News

Chimioterapia preventivă. Ce rol are tratamentul pe care îl urmează Prințesa Kate

Soția Prințului William al Marii Britanii a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer și că face chimioterapie preventivă. Ce rol are acest tratament
23.03.2024 | 18:04
Chimioterapia preventiva Ce rol are tratamentul pe care il urmeaza Printesa Kate
Prințesa de Wales a anunțat că face chimioterapie preventivă Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Într-o înregistrare video publicată de Palatul Kensington, Kate Middleton a dezvăluit motivul pentru care a lipsit luni de zile din atenția publicului: a fost diagnosticată cu cancer și face chimioterapie preventivă.

Ce este chimioterapia preventivă?

Prințesa de Wales nu a spus ce tip de cancer are sau care este stadiul bolii, dar a început să facă chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie, potrivit unui comunicat al Palatului Kensington.

ADVERTISEMENT

“În ianuarie, am suferit o intervenție chirurgicală abdominală majoră la Londra și, la momentul respectiv, s-a crezut că afecțiunea mea nu este canceroasă”, a declarat prințesa de Wales în videoclip.

“Operația a fost un succes. Cu toate acestea, testele efectuate după operație au descoperit că fusese prezent un cancer. Prin urmare, echipa mea medicală m-a sfătuit să urmez o cură de chimioterapie preventivă și acum mă aflu în primele etape ale acestui tratament.”

ADVERTISEMENT

Medicii spun că “chimioterapia preventivă” se poate referi la o mare varietate de medicamente pentru multe tipuri diferite de cancer. “Nu este un termen medical, dar cred că suntem cu toții de acord că ea se referă la chimioterapia adjuvantă”, a declarat pentru TIME Dr. Katherine Van Loon, profesor de medicină și oncolog gastrointestinal la Universitatea California, San Francisco.

”Acest tratament implică de obicei aceleași medicamente de chimioterapie pe care oamenii le primesc pentru a trata cancerul activ sau avansat”, mai explică ea.

ADVERTISEMENT

Ce rol are acest tratament?

Chimioterapia adjuvantă este menită să ucidă orice celule canceroase rămase, microscopice, pe care chirurgul nu le-a putut vedea și pe care este posibil să nu le fi observat, precum și să distrugă orice celule care ar fi putut scăpa și să se răspândească în alte părți ale corpului.

În funcție de tipul de cancer, studiile au arătat că administrarea “între trei și șase luni de chimioterapie după operație poate reduce semnificativ riscul de reapariție a cancerului”, spune Dr. Jeremy Jones, președinte interimar al diviziei de hematologie și oncologie de la Clinica Mayo. “Este un standard de îngrijire pentru a reduce riscul de recidivă pentru multe tipuri de cancer.”

ADVERTISEMENT

Jones mai spune că medicii decid să înceapă chimioterapia adjuvantă pe baza unei combinații de factori, dar principalul criteriu este stadiul cancerului.

Stadiile cancerului iau în considerare dacă celulele canceroase s-au răspândit în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului, astfel încât chimioterapia adjuvantă este recomandată mai ales pentru cancerele în stadii mai avansate, care au un risc mai mare de recidivă, spune el.

Van Loon a mai precizat că chimioterapia adjuvantă este în general prescrisă dacă “există o anumită îngrijorare bazată pe patologia [tumorii] sau pe istoricul clinic al pacientului care să sugereze că acesta prezintă un risc de reapariție a cancerului în viitor. Este ceva pentru a oferi o asigurare suplimentară că cancerul nu va reveni sau nu va face metastaze în viitor”.

De asemenea, ea notează că medicii pot lua în considerare chimioterapia adjuvantă atunci când sunt “ultraconservatori”, așa cum ar putea fi în cazul unui pacient mai tânăr.

Prin ce se deosebește chimioterapia preventivă de chimioterapia obișnuită?

Atunci când toate urmele vizibile ale cancerului unui pacient au fost îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale și se utilizează chimioterapia adjuvantă, medicii pot prescrie oricare dintre sutele de agenți disponibili pentru tratarea cancerelor mai avansate.

Uneori, aceștia sunt administrați în doze mai mici, dar de multe ori sunt administrați în aceleași doze ca cele folosite pentru tratarea cancerului, spune Jones.

Cu toate acestea, este posibil ca persoanele care primesc chimioterapie adjuvantă să aibă nevoie doar de cure scurte, în comparație cu cele care primesc chimioterapie pentru a trata o formă mai gravă de boală, spune Dr. Beth Karlan, director de cercetare în domeniul sănătății femeilor la Jonsson Comprehensive Cancer Center din cadrul UCLA.

De cele mai multe ori, medicamentele sunt administrate prin perfuzie la un spital sau la o unitate pe parcursul a câteva ore, dar unii pot necesita mai mult timp; acești pacienți pot primi un port și se pot întoarce acasă cu o pompă care furnizează chimioterapia în mod continuu pe parcursul a aproximativ o zi. Cele mai multe cure de chimioterapie preventivă durează cel puțin trei luni.

“Există multe dovezi care susțin că chimioterapia adjuvantă are un impact asupra supraviețuirii generale și le permite pacienților să trăiască mai mulți ani și poate chiar să realizeze o vindecare”, spune Karlan.

Speranța este că “previne recidiva și, astfel, îi permite (pacientului n.r.) să trăiască o viață plină și productivă. Exemplul pe care îl oferă prin mesajul ei va avea un efect salutar asupra atâtor alte persoane”.

ADVERTISEMENT