Life

Cine a inventat berea? Băutura alcoolică preferată de întreaga lume e foarte veche

Berea, una dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice din întreaga lume, are o istorie foarte lungă în spate, neștiindu-se exact când a fost preparată pentru prima dată.
10.02.2023 | 07:30
Cine a inventat berea Bautura alcoolica preferata de intreaga lume e foarte veche
Istoria berii este una foarte veche. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Berea este una dintre cele mai populare, vândute și consumate băuturi alcoolice preparate de oameni. Deși nu se știe când a fost făcută prima dată, se crede că la mijloc au fost un cumul de circumstanțe. Înainte de a ajunge să fie comercializată în întreaga lume, băutura are o istorie veche în spate.

Cine sunt inventatorii berii?

Chiar dacă este greu de stabilit de când datează originile berii, se crede că această băutură a fost descoperită întâmplător, rezultând dintr-un proces natural. Dacă o cantitate mică de apă amestecată cu cereale este încălzită de soare, se produce reacția chimică ce transformă amestecul în bere.

ADVERTISEMENT

Conform unora, prima bere a fost creată în urmă cu peste 6000 de ani, după ce o bucată de pâine udă a început procesul de fermentare. Există legende care spun apariția berii reprezintă și un pas important în dezvoltarea omenirii. Epopeea lui Ghilgameș, cea mai veche scriere a Sumerului, îl înfățișează pe Enkidu, o creatură sălbatică, în timp ce mânca din mâncăruri alese și se ospăta cu lichidul amărui.

De asemenea, luna de miere pe care mirii obișnuiesc să și-o ia după nuntă datează tot de pe vremea sumerienilor, care aveau obiceiul să le dea tinerilor căsătoriți bere îndulcită cu miere în cantități impresionante, care să le ajungă pentru o lună.

ADVERTISEMENT

Berea are o istorie foarte veche în spate. Cele mai vechi urme reale ale acestei băuturi s-au găsit în Iran

La începutul secolului XX, în timpul unor săpături arheologice efectuate de francezi în vestul Iranului, s-a descoperit modul în care berea se consuma cu aproximativ 3500 de ani în urmă. La subsolul unor case din Suza au fost găsite vase din lut de formă sferică.

Ele erau acoperite cu plăci de ceramică ce aveau o gaură în mijloc, pe unde era extrasă berea. Prin aceste orificii se introducea un pai special prin care se bea, deoarece se presupunea că pe fundul vasului ar fi existat depuneri mari de sedimente.

ADVERTISEMENT

În acele timpuri, berea nu semăna deloc cu cea pe care o cunoaștem astăzi. Se pare că băutura era sub forma unei grăsimi groase, închisă la culoare și conținea o cantitate mai mică de alcool, care prin prisma gustului deosebit era un aliment de bază în dieta oamenilor.

În Evul Mediu, berea se număra printre cele mai faimoase băuturi. În nordul Europei, călugării și-au dat seama că poate fi consumate și în timpul postului și fiecare mănăstire și-a dezvoltat propria fabrică unde să producă bere cu diferite arome.

ADVERTISEMENT

În Anglia, berea era catalogată după metoda de uscare a malțului, în timp ce galezii ar fi preferat berea puternic aromată, obținută din malț uscat cu turbă, englezii ar fi fost adepții celei din malț uscat la foc făcut cu lemn adus din Norvegia.

La sfârșitul secolului XVII lea, elevii unei școli din Anglia primeau zilnic două sticle, deoarece se credea că băutura este mult mai bună și mai sănătoasă decât apa. De altfel, consumul de bere la locul de muncă era considerat o obișnuință.

Istoria berii în România. Prima fabrică de bere a existat în 1809

Producția de bere în România a început în secolul XIX, atunci când Johann de Gotha a deschis, în anul 1809, prima fabrică, la marginea Bucureștiului. Ulterior, au apărut din ce în ce mai multe, însă unele au avut o durată scurtă de funcționare. Rapid, berăriile au devenit punctul de întâlnire și de socializare al ziariștilor, politicienilor și chiar al artiștilor.

 

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani...
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred...
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred în Paradis
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată