Life

Cine a inventat Windows? Calculatorul tău se bazează pe acest sistem de operare

Cine a inventat Windows? Laptopul sau calculatorul tău depinde de acest sistem de operare, care de-a lungul timpului a trecut prin multiple schimbări.
13.12.2022 | 01:14
Cine a inventat Windows Calculatorul tau se bazeaza pe acest sistem de operare
Inventatorii Windowsului au fost prieteni buni. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Cum a apărut Windowsul? Acest sistem de operare de care laptopurile sau calculatoarele noastre depind pentru a funcționa într-un mod normal. În spatele acestei invenții stau două nume foarte cunoscute la nivel global.

Cine a creat Windowsul? Unul dintre inventatori nu mai trăiește

În septembrie 1981 avea să apară Windowsul, program care a revoluționat lumea digitală. Pe atunci, se numea ”Interface Manager”, iar după lansarea oficială, din 10 noiembrie 1983, a fost redenumit ”Microsoft Windows”.

ADVERTISEMENT

Microsoft Windows a fost creat de Bill Gates și Paul Allen, acesta din urmă încetând din viață, în octombrie 2018. Cei doi programatori au reușit să-și aducă proiectul digital pe culmile succesului în urma unei ”provocări”, potrivit Historia. În prezent, compania se clasează pe locul 3 la nivel mondial, după Amazon și Apple.

Cine sunt Bill Gates și Paul Allen

Bill Gates a venit pe lume în 1955, în Seattle, Washington și provine dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind avocat, iar mama sa afaceristă. Din copilărie i s-a descoperit o inteligență aparte, în special la matematică, iar la școală se întâmpla ca profesorul să-l mai scutească, din când, în când, de ascultat, la această materie.

ADVERTISEMENT

În adolescență, Bill Gates a scris primul său program, intitulat Tic-Tac-Toe, prin care utilizatorii jucau contra calculatorului. În ceea ce-l privește pe Paul Allen, acesta s-a născut pe 21 ianuarie 1953, tot în Seattle, Washington.

Bill Gates și Paul Allen s-au împrietenit la școală, care era un privată, acolo ambii descoperindu-și pasiunea pentru calculatoare și tehnologie. Mai târziu, s-au înscris la Universitatea de Stat Washington, aici alăturându-se ”Frăției Phi Kappa Theta”, unde au ajuns să facă cercetări în programare computerizată.

ADVERTISEMENT

Cum au creat Bill Gates și Paul Allen Microsoft Windows. Bill Gates a abandonat Universitatea Harvard

Paul Allen a abandonat, însă, studiile după doi ani și s-a angajat ca programator la Honeywell în Boston, aproape de Universitatea Harvard, unde învăța amicul său. Cu timpul, Paul l-a convins pe Gates să-și abadoneze și el studiile, pentru a se dedica cercetării.

Bill Gates și-a ascultat prietenul, iar într-o zi amândoi au descoperit un limbaj de programare, BASIC, de care și-au dat seama că poate schimba lumea digitală. Au luat apoi legătură cu producători de la MITS și au fondat compania inițial denumită ”Micro-Soft”, în 1976.

ADVERTISEMENT

Ideea lui Bill Gates și a lui Paul Allen a început să dea tot mai multe roade, așa se face că primul mare sistem de operare de succes a fost lansat pe 24 august 1995, anume Windows 95.

Windows 95 era ceva foarte nou în pachetul Microsoft, deoarece includea mai multe funcții, respectiv: Microsoft Network, Microsoft Backup, navigatorul web Internet Explorer, Microsoft Paint, Windows Scandisk sau jocurile  Windows Minesweeper și Solitaire.

Odată cu începutul anilor 2000, pe 25 octombrie 2001, Microsoft se readaptează, lansându-se Windows XP, iar în 2002 apare sintagma ”.net” . În 2003, Microsoft se extinde de la calculatoare, la piața telefoanelor mobile, prin „Windows Mobile”.

Treptat, s-au creat mai multe versiuni de Windows, iar în prezent cea mai utilizată este interfața Windows 10.

Bill Gates, ani întregi cel mai bogat om din lume

În 2007, s-a încercat și crearea Windows Vista, dar fără succes. Toată această ascensiune, l-a clasat pe Bill Gates, din 1995 până în 2017, pe locul 1, în topul Forbes, ca cel mai bogat om de pe Glob.  

În 2022, Bill Gates a fost plasat pe locul 4 în topul celor mai bogați oameni de pe Planetă, realizat de Bloomberg Bilionaires Index. Primul în clasament se afla Elon Musk.

ADVERTISEMENT