Life

Cine a făcut Autostrada Soarelui? De unde vine numele șoselei care leagă București de Constanța

Cine a făcut Autostrada Soarelui, începută din anii '80 și finalizată în 2012? De unde vine numele șoselei care leagă București de Constanța.
08.10.2022 | 20:08
Cine a facut Autostrada Soarelui De unde vine numele soselei care leaga Bucuresti de Constanta
Cine a făcut Autostrada Soarelui? Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autostrada A2, denumită și Autostrada Soarelui, este șoseaua care leagă București de Constanța și are o lungime totală de 212 km. Cine a făcut șoseaua și de unde provine această denumire?

Cine a făcut Autostrada Soarelui?

Autostrada Soarelui începe din estul Capitalei, în dreptul satului Cățelu, Ilfov, traversând Câmpia Română până la Fetești, după care traversează brațul Borcea, apoi Dunărea la Cernavodă, urmând un traseu prin Podișul Dobrogei până în capătul estic, unde se unește cu autostrada de centură a Constanței, A4.

ADVERTISEMENT

Construirea autostrăzii A2 a început în perioada comunistă, în timpul regimului condus de Nicolae Ceaușescu. Primul tronson al autostrăzii, Fetești – Cernavodă, de aproximativ 18 km, a fost dat în folosință în 1987.

După Revoluția din 1989, lucrările la autostradă au mai continuat până în 1993. În acest an, sub conducerea premierului Nicolae Văcăroiu, lucrările au fost abandonate.

ADVERTISEMENT

În 1998, lucrările au fost redeschise. După 6 ani, în 2004, au fost deschise traficului două noi tronsoane. Este vorba despre București –Fundulea și Fundulea – Drajna Nouă, adică aproximativ 106 km.

La finalul lui iunie 2006, autostrada a fost dată în folosință și pe tronsonul Drajna – Fetești, însă doar pe două dintre cele patru benzi de circulație, pentru ca celălalt sens să fie finalizat în anul următor.

ADVERTISEMENT

După deschiderea tronsoanelor dintre București și Cernavodă, lucrările au continuat pe restul de 52 km între Cernavodă și Constanța.

Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Anca Boagiu, a promis că tronsonul Medgidia – Constanța va fi dat în exploatare în 2011. Acesta urma să fie terminat în 2012.

ADVERTISEMENT

În iulie 2012, autostrada A2 a fost finalizată, întreaga autostradă, de aproximativ 202 km, între București și Constanța, a fost dată în folosință. Construcția de 200 de km de autostradă a durat, astfel, aproximativ 30 de ani.

Valoarea totală a investiției pentru lucrările la A2, până în 2012, atunci când a fost inaugurat tronsonul Cernavodă – Medgidia, s-a ridicat la aproximativ 650 de milioane de euro.

Tronsoanele de autostradă construite după 1989 și până în 2015 au costat 14 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro), potrivit Ziarul Financiar.

De unde vine numele șoselei care leagă București de Constanța

Autostrada A2 se mai numește și Autostrada Soarelui, acesta fiind un termen împrumutat de la Henri Coandă.

Aviatorul a fost invitat în România în 1965, de către Nicolae Ceaușescu. Acolo a relansat cercetarea românească.

În 1969 a revenit definitiv în România, ca director al Institutului de creație științifică și tehnică (INCREST). Lui i se datorează tot ce s-a construit în domeniul aeronauticii românești în anii ’70.

Nu toate proiectele sale erau privite cu ochi buni de către comuniști, motiv pentru care nu au fost finalizate. În cazul altora, Henri Coandă a ajuns până în stadiul testelor.

Savantul Henri Coandă și-a imaginat un drum de mare viteză între București și Constanța. Acesta proiectase drumul Aerotubexpres, bazat pe o rețea de tuneluri vidate.

Astfel, potrivit planurilor inventatorului, ar fi trebuit să ne deplasăm pe el cu o viteză de 500 km/h. Oamenii s-ar fi îmbarcat într-o serie de capsule care erau proiectate prin tuburi cu viteze uriașe, de sute de km/h.

Vagoanele ar fi plutit prin tuburi, fiind folosit electromagnetismul, la fel ca în cazul trenurilor de mare viteză din Japonia. Dacă proiectul ar fi fost pus în aplicare și finalizat, cei 229 de kilometri din Capitală până la mare ar fi fost parcurși în aproximativ 45 de minute, scrie wowbiz.ro.

Henri Coandă a testat aceste sisteme la Măneciu, Prahova, iar testele au fost un succes. După moartea sa din 1972, proiectul a fost abandonat.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o...
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu ce se ocupă tânăra
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Modificarea regulilor RCA. Șoferii ar putea primi o listă cu ateliere service agreate...
Modificarea regulilor RCA. Șoferii ar putea primi o listă cu ateliere service agreate de asigurători
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie