News

Prima Casă pentru monumente. Câți bani vor putea primi proprietarii sau asociațiile de locatari din clădirile istorice

Proprietarii locuințelor clasificate ca monumente istorice ar putea beneficia de credite garantate de stat, într-un program Prima Casă pentru monumente, propus de PNL.
29.09.2023 | 15:33
Prima Casa pentru monumente Cati bani vor putea primi proprietarii sau asociatiile de locatari din cladirile istorice
Locatarii din casele cu valoare istorică ar putea accesa credite garantate de stat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În dezbaterea Senatului va intra un proiect de lege prin care instituie programul Primul Monument Restaurat, echivalent al programului Prima Casă, devenit ulterior Noua Casă, prin care vor putea fi accesate credite garantate de către stat pentru restaurarea clădirilor cu caracter istoric de către proprietari. Deși la prima vedere pare un program de nișă, numărul potențialilor beneficiari este destul de mare pentru că finanțarea se acordă indiferent dacă monumentele sunt încadrate în Grupa A (de valoare națională sau universală) sau în Grupa B (reprezentative pentru patrimoniul cultural local).

Ajutor pentru locatarii clădirilor istorice

Grupurile parlamentare ale PNL vor ca statul să-i ajute pe proprietarii de mici conace de țară sau de clădiri de dimensiuni mai reduse din orașe, dar care sunt încadrate drept monumente istorice, să le restaureze. Programul se adresează atât proprietarilor, cât și asociațiilor de locatari sau persoanelor fizice de drept privat. Necesitarea unui program Prima Casă pentru monumente este justificată prin faptul că, în foarte multe cazuri, descendenții celor care le-au construit sau cei care le-au cumpărat mai recent nu au și banii necesari să le restaureze, mai ales că în unele situații restaurarea poate fi foarte costisitoare.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2021, Institutul Național al Patrimoniului anunța că, între 2013 și 2021, numărul monumentelor istorice în pericol de dispariție a crescut de la 593 la 801, creștere în care nu sunt incluse monumentele care între timp au dispărut cu totul. În Strategia națională privind protejarea monumentelor istorice 2022-2032 sunt prezentate și cauzele, printre acestea fiind și „lipsa unor scheme de creditare și finanțare eficientă pentru proprietari privați de monumente istorice”.

Un program Prima Casă pentru monumente ar contribui la salvarea multora dintre acestea de la deteriorare iremediabilă, iar patrimoniul cultural astfel recuperat va contribui la valorificarea potențialului turistic al multor localități, pe lângă stimularea sectorului construcțiilor. Programul Primul Monument Restaurat este calchiat după programul Prima Casă, cu unele trăsături specifice, iar nivelul finanțării asigurat de stat este astfel gândit încât să sprijine refacerea unor edificii de mici dimensiuni, dar care pot contribui considerabil la farmecul unui oraș.

ADVERTISEMENT

Creditele garantate de stat sunt deschise pentru proprietari sau asociații de proprietari, precum și pentru persoane juridice de drept privat, însă pentru aceștia din urmă va fi necesară și aprobarea unei hotărâri de guvern a unei scheme de ajutor de minimis/scheme de ajutor de stat referitoare la această situație. Prin creditul acordat poate fi restaurat un singur monument, condiție necesară pentru a evita situația în care programul să devină o afacere pentru dezvoltatori imobiliari care oricum au resurse financiare mai mari.

Sumele acordate prin „Prima Casă pentru monumente”

Valoarea finanțării destinate, prin Program, unui imobil sau unei părți de imobil deținute de o persoană fizică în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, poate fi de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, și avansul plătit de beneficiar.

ADVERTISEMENT

Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate, și acoperă maximum 95% din prețul de acțiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a acestora”, prevede proiectul de lege.

În cazul în care solicitarea este făcută de o asociație de proprietari sau de o persoană fizică de drept privat, valoarea finanțării poate fi cuprinsă între 70.001 EUR și maximum 140.000 EUR, echivalent lei, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 EUR și maximum 119.000 EUR, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar. Probabil considerentul inițiatorilor a fost că, în aceste cazuri, este mai probabil ca imobilul să fie unul mai mare și, în consecință, restaurarea să fie mai costisitoare.

ADVERTISEMENT

Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate, și acoperă maximum 85% din prețul acțiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a acestora”, prevede proiectul pentru acest din urmă caz.

Garanțiile statului către băncile interesate să participe la „Prima Casă pentru monumente” vor fi emise prin Fondul de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Beneficiarul nu poate înstrăina imobilul restaurat timp de 5 ani de la realizarea investiției.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu
Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română