pot încheia procedura legislativă la timp, înainte de expirarea regulamentului valabil în prezent.

ADVERTISEMENT

Odată cu prelungirea regulamentului UE pentru certificatul digital Covid-19 până în iunie 2023, Comisia Europeană a mai propus câteva modificări limitate.

Printre ele se numără includerea testelor antigen de laborator de înaltă calitate printre tipurile de teste pentru care se poate elibera un certificat.

ADVERTISEMENT

Astfel se dorește lărgirea domeniului de aplicare a tipurilor de teste de diagnosticare. La această situație s-a ajuns într-un moment în care testele COVID-19 sunt foarte solicitate.

Oficialii CE s-au gândit și la numărul total corect de doze administrate

De asemenea, se are în vedere ca certificatele de vaccinare să conțină numărul total corect de doze administrate în orice stat membru, nu doar în statul membru care a eliberat certificatul.

ADVERTISEMENT

Se speră că vor fi eliminate problemele legate de certificatele care indică un număr incorect de doze, când cetățenii primesc doze de vaccin în diferite state membre.

În același context a fost pregătită eliberarea certificatelor pentru persoanele care participă la studii clinice pentru vaccinuri împotriva COVID-19.

Acest certificatul digital COVID-19 poate fi apoi acceptat de alte state membre. Măsură va încuraja dezvoltarea și studiul continuu al vaccinurilor împotriva COVID-19. Este important de subliniat că utilizarea la nivel național a certificatelor digitale COVID-19 rămâne la latitudinea statelor membre.

CE dorește alinierea perioadei de valabilitate a certificatului Covid-19

Dacă un stat membru al UE instituie un sistem de certificat COVID-19 în scopuri interne, acesta ar trebui să continue să se asigure că certificatul digital COVID al UE este pe deplin acceptat în aceste scopuri. Mai mult, Comisia Europeană încurajează statele membre să își alinieze perioadele de valabilitate a certificatului Covid cu perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriei.

În continuare, Comisia va publica până la 31 martie 2022 al doilea raport pentru Regulamentul UE al certificatului COVID-19. Primul a fost publicat la 18 octombrie 2021.

„Certificatul digital COVID-19 a facilitat libera circulație și călătoriile în condiții de siguranță în vremuri de mare incertitudine. Acest instrument important a fost esențial pentru a gestiona riscurile și a sprijini măsurile de sănătate publică instituite pentru a proteja cetățenii în timpul pandemiei.

Astăzi propunem să actualizarea posibilităților de utilizare a certificatului pentru călătoriile în UE, pentru a oferi siguranță cetățenilor noștri, atât timp cât nevoile de sănătate publică persistă.

Propunem, de asemenea, să actualizăm certificatul în funcție de cele mai recente evoluții științifice și schimbări epidemiologice, de necesitatea de a accelera campaniile de rapel și de a sprijini cercetarea clinică vitală în curs de desfășurare, recunoscând cetățenii care participă la aceasta”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

ADVERTISEMENT
Tags: