News

CIA recunoaște în premieră că a susținut o lovitură de stat nedemocratică în Iran. Operațiunea celebră, ajunsă film de Oscar

CIA a recunoscut public că lovitura de stat din Iran din 1953 pe care a susținut-o a fost nedemocratică. Este prima dată când agenția admite oficial acest lucru
15.10.2023 | 14:37
CIA recunoaste in premiera ca a sustinut o lovitura de stat nedemocratica in Iran Operatiunea celebra ajunsa film de Oscar
CIA a recunoscut pentru prima oară că a sprijinit lovitura de stat nedemocratică din Iran din 1953 Sursa foto: AP photo / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În timp ce a dezvăluit noi detalii despre una dintre cele mai faimoase operațiuni ale CIA din toate timpurile – salvarea a șase diplomați americani care au scăpat din capturarea ambasadei SUA din Iran în 1979 – agenția de informații a recunoscut pentru prima dată și altceva. CIA descrie acum în mod oficial lovitura de stat din 1953 din Iran pe care a susținut-o, care a răsturnat primul ministru și a consolidat domnia șahului Mohammad Reza Pahlavi, ca fiind nedemocratică.

CIA recunoaște în premieră că a susținut o lovitură de stat nedemocratică în Iran

Alți oficiali americani au făcut remarci similare în trecut, dar recunoașterea formală din partea CIA, într-un podcast despre istoria agenției, vine în condițiile în care o mare parte din istoria oficială a loviturii de stat rămâne secretizată la 70 de ani de la puci.

ADVERTISEMENT

Acest lucru complică înțelegerea de către public a unui eveniment care încă rezonează, în condițiile în care tensiunile dintre Teheran și Washington rămân ridicate în ceea ce privește programul nuclear al Republicii Islamice, care avansează rapid, ajutorul acordat de aceasta unor grupări de miliție din Orientul Mijlociu și reprimarea disidenței.

“Conducerea CIA s-a angajat să fie cât mai deschisă cu publicul”, a precizat agenția într-o declarație în care a răspuns la întrebări adresate de The Associated Press. “Podcastul agenției face parte din acest efort – și am știut că, dacă vrem să spunem această poveste incredibilă, este important să fim transparenți în ceea ce privește contextul istoric din jurul acestor evenimente și rolul CIA în acestea.”

ADVERTISEMENT

Misiunea Iranului la ONU a descris lovitura de stat din 1953 ca fiind “începutul amestecului neîncetat al americanilor în afacerile interne ale Iranului” și a respins mărturisirea SUA.

“Recunoașterea SUA nu s-a tradus niciodată în acțiuni compensatorii sau într-un angajament autentic de a se abține de la viitoarele ingerințe, și nici nu și-a schimbat politica subversivă față de Republica Islamică Iran”, se arată într-o declarație a misiunii.

ADVERTISEMENT

Podcastul CIA, denumit “The Langley Files”, deoarece sediul său central se află în Langley, Virginia, a concentrat două episoade recente pe povestea evadării celor șase diplomați americani. În timp ce se ascundeau în locuința ambasadorului canadian în Iran, o echipă de doi oameni ai CIA a intrat în Teheran și i-a ajutat să iasă din țară cu avionul, pretinzând că sunt membri ai unei echipe de cercetare pentru un film SF inventat.

Operațiunea celebră, ajunsă film de Oscar

Operațiunea, ecranizată în filmul “Argo”, premiat cu Oscar în 2012, regizat și interpretat de Ben Affleck, a oferit o versiune dramatizată a operațiunii, Affleck interpretându-l pe regretatul ofițer CIA Antonio “Tony” Mendez.

ADVERTISEMENT

Podcastul l-a identificat pentru prima dată pe cel de-al doilea ofițer CIA care l-a însoțit pe Mendez, numindu-l pe acesta ca fiind lingvistul agenției și specialistul în exfiltrare Ed Johnson. Anterior, acesta fusese cunoscut public doar sub pseudonimul “Julio”.

“Lucrul cu cei șase – aceștia sunt începători”, povestește Johnson într-un interviu difuzat de podcast. “Erau oameni care nu au fost instruiți să mintă autoritățile. Nu au fost antrenați să fie clandestini, evazivi.”

Dar în podcast, care a fost difuzat cu aproximativ o lună înainte de atacul fără precedent al Hamas de sâmbătă asupra Israelului, un alt scurt schimb de replici se concentrează pe lovitura de stat din 1953 din Iran.

În el, purtătorul de cuvânt al CIA și gazda podcastului, Walter Trosin, citează afirmațiile istoricilor agenției potrivit cărora majoritatea activităților clandestine ale CIA din istoria sa au “susținut” guvernele alese de popor. “Ar trebui să recunoaștem, totuși, că aceasta este, prin urmare, o excepție cu adevărat semnificativă de la această regulă”, spune Trosin despre lovitura de stat din 1953. Istoricul CIA Brent Geary, care apare în podcast, este de acord. “Aceasta este una dintre excepțiile la această regulă”, spune Geary.

Lovitura de stat continuă să alimenteze antiamericanismul

Șapte decenii mai târziu, lovitura de stat din 1953 rămâne la fel de intens dezbătută ca întotdeauna de către Iran, guvernul său teocratic, istorici și alții. Televiziunea de stat iraniană de linie dură a petrecut ore întregi discutând despre lovitura de stat care l-a răsturnat pe prim-ministrul Mohammad Mosaddegh la aniversarea acesteia în iunie.

În opinia lor, o linie dreaptă duce de la lovitura de stat la Revoluția islamică din 1979, care l-a răsturnat în cele din urmă pe șahul bolnav de moarte. Aceasta alimentează în continuare antiamericanismul care colorează deciziile luate de teocrație, fie că este vorba de înarmarea Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, fie că a afirmat fără dovezi că Washingtonul a ațâțat recentele proteste în masă la nivel național care o vizează.

Din partea Statelor Unite, implicarea CIA în lovitura de stat a fost rapid prezentată ca un succes al spionajului din Războiul Rece, deși istoricii au dezbătut în ultimii ani cât de mult au influențat acțiunile agenției. De asemenea, CIA a fost implicată într-o serie de alte lovituri de stat în alte țări, inclusiv în Guatemala, unde acțiunea clandestină americană din 1954 a instalat un dictator militar și a declanșat un război civil de 40 de ani care a ucis probabil aproximativ 245.000 de persoane.

Acest lucru a dus la o reevaluare politică americană a acțiunii CIA din 1953 în Iran. Secretarul de stat de atunci, Madeleine Albright, a recunoscut în 2000 “rolul semnificativ” al SUA în lovitura de stat. Președintele Barack Obama, vorbind la Cairo în 2009, a descris activitatea CIA ca fiind cea care a dus la “răsturnarea unui guvern iranian ales în mod democratic”.

Dar, în mare măsură, CIA însăși a fost absentă din discuție. După ani de zile de versiuni contradictorii ale loviturii de stat, atât în documentele publice, cât și în cele clasificate, un membru al echipei interne de istorici a CIA a scris o reevaluare a operațiunii într-un document din 1998 intitulat “Zendebad, Shah!” în farsi – sau “Trăiască Șahul!”.

Dar, în ciuda faptului că o serie de documente istorice americane au fost făcute publice, inclusiv o tranșă importantă de documente ale Departamentului de Stat în 2017, mari părți din acea reevaluare a CIA rămân puternic redactate, în ciuda încercărilor de a le scoate legal de către Arhiva de Securitate Națională, cu sediul la Universitatea George Washington. Asta chiar și după ce, în anii 1990, foștii directori ai agenției, Robert Gates și James Woolsey Jr., s-au angajat să facă publice documentele din acea lovitură de stat și altele puse la cale de agenție.

Ceea ce complică și mai mult orice bilanț istoric este faptul că CIA a recunoscut că multe dosare legate de lovitura de stat din 1953 au fost probabil distruse în anii 1960.

ADVERTISEMENT
Tags: