Life

Cine a fost Traian Vuia, avocatul care a reușit o premieră aviatică mondială. Se împlinesc 150 de ani de la nașterea sa

Cine a fost Traian Vuia, avocatul care s-a remarcat printr-o premieră aviatică, la nivel mondial. Miercuri, 17 august 2022, se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui.
17.08.2022 | 06:15
Traian Vuia, inventator român, renumit la nivel mondial în domeniul aviației. Ce merite îi aparțin. Sursa foto: Cotidianul
ADVERTISEMENT

Se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Traian Vuia, inventatorul român care s-a remarcat la nivel mondial prin faptul că a creat primul avion ce s-a ridicat de la sol cu mijloace proprii de propulsie. De asemenea, Traian Vuia a rămas în istoria lumii aviatice ca primul om care a zburat cu o aeronavă mai grea decât aerul.

Ce greutăți a întâmpinat Traian Vuia la începutul carierei aviatice

Traian Vuia s-a născut pe 17 august 1872, în satul Surducu Mic, din județul Timiș. A urmat școala primară în localitatea natală, dar și la Făget. Între anii 1884 și 1892 a făcut Liceul Romano-Catolic, unde i s-au constatat calitățile de geniu și pasiunea pentru aviație.

ADVERTISEMENT

Traian Vuia era foarte interesat, copil fiind, de zmeie și construcția lor, iar mai târziu, spre adolescență, de avioane. Odată cu absolvirea liceului, s-a încris la Universitatea Politehnica din Budapesta.

Însă, din cauza problemelor financiare, renunță după un an la Universitatea Politehnica din Budapesta  și se îndreaptă către cea de Drept.

ADVERTISEMENT

Traian Vuia începe, așadar, să facă practică prin birouri de avocatură, din Banat, pentru a-și asigura cele necesare unui trai decent. Tot pe parcursul studiilor, geniul aviației s-a înscris în Societatea ”Petru Maior” a studenților români din Budapesta, unde ținea conferințe despre filosofie și tehnică.

Anii au trecut, iar Traian Vuia termină Dreptul, dar nu a renunțat la ceea ce iubea cel mai mult: avioanele. Astfel, începe să lucreze la primul prototip al unui aparat de zbor, numindu-l aeroplan-automobil.

ADVERTISEMENT

Se ivesc din nou probleme cu banii, așa că Traian Vuia pleacă la Paris pentru îndeplinirea visului. Mulți nu credeau în ideea lui: capacitatea de zbor a unui avion cu o densitate mai mare decât cea a aerului. Mai mult, la un moment dat, Academia de Științe de la Paris i-a respins proiectul pe motiv că este ”prea utopic”, irealizabil.

După ce a reușit să creeze avionul mult visat, nici de această dată nu i-a fost ușor absolventului de Drept. A făcut mai multe zboruri de demonstrație, dar nu a fost prea convingător.

ADVERTISEMENT

Abia pe 17 iulie 1907, după ce a zburat cu aparatul ”Vuia 2”, a reușit să-și ducă la bun sfârșit misiunea. Cu acest dispozitiv s-a antrenat pe terenul de la La Bagatelle, pe o distanță în aer de circa 100 de metri liber.

Care este marele merit aviatic al lui Vuia

Până ca Traian Vuia să inventeze primul avion care s-a ridicat de la sol prin mijloacele proprii, cu moto-propulsor și tren de aterizare, decolarea unui dispozitiv de zbor se făcea cu ajutorul uneltelor exterioare, precum cablul de lansare sau remorcare și catapulta.

Așadar, marele merit al lui Traian Vuia este tocmai cel menționat anterior, invenția aparatului autopropulsat.

 Ce alte invenții a mai realizat Traian Vuia pe parcursul vieții

Traian Vuia s-a mai consacrat și prin alte cercetări, care sunt de folos lumii actuale. A mai inventat: prima aripă de avion cu incidență variabilă în zbor, primul aeroplan cu aripi pliante, generatorul de abur cu combustie și ardere catalitică, generatorul cu focar cu mare intensitate a combustiei sau generatorul cu circulație forțată. Acesta din urmă a fost fabricat pe serii, în: Franța, Belgia, Anglia și Germania.

La toate cele menționate, se adaugă o altă invenție remarcabilă, anume torpila aeriană. După o perioadă petrecută prin străinătate și după terminarea Primului Război Mondial, Traian Vuia revine definitiv în România.

Astfel, Traian Vuia moare pe 2 septembrie 1950, la București. Trupul său neînsuflețit se găsește la Cimitirul Bellu.

ADVERTISEMENT