News

Chelneriță, angajată ca inginer la Apele Române: Nu știe nici măcar cum se măsoară debitul unui râu. Video

02.02.2021 | 15:38
Chelnerita angajata ca inginer la Apele Romane Nu stie nici macar cum se masoara debitul unui rau Video
Chelnerița ajunsă inginer la Apele Române a demisionat. Directorul Petru Avram a rămas în funcţie. Sursa foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

O fostă chelneriță, angajată la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, cu mari deficiențe în ceea ce privește aria de cunoștințe din domeniu, nu face decât să demonstreze că numirile la Apele Române continuă că ”curgă” pe filiera politică, și nu pe cea a meritului.

În ultimele luni, la Apele Române, instituție care administrează aproape toate râurile și lacurile de acumulare ale țării și care este responsabilă cu apărarea împotriva inundațiilor, s-au intensificat numirile politice, care nu au la bază niciun criteriu de competență.

ADVERTISEMENT

După cazul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, un alt episod revoltător a fost adus în prim-plan de o echipă de jurnaliști de investigație.

Chelneriță, angajată ca inginer la Apele Române, deși nu știe nici cum se măsoară debitul unui râu

Cazul inginerului Ovidiu Ianculescu de la Târgu Mureș nu este singular atunci când vine vorba de politizarea de la Apele Române, o instituție extrem de importantă a țării.

ADVERTISEMENT

Dacă la Mureș am avut un individ fără nicio pregătire în domeniu, dar cu relații apropiate față de PNL, ajuns în locul unui inginer competent, în zona Moldovei ”eroină” principală este o fostă chelneriță.

După mai mulți ani în care a muncit la un bar din Iași, Simona Iancu a făcut pasul vieții ei și a fost angajată la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, la departamentul care se ocupă de apărarea inundațiilor, fără a avea o minimă pregătire în domeniu, dezvăluie Recorder.ro.

ADVERTISEMENT

Norocul Simonei, scrie sursa citată, se numește Petru Avram: director la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad și vicepreședinte PNL Iași. Acesta se prezintă subordonaților ca ”un animal politic care va ajunge cel puțin ministru” și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu.

Nu cu mult timp în urmă, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași. Asta în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații.

ADVERTISEMENT

Pregătirea deficitară a noului inginer, scoasă la iveală de un director tehnic la Apele Române

Despre acest caz, unul cel puțin la fel de grav precum cel de la Mureș, se decis să vorbească un director din instituție, convins că, mai devreme sau mai târziu, politizarea Apelor Române va fi plătită cu vieți omenești.

Gabi Musteață, director tehnic la Apele Române, povestește cum angajata Simona Iancu nu știa nici măcar să deschidă un calculator.

”I-au explicat că trebuie să dea enter, domnișoara a apăsat pe ecranul calculatorului. A văzut că nu s-a deschis a mai insistat o dată, tot nu s-a deschis calcultator. Colegii au întrebat: Totuși, nu ați mai lucrat după terminarea facultății?

Ba da, am lucrat cinci ani la Master. Oh, super, cinci ani, dar totuși nu-i cam mult la master? Ah, da, dar la Master Club. Lucrase la un club care se numea Master. Și avea abilități pentru case de marcat, atunci când apeși pe ecranul casei de marcat”, spune acesta.

Potrivit acestuia, tânăra nu ştie nici măcar care este unitatea de măsură a debitului de apă, care mal este stângul şi care e dreptul sau după ce lege funcţionează Administraţia Naţională Apele Române.

Pe de altă parte, directorul ABA Prut – Bârlad, Petru Avram, îi ia apărarea acesteia și spune că treaba ei este să primească date din teren, să le introducă în sistem şi să le trimită altora. Nu este treaba ei să ştie detalii tehnice, de ele se ocupă echipele şi responsabilii de la faţa locului, a ţinut să precizeze Avram.

Administraţia bazinală ABA Prut – Bârlad acoperă şapte judeţe, iar zona este printre cele mai afectate de inundaţii din toată ţara. Simona Iancu a fost angajată la dispecerat, în cadrul Serviciului de Apărare Împotriva Inundaţiilor.

ADVERTISEMENT