News

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre cariera și viața legendarului Kobe Bryant: De la „Mamba Mentality” la prietenia cu „românca” Sabrina Ionescu și ultimul meci din carieră. VIDEO

27.01.2020 | 18:07
Cinci lucruri mai putin cunoscute despre cariera si viata legendarului Kobe Bryant De la Mamba Mentality la prietenia cu romanca Sabrina Ionescu si ultimul meci din cariera VIDEO
ADVERTISEMENT

Decesul tragic al lui Kobe Bryant a șocat întreaga comunitate baschetbalistică din lume. Legenda NBA a murit în urma unui accident de elicopter, alături de fiica sa de 13 ani, Gianna. Kobe s-a dus în eternitate la numai 41 de ani, dar lasă în urmă o carieră extraordinară, o moștenire imensă și multe povești care vor rămâne în zestrea baschetului și sportului mondial.

1. Kobe Bryant și „Mamba Mentality”

Poreclit „Mamba Neagră”, Kobe Bryant a fost în prima parte a carierei în umbra legendarului Michael Jordan. Însă nu în sensul că a fost umbrit de MJ, ci că mereu încerca să îl copieze pe jucătorul lui Chicago Bulls. Limba scoasă afară când se ducea pe slam dunk, aruncarea asemănătoare, calitățile atletice care aminteau de tânărul Jordan, toate erau acolo pentru Kobe.

ADVERTISEMENT

Ceea ce l-a făcut însă unic și l-a evidențiat pe Kobe Bryant este acest „Mamba Mentality”. Kobe a vrut mereu să progreseze și să lucreze până la cele mai mici detalii absolut tot ce ține de baschet. Un exemplu acest sens stă un episod pe care chiar el l-a povestit:

„Mi-am pus în cap să citesc regulamentul arbitrilor. O regulă care mi-a atras atenția a fost cea care menționa unde anume pe teren trebuie să se poziționeze arbitrul. De exemplu, dacă mingea este în zona W, arbitrii X, Y și Z trebuie să meargă în anumite zone ale terenului.

ADVERTISEMENT

Când fac asta, pe teren apar porțiuni moarte, zone în care ei nu pot vedea tot ce se întâmplă. Am învățat care sunt acele zone și am profitat de ele. Am scăpat de țineri, pași și alte mici abateri pentru că pur și simplu am încercat să înțeleg limitele arbitrilor”, spunea Bryant, într-o analiză care arată cu precizie ceea ce însemna „Mamba Mentality”.

2. Când Kobe a luat soarta unui meci de playoff în propriile mâini, la numai 18 ani, și a ratat

Un moment care l-a călit cu siguranță pe Kobe Bryant a fost în primul playoff în care a participat, în chiar sezonul său de debut, 1996-1997. Pe atunci americanul avea doar 18 ani împliniți și s-a trezit ca fiind prima „mână” într-un meci 5 cu Utah Jazz, după ce Shaquille O’Neal și Robert Horry fuseseră eliminați din joc.

ADVERTISEMENT

Astfel, Kobe a fost cel la care a ajuns mingea când Lakers avea nevoie de un coș victorios, în ciuda faptului că era doar un puști de 18 ani. Bryant le-a tras pe toate și de trei ori a dat airball, adică nu a atins nici măcar inelul. Utah avea să câștige meciul și seria cu 4-1 și să meargă mai departe în finala NBA.

Puștiul Kobe, debutant în NBA la acel moment, avea să pună fruntea în pământ și să se ambiționeze și mai tare. Peste ani Shaq avea să spună „doar Kobe a avut curajul să tragă în acele momente”.

ADVERTISEMENT

3. Ultimul meci, un testament pentru cariera nebună a lui Kobe Bryant

Aveau să urmeze 19 ani, 18 selecții în All-Star Game, 5 titluri, un trofeu MVP, numeroase coșuri victorioase și două titluri olimpice pentru Kobe Bryant, toate în culorile lui Los Angeles Lakers.

Sigur, au fost și momente grele, precum în 2003, când a fost acuzat de viol și a ratat numeroase meciuri pentru că a trebuit să se prezinte în fața judecătorilor. Sau scandalurile cu Shaquille O’Neal și Phil Jackson, echipele submediocre de la mjlocul anilor ‘2000 sau accidentarea teribilă care i-a „mâncat” sfârșitul carierei lui Kobe și l-au făcut să fie doar o umbră a jucătorului care marca 81 de puncte într-un meci cu Toronto Raptors din ianuarie 2006.

Trecând „fast forward” peste această biografie stufoasă prezentată pe scurt, ajungem la meciul de retragere al lui Kobe. După un sezon de adio destul de mediocru, cu o echipă a celor de la Lakers extrem de tânără, Kobe a jucat ultima partidă din cariera împotriva aceleiași Utah Jazz. Atunci a înscris 60 de puncte, cu 22/50 din acțiune. La final a oferit un discurs emoționant și a rostit deja celebrul „Mamba OUT!”

4. Kobe Bryant, câștigător al premiului Oscar

După ce și-a încheiat cariera de baschetbalist, Kobe a devenit un antreprenor de succes. De asemenea, Bryant a redactat o scrisoare emoționantă baschetului, care după ce a fost ecranizată a avut un succes nemaipomenit.

„Dear Basketball” („Dragă Baschet”) a reușit să câștige în 2018 premiul Oscar pentru cea mai bună animație.

Kobe Bryant avea să le mulțumească în italiană fetelor și soției sale în timpul discursului în care a primit premiul Oscar:

5. Kobe și prietenia cu Sabrina Ionescu, cea mai bună jucătoare de baschet feminin din colegiul american

Înclinarea lui Kobe Bryant către baschetul feminin datorită fetelor sale l-a apropiat pe legendarul baschetbalist american de sportiva cu origine române Sabrina Ionescu. Cea mai bună jucătoare de baschet feminin din colegiul american a nutrit o prietenie specială cu Kobe Bryant, cel care și-a exprimat adesea simpatia față de jocul complet al sportivei de la Oregon Ducks.

Trecerea în neființă a lui Kobe a lovit-o ca un trăsnet pe Sabrina. Americanca cu sânge românesc a început în lacrimi meciul de duminică în care și-a desenat numele și numărul lui Bryant pe ghete.

Așadar la doar 41 de ani, Kobe Bryant părăsește o lume care l-a divinizat. Dar fanii săi vor rămâne tot timpul cu zestrea pe care „Mamba” a lăsat-o și nu doar pentru jocul de baschet, ci și pentru jocul vieții.

ADVERTISEMENT