News

Cine a fost brașoveanul care și-a dat foc pe pârtia Bradul, în semn de protest față de regimul comunist. Povestea impresionantă a lui Liviu Corneliu Babeș

Liviu Corneliu Babeş, un electrician din Brașov, şi-a dat foc la 2 martie 1989 în semn de protest faţă de regimul comunist.
02.03.2023 | 08:00
Cine a fost brasoveanul care sia dat foc pe partia Bradul in semn de protest fata de regimul comunist Povestea impresionanta a lui Liviu Corneliu Babes
Liviu Corneliu Babeș s-a autoincendiat la 2 martie 1989 Foto: digi24,ro
ADVERTISEMENT

Babeș, al cărui protest se îndrepta și contra măsurile luate de conducerea de la acea vreme contra revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987 a muncitorilor de la uzina de autocamioane Braşov.

Povestea impresionantă a lui Liviu Corneliu Babeș

“În 2 martie 1989, Poiana Braşov a devenit martora unui extraordinar gest de protest, care părea imposibil în acei ultimi ani ai descompunerii comunismului din România. (…)

ADVERTISEMENT

Acestui om îi datorăm un gest de mare demnitate: curajul de a spune lumii întregi că toată propaganda regimului comunist din România era mincinoasă. (…)

Martiriul lui Liviu Babeş a avut loc simetric, între două mari momente ale adevărului asumate de braşoveni şi naţiunea noastră, Revolta de la 15 Noiembrie 1987 şi Revoluţia Română din Decembrie 1989 – a constituit elementul lor de legatură (…)”, se arată într-un comunicat de presă din 2 martie 2011 al Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor ‘Braşov Decembrie 1989‘, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Liviu Corneliu Babeş, născut în 1942, era electrician la Trustul de Prefabricate din Braşov, iar în timpul liber era artist plastic amator, fiind şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Braşov.

Văduva sa își amintește ce s-a întâmplat în ziua în care soțul ei a plecat pentru ultima oară din locuința lor în ziua în care bărbatul de 47 de ani s-a transformat într-un martir.

ADVERTISEMENT

Declarat erou-martir în 1997

„El a plecat primul la serviciu, începea munca mai devreme. Eu plecam mereu după el. Era o zi frumoasă, senină, cerul era albastru. Când am venit acasă la ora 16 după muncă îl așteptam cu un buchețel de zambile pentru că trebuia să mergem la mama mea.

Tot nu venea, iar eu cu fiica mea, care avea 11 ani la vremea aceea, ne gândeam că întârzie iar. Atunci au venit doi oameni de la Miliție. Ne-au spus doar să mergem la spital. Dintr-o dată vremea se făcuse urâtă, mohorâtă, ploua.

ADVERTISEMENT

Ei au venit cu o mașină mică, eu m-am dus la autobuz și am ajuns la Spitalul Județean, la Urgențe. Fetiței i-au zis să nu intre și să stea pe coridor. Atunci am aflat de la medici că murise”, a povestit Etelka Babeș pentru Gândul.ro în 2020.

Liviu Corneliu Babeş s-a autoincendiat în timp ce cobora pe pârtia “Bradul” din Poiana Braşov purtând un mesaj de protest – “Stop murder! Auschwitz = Braşov”. Bărbatul murit după câteva ore, la Spitalul Judeţean din Braşov.

Știrea despre cele întâmplate la 2 martie 1989 a apărut atunci în publicaţii din întreaga lume şi a fost difuzată la postul de radio “Europa Liberă”, informațiile ajungând la presa de peste hotare prin intermediul turiştilor străini care se aflau în acea zi pe pârtia “Bradul”.

Liviu Corneliu Babeş a fost declarat erou-martir în baza Legii nr.93 din 3 iunie 1997. În memoria lui, în 2007, a fost dezvelit un monument în curtea Bisericii “Sf. Ioan Botezătorul” din Poiana Braşov, iar o stradă din municipiul Braşov îi poartă numele.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după...
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după destrămarea căsniciei: Sper ca Maria să mă ierte!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Cine sunt autorii crimei din Crângași. De la ce a pornit scandalul
Cine sunt autorii crimei din Crângași. De la ce a pornit scandalul
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit...
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul jucat
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților