Life

Cine a inventat hârtia. Cel care a creat-o a ajuns să-și pună capăt zilelor

Cine a inventat hârtia? Cel care a creat-o a ajuns să își pună capăt zilelor. Chiar și așa, a reușit să aducă în lume o mare schimbare.
13.07.2023 | 12:41
Cine a inventat hartia Cel care a creato a ajuns sasi puna capat zilelor
Cine a inventat hârtia. Sursă foto: Pinterest, Wikipedia / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată cine a inventat hârtia? Omul care a creat acest produs a ajuns să își pună capăt zilelor într-un mod dureros. Chiar și așa, a reușit să aducă în lume o mare schimbare benefică.

Cine a inventat hârtia

Înainte de a afla cine a inventat hârtia, este bine să știm cum a început totul. Înainte de hârtia clasică pe care toți o folosim astăzi, papirusul a fost o formă incipientă de papetărie. Practic, el reprezenta o combinația între hârtie și un carton clasic.

ADVERTISEMENT

Egiptenii foloseau papirusul încă din anul 4000 i.Hr. Acesta era făcut din planta de papirus. Materialul era asemănător cu cel al hârtiei de acum, dar se realiza cu mult mai simplu. Mai exact, din tulpina plantei erau extrase straturile fibroase.

Mai apoi, acestea erau așezate unele lângă altele și acoperite cu un al strat perpendicular. Foaia obținută era presată și udată. Rezultatul este știut deja. Se obținea în acest mod un material de papetărie neted, dar și durabil, pe care se putea scrie ușor.

ADVERTISEMENT

Iar până să aflăm cine a inventat hârtia, este esențial să știm că reciclarea ei a început încă din anul 105. De aici începe și adevărata poveste a acestui produs, de care orice persoană are nevoie în casă.

Din ce a făcut Cai Lun prima hârtie

Cine a inventat deci hârtia? Chinezul Cai Lun. Conform scrierilor, acesta a început să dețină mai multe funcții la curtea imperiala a dinastiei Han de Est (25 – 220 e.n.). Documentele istorice spun că acesta iubea să studieze.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, nu e de mirare că a inventat hârtia și a cunoscut ascensiunea în scurt timp. Produsul creat de el a fost una dintre cele mai mari invenții din China Antică. De altfel, ea reprezintă și o contribuție valoroasă care a ajutat la dezvoltarea științei, dar și culturii universale.

Cu alte cuvinte, dacă nu era hârtia, cum mai rămâneau anumite lucruri scrise? Revenind deci la cel care a inventat hârtia, până la acel moment, chinezii gravau informațiile importante care trebuiau reținute, fie pe o carapace de proastă țestoasă, fie pe oase de animale și nu numai.

ADVERTISEMENT

Ulterior au urmat table, lemn, însă chiar și așa, toate aceste materiale nu durau atât de mult. Totul până în momentul în care Cai Lun a vrut să facă o schimbare. El a demarat mai multe investigații și ulterior a reușit să fabrice o hârtie ușoară și ieftină.

Ca materie primă a folosit coaja de arbore, alături de pânzeturi uscate, resturi de năvod și reziduuri de cânepă. În anul 105, Cai Lun a oferit curții imperiale hârtia sa. Iar aprecierile nu au încetat să apară.

De ce s-a sinucis cel care a inventat hârtia

La acel moment, hârtia a început să fie utilizată în întreaga țară. Deși un era fină ca cea din prezent, era exact ce trebuia la acea vreme. În ciuda contribuției masive pe care a avut-o cel care a inventat hârtia, finalul lui avea să fie unul tragic.

Marele inventator Cai Lun a murit în anul anul 121. După moartea împăratului He, tronul imperial a rămas vacant. De aici, un scandal imens pentru succesiune a început, iar văduva sa a luat o decizie drastică.

Mai exact, împărăteasa Deng a cerut ca toți cei din anturajului împăratului să fie încarcerați, de teama trădării. Iar Cai Lun nu a suportat acest lucru. Drept urmare, acesta a decis să-și pună capăt zilelor. Cel care a inventat hârtia s-a sinucis, înghițind otravă.

Chiar și așa, meritele sale au continuat să fie apreciate în China. Numeroase persoane l-au venerat și chiar și astăzi își amintesc de el precum un zeu ori un maestru, având în vedere contribuția lui impresionantă. 

ADVERTISEMENT