News

Cinci polițiști și opt angajați ai biroului procurorului general, uciși în Mexic după o ambuscadă a unei grupări criminale

19.03.2021 | 08:07
Cinci politisti si opt angajati ai biroului procurorului general ucisi in Mexic dupa o ambuscada a unei grupari criminale
ADVERTISEMENT

Statul Mexic este cutremurat de un adevărat măcel produs joi după amiază la circa 125 de km distanță de Capitala Mexico City: treisprezece persoane, dintre care cinci polițiști și opt angajați ai biroului procurorului general, au fost ucise după o ambuscadă a unei grupări criminale.

Atacul asupra angajaților statului a avut loc într-un sector al municipalității Coatepec Harinas, în timp ce convoiul oficial desfășura operaţiuni împotriva grupurilor armate care operează în zonă.

ADVERTISEMENT

Zona unde au avut loc crimele, care înconjoară capitala națională din trei părți și are peste 15 milioane de locuitori, este plină de carteluri de droguri și grupări de crimă organizată.

Cinci polițiști și opt angajați ai biroului procurorului general, uciși în Mexic

Opt ofițeri ai poliției de stat și cinci membri ai forțelor de anchetă au murit joi după-amiază în Mexic, în urma unei ambuscade din municipalitatea Coatepec Harinas, la 125 km sud-vest de Capitala Mexico City, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

După acest atac, membrii Gărzii Naţionale din cadrul Departamentului Apărării şi ai Marinei au declanșat o adevărată vânătoare a criminalilor.

”Știm, deocamdată, că cinci poliţişti şi opt angajaţi ai biroului procurorului general au fost ucişi în acest atac laş. Acesta este un afront pentru statul mexican și vom răspunde cu forță totală și cu sprijinul legii”, a declarat reporterilor secretarul de securitate al statului mexican, Rodrigo Martínez-Celis .

ADVERTISEMENT

Procuratura generală a statului a emis un comunicat în care informează că ofițerii călătoreau prin regiune ”pentru a combate grupurile infracționale”.

Un raport de informații al guvernului mexican a identificat nu mai puțin de 26 de grupuri criminale care operează în statul din America de Nord.

ADVERTISEMENT

Polițiștii din Mexic, victime ale grupărilor de crimă organizată în ultimul an

În ultimii ani, atacurile împotriva poliției au devenit o rutină în Mexic, pe măsură ce țara se confruntă cu înmulțirea cartelurilor de droguri și a grupărilor de crimă organizată.

Cel puțin 524 de polițiști mexicani au fost uciși în 2020, potrivit ONG-ului anti-criminalitate Causa en Comun. Sursa citată mai notează că grupurile criminale care au relații sau colaborează cu forțele de poliție sunt frecvente la număr în anumite părți ale Mexicului.

O altă statistică spune că peste 300.000 de persoane au fost ucise în Mexic de când guvernul federal a lansat o operațiune militară antidrog în decembrie 2006.

ADVERTISEMENT