Sport

Transferuri de peste 130 de milioane de euro nu au prins lotul de Liga Campionilor la Chelsea. Ce jucători a trecut Graham Potter pe „linie moartă”

Chelsea a avut o campanie furtunoasă de achiziții în această iarnă, dar numai trei dintre noii veniți au putut prinde lotul pentru Liga Campionilor.
15.02.2023 | 09:54
Transferuri de peste 130 de milioane de euro nu au prins lotul de Liga Campionilor la Chelsea Ce jucatori a trecut Graham Potter pe linie moarta
Chelsea a fost nevoită să lase în afara lotului de Liga Campionilor cinci dintre transferurile iernii, dar și pe Aubameyang. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fără îndoială, în această iarnă, în campionatele de top ale Europei, Chelsea a fost cel mai activ club pe lista transferurilor. Și a dat lovituri de sute de milioane de euro, stabilind, cu Enzo Fernandez, și recordul all-time pentru Premier League.

Cinci dintre noutățile lui Chelsea, dar și o vedetă venită în vară, n-au prins lista pentru Liga Campionilor

Opt nume noi au ajuns pe Stamford Bridge în această iarnă. Și au făcut-o pentru sume consistente, Chelsea apelând la o stratagemă pentru a suporta cheltuielile privind achiziția, dar și salariile fotbaliștilor.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pentru că în Premier League perioada contactuală poate să fie mai mare de cinci ani, le-a oferit jucătorilor acorduri pe durate mai lungi. Astfel încât să poată amortiza investițiile.

Nu a fost însă singura bătaie de cap pentru oficialii clubului și antrenorul Graham Potter. O alta a reprezentat-o lista pentru primăvara Ligii Campionilor. Londonezii urmând să întâlnească în optimi, pe Dortmund, prima partidă fiind programată mâine, în deplasare.

ADVERTISEMENT

În toamnă, nominalizaseră doar 24 de fotbaliști. Astfel că un loc eligibil era deja liber. În plus, un altul fusese eliberat prin plecarea lui Jorginho la Arsenal. Însă în iarnă au venit opt jucători, astfel că, pentru orice nou-venit trebuia exclus cineva.

Transferuri de 132,5 milioane de euro, în afara lotului de Liga Campionilor la Chelsea

În cele din urmă, Potter a decis ca pe listă să fie înscriși trei dintre jucătorii care au venit în iarnă. Enzo Fernandez, desigur. Apoi, Mikhaylo Mudryk, ucraineanul al cărui transfer, incluzând bonusurile, se ridică la 100 de milioane de euro. Tot pentru ofensivă a mers și pe mâna lui Joao Felix, pe care l-a împrumutat, până-n vară, de la Atletico Madrid.

ADVERTISEMENT

Astfel că dintre noutăți au rămas pe afară cinci dintre noile transferuri. În contextul în care, deși unii dintre ei erau eligibili, din perspectiva vârstei, pentru Lista B, nu îndeplineau condiția de a avea măcar doi ani petrecuți pe Stamford Bridge.

Au fost sacrificați, astfel, Badiashile, fundașul central venit de la Monaco pentru care a plătit 37 de milioane de euro. Pentru că-n defensivă Potter are mai multe opțiuni decât în atac. La fel, fundașul dreapta Malo Gusto, sosit pentru 35 de milioane de euro de la Lyon, și aripa Noni Madueke, adus contra aceleiași sume de la PSV Eindhoven.

ADVERTISEMENT

N-au prins lotul nici ivorianul Dario Datro Fofana (13 milioane euro, ex-Molde), și nici Andrey Santos, pe care a plătit 12,5 milioane de euro lui Vasco da Gama. Ultimul și pentru că nu are încă permis de muncă. Așadar, jucători în valoare de 132,5 milioane de euro.

Chiar și așa, mai era nevoie de un loc. Iar cel sacrificat a fost Pierre-Emerick Aubameyang, jucătorul sosit în vară. Acesta nu s-a impus în echipă. Iar Potter l-ar fi lăsat chiar să plece, dar nu a putut să părăsească clubul din cauza reglementărilor FIFA privind transferurile, care îi interziceau să joace pentru un al treilea club într-un sezon.

  • 1,04 miliarde de euro este suma la care transfermarkt.com evaluează lotul lui Chelsea
ADVERTISEMENT