News

Cine beneficiază de amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni. Măsura este inclusă în pachetul Sprijin pentru România

Guvernul Ciucă a decis, în pachetul Sprijin pentru România, ca românii să beneficieze de amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni. Oficialii anunță că nu toți cetățenii pot recurge la acest aparent avantaj.
06.06.2022 | 20:06
Cine beneficiaza de amanarea ratelor la banci timp de 9 luni Masura este inclusa in pachetul Sprijin pentru Romania
Cine beneficiază de amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni. Măsura este inclusă în pachetul Sprijin pentru România. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La finalul lunii mai, Guvernul a aprobat alte măsuri de sprijin pentru populație în contextul scumpirilor la majoritatea produselor și în contextul crizelor concomitente.

OUG-ul privind amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni, pe masa Guvernului

Măsura amânării ratelor face parte din programul guvernului, ”Sprijin pentru România”. Cumulate, măsurile luate pentru a fi ajutați cetățenii sunt în valoare de 1,1 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

În aceste zile, Guvernul Ciucă are pe masă actul normativ prin care ratele la bănci vor putea fi amânate, la cerere, de românii care au probleme financiare.

Principalele prevederi, potrivit draftului de Ordonanță de Urgență, consultat de Știripesurse.ro:

ADVERTISEMENT
  • Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maxim 9 luni.
  • Debitorii pot beneficia o singură dată de amânarea ratelor.
  • Sunt exceptate de la amânarea ratelor „facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice”.
  • Amânarea ratelor poate fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni
  • Pe perioada aplicării facilității de amânare la plată a ratelor, debitorii persoane juridice cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în OUG 109/2011, nu pot distribui și nu pot plăti dividende și nu pot acorda sau rambursa credite către acționari.
  • Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor o cerere scrisă sau prin mijloace electronice, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a OUG.
  • Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor.
  • Comisioanele amânate la plată se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

Cine beneficiază de amânarea ratelor cu 9 luni

De măsura amânării ratelor la bănci timp de 9 luni beneficiază atât persoanele juridice, cât și cele fizice. De subliniat faptul că, conform OUG-ului aflat în analiza Executivului, nu toate persoanele beneficiază de acest aparent avantaj.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit documentului prezentat anterior, ”beneficiază de amânare persoanele juridice care:

  • nu fost afectate cu minim 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similară a anului 2021
  • nu se află în insolvență
  • nu au înregistrat incidente de plata in ultimele 6 luni
  • nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social potrivit bilanțului depus la 31.12.2021
  • nu beneficiază de un plan de restructurare a datoriilor
ADVERTISEMENT

În ceea ce privește persoanele fizice, acestea pot cere amânarea ratelor doar dacă:

  • nu se află în incapacitate de plată
  • depun o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minim 25% a cheltuielilor medii lunare ca urmare a creșterii preturilor în ultimele 3 luni comparativ cu perioada similară din 2021
  • nu beneficiază de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor

Recent, ministrul de finanțe Adrian Câciu a confirmat cele prevăzute în draftul de OUG.

Oficialul a precizat că în Coaliție s-a luat decizia de a amâna ratele la credite atât pentru persoanele fizice, dar şi pentru cele juridice. El a exemplificat condițiile de acordare a dreptului de amânare. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT