Life

Cine a fost prima femeie care a călătorit în spațiu. Valentina Tereșkova avea doar 26 de ani și a devenit eroină națională

Cine a fost prima astronaută care a ajuns în spațiu. Valentina Tereșkova avea numai 26 de ani. Cum a fost selectată atunci.
22.08.2023 | 13:30
Cine a fost prima femeie care a calatorit in spatiu Valentina Tereskova avea doar 26 de ani si a devenit eroina nationala
Cine a fost prima astronaută care a ajuns în spațiu. Valentina Tereșkova avea numai 26 de ani. Sursa foto: .biography.com / thewoman.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cine a fost prima femeie care a călătorit în spațiu. Valentina Tereşkova avea doar 26 de ani, dar și care au fost criteriile pe care a trebuit să le îndeplinească pentru a fi aleasă pentru această misiune extrem de importantă.

Cine a fost prima astronaută care a ajuns în spațiu. Valentina Tereșkova avea numai 26 de ani

Valentina Tereșkova a fost prima astronaută care a ajuns la spațiu. Acest lucru se întâmpla pe când avea numai 26 de ani, după ce era aleasă dintr-un grup de 5 femei. Evenimentul s-a produs pe 16 iunie 1963, cu nava sovietică Vostok 6.

ADVERTISEMENT

Născută pe 6 martie 1937, în satul Maslennikovo, din regiunea Iaroslav, Rusia, aceasta a avut o copilărie normală până la moartea tatălui care a fost ucis la 4 luni după ce fusese recrutat în armată. De atunci a locuit cu mama și frații.

A început să meargă la școală la 10 ani, iar la 17 ani se angaja într-o fabrică de anvelope, însă parașutismul era una dintre marile sale pasiuni. A urmat cursuri prin corespondență la Școala Tehnică pentru Industria Ușoară, unde a obţinut o diplomă în anul 1960.

ADVERTISEMENT

În aceeaşi perioadă, Valentina Tereşkova s-a înscris în aeroclubul din localitatea în care stătea cu familia. Prima săritură cu parașuta a fost efectuată în mai 1959, pe când avea 22 de ani. A devenit rapid foarte pricepută și a fost numită instructoare de sărituri.

Ulterior, prima femeie care a ajuns în spațiu s-a înscris în Comsomol, organizația de tineret a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). A fost numită secretar al celulei din Iaroslavl între anii 1960 – 1961.

ADVERTISEMENT

Ambiția, devotamenul și pasiunea au făcut-o să-și dorească mai mult. Impresionată de compatriotul său, Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spațiul cosmic, a visat să ajungă la fel. General – locotenentul Nikolai Kamanin le-a propus superiorilor săi ca prima femeie cosmonaut să fie din partea sovietică.

Valentina Tereşkova, selectată dintr-un grup de 5 femei

Una dintre condițiile pe care Valentina Tereșkova le-a îndeplinit nu a fost deloc complicată. A fost selectată dintr-un grup de 5 femei pentru că s-a dovedit o persoană extrem de pricepută în practicarea parașutismului.

ADVERTISEMENT

A fost acceptată în programul spațial sovietic mulțumită celor 126 de salturi cu parașuta pe care le făcuse, deși nu avea experiență ca pilot. Un alt criteriu a fost că era potrivită din punct de vedere politic pentru că-și pierduse tatăl în al Doilea Război Mondial.

De asemenea, originile sale modeste se potriveau cu imaginea proletariatului sovietic. Așa a ajuns să decoleze la doar 26 de ani de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în vehiculul spaţial sovietic Vostok-6.

„Cerule, dă-ţi pălăria jos. Sunt pe drum!”, sunt cuvintele pe care Valentina Tereșkova le-a spus imediat după lansare, notează desprelume.ro. A stat în spațiu 3 zile, perioadă în care a efectuat 48 de rotaţii în jurul Pământului.

A devenit eroină națională, însă deși puțină lume a știut la momentul respectiv că misiunea sa a fost una dificilă și că a fost la un pas de tragedie. Din cauza unei erori tehnici traiectoria navei sale a fost modificată.

La aterizare, Valentina Tereşkova a pierdut contactul cu cei de la sol. Capsula sa a fost catapultată deasupra Munţilor Altai din Siberia, fiind găsită la 5 ore de la aterizare. S-a lovit puternic la nas, dar a fost fardată pentru a masca accidentul.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie