Fotbal international

Champions League, aproape să își schimbe formatul. Ce vrea să facă UEFA

03.12.2020 | 16:57
Champions League aproape sa isi schimbe formatul Ce vrea sa faca UEFA
Champions League, aproape să își schimbe formatul. Ce vrea să facă UEFA
ADVERTISEMENT

Posibilitatea apariției unei Superligi care să includă numai cluburile de top ale Europei i-au determinat pe oficialii UEFA să preîntâmpine acest pericol. Astfel, Liga Campionilor ar putea suferi o schimbare. 

Oficialii europeni iau tot mai puternic în calcul o schimbare a formatului celei mai importante competiții intercluburi din Europa, începând cu sezonul 2024-2025.

ADVERTISEMENT

Principala opțiune a UEFA ar fi trecerea la un sistem cu șase grupe a câte șase echipe. N-ar mai exista tragere la sorți pentru runda 16-imilor, iar semifinalistele ar avea garantată prezența în sezoanele următoare.

Ce vrea UEFA de la Champions League: mai multe echipe, mai multe meciuri garantate

Nu se pune problema ca o schimbare drastică a formatului să aibă loc mai devreme de sezonul 2024-2025. Tocmai de aceea, oficialii UEFA se gândesc la tot felul de scenarii și se află într-o fază de analiză profundă a posibilităților. Există două mari variante în acest moment.

ADVERTISEMENT

Una dintre ele este aceea de a se introduce o a doua fază a grupelor, anunță Marca. Această posibilitate ar însemna mai degrabă o întoarcere în timp pentru Liga Campionilor. Formatul cu două faze ale grupelor a mai fost încercat și în trecut, însă a fost modificat din cauză că erau prea multe meciuri. Dacă s-ar recurge la această soluție, echipele care se califică în a doua fază ar mai disputa încă șase meciuri, în mod sigur.

Pe de altă parte, UEFA ar dori să crească numărul echipelor din UCL de la 32 la 36 de cluburi. Cu ajutorul acestor echipe, forul ar forma șase grupe. Astfel, fiecare echipă prezentă în Liga Campionilor ar juca cel puțin 10 partide. Primele două clasate s-ar califica în runda 16-imilor de finală, iar cele mai bune patru echipe clasate pe locul 3 ar merge și ele mai departe.

ADVERTISEMENT

Ce s-ar schimba și ce impact ar exista asupra campionatelor din Europa

Dacă UEFA ar reuși să implementeze sistemul pe care îl dorește, impactul ar fi unul cu adevărat remarcabil. Runda șaisprezecimilor nu s-ar mai trage la sorți. Asta pentru că ar exista un clasament al celor 16 echipe calificate, iar formațiile ar fi împerecheate. Primul loc ar juca împotriva locului 16, locul secund cu locul 15 și tot așa.

Clasamentul s-ar realiza, notează spaniolii, pe baza punctelor obținute în grupă și a golurilor marcate de fiecare echipă. Prin aceste criterii, UEFA crede că ar forța cluburile să dea tot ce au mai bun în absolut fiecare meci. Astfel, nu ar mai exista dueluri fără miză între o echipă calificată și una deja eliminată, de exemplu. Dacă primele 16 echipe se vor califica mai departe, cele de pe locurile 17-24 vor merge în Europa League.

ADVERTISEMENT

De asemenea, decizia ar avea importante efecte și la nivelul campionatelor interne. Serie A, Premier League, Ligue 1 și La Liga ar fi nevoite să renunțe la sistemul cu 20 de echipe și să treacă la unul restrâns, cu 18 cluburi. Asta deoarece programul ar fi imposibil de gestionat în lipsa eliminării câtorva meciuri din calendar. Dacă se va ajunge aici, există posibilitatea ca stagiunea 2023-2024 să fie printre cele mai interesante din istorie, pentru că vor retrograda câte două echipe în plus din fiecare campionat de top, cu excepția Bundesligii.

ADVERTISEMENT
Tags: