News

China, zero cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore! Premieră națională

23.05.2020 | 11:47
China zero cazuri de coronavirus in ultimele 24 de ore Premiera nationala
ADVERTISEMENT

China a anunțat zero cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore! Este pentru prima oară de la declanșarea pandemiei, când nu a fost raportat niciun nou caz de contaminare cu Covid-19.

China, zero cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore!

Vă readucem aminte că maladia a apărut la finalul lunii decembrie în Wuhan, iar de atunci în China s-au înregistrat 82,971 de contaminări şi 4,634.de decese. Epidemia s-a răspândit în întreaga lume, fiind infectate peste 5 milioane de persoane şi fiind înregistrate aproape 330.000 de decese.

ADVERTISEMENT

De altfel, China şi-a afişat de curând triumful împotriva noului coronavirus, însă ţara care se află la originea pandemiei covid-19 a renunţat să-şi stabilească un obiectiv de creştere economică şi anunţă o strângere a şurubului împotriva opoziţiei democratice de la Hong Kong.

Premieră națională

Regimul preşedintelui Xi Jinping – busculat de virusul apărut la sfârşitul lui 2019 la Wuhan (centru) – a reuşit să îndiguiască epidemia pe teritoriul chinez, în timp ce aceasta se răspândea în restul lumii, omorând 330.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

”Am obţinut un succes strategic major în răspunsul nostru împotriva covid-19”, a clamat premierul Li Keqiang în deschiderea – cu două luni şi jumătate întîrziere – a sesiunii plenare a Adunării Naţionale Populare (ANP), marea reuniune anuală a puterii comuniste.

În faţa ţărilor occidentale care întârzie să stăpânească epidemia, Beijingul îşi laudă fără complexe modelul autoritarist. Însă el se loveşte de răzbunarea Statelor Unite, care-l acuză de faptul că a întârziat să reacţioneze împotriva epidemiei.

ADVERTISEMENT

”Incompetenţa Chinei şi nimic altceva a provocat acest atac în masă mondial”, a tunat și preşedintele american Donald Trump. Prima ţară afectată de covid-19 şi totodată prima care iese din ea, gigantul asiatic se confruntă în prezent cu ”sarcina imensă” de a-şi relansa economia, în plină drepresiune mondială, le-a spus Li Keqiang celor 3.000 de deputaţi reuniţi, cu masca pe faţă, în cadrul solemn al Palatului Poporului.

Succesul împotriva epidemiei ”a fost plătit cu un preţ mare”, a recunoscut, referindu-se la prăbuşirea Produsului Intern Brut (PIB) cu 6,8% – o premiră în istoria Republicii Populare.

ADVERTISEMENT

Un semn al incertitudinii cu care se confruntă ţara, Li s-a abţinut să stabilească un obiectiv al creşterii economice pentru anul în curs – încă o premieră în istoria recentă.

”Ţara noastră se va confrunta cu anumiţi factori care sunt dificil de prevăzut”, a justificat el, în contextul în care principalii clienţi ai Chinei – Europa şi America de Nord – sunt în pană. Împotriva marasmului generalizat, China îşi va lăsa deficitul să crească la 3,6% din PIB, faţă de 2,8% anul trecut.

ADVERTISEMENT