News

Cine e noul comandant al forţelor NATO din Europa. Christopher Cavoli vorbeşte limba rusă şi a crescut în baze militare

Consiliul Nord-Atlantic a aprobat recent numirea generalului Christopher G. Cavoli, din armata Statelor Unite, în funcția de comandant suprem al forțelor NATO în Europa.
04.05.2022 | 10:37
Cine e noul comandant al fortelor NATO din Europa Christopher Cavoli vorbeste limba rusa si a crescut in baze militare
Christopher Cavoli vorbeşte limba rusă şi a crescut în baze militare. Foto: nato.int
ADVERTISEMENT

Până la această decizie, generalul Cavoli ocupa funcția de comandant al Armatei Statelor Unite în Europa și Africa. El va prelua comanda de la generalul Tod D. Wolters.

Cine este generalul Christopher G. Cavoli

Ceremonia de schimbare a comenzii va fi organizată la Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa de la Mons (Belgia), în această vară, conform nato.int.

ADVERTISEMENT

Numirea lui Cavoli în funcția de comandant suprem al forţelor aliate în Europa vine în contextul tensiunilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Christopher Cavoli este fiul unui ofiţer italiano-american (n.r. – Christophe Cavoli) și a născut în plin Război Rece, la Würzburg, în Germania de Vest.

Crescut în baze militare, noul lider al forțelor aliate vorbește limba rusă și este în armată din 1987. Din 2020 comandă forţele americane în Europa şi în Africa, al căror cartier general este la Wiesbaden (Germania).

ADVERTISEMENT

Generalul Christopher Cavoli este familist convins, are doi copii și este absolvent al Universităţii Princeton. De-a lungul carierei sale, el a fost implicat în mai multe misiuni.

Printre ele, cele din zona Golfului şi Afganistan. Totodată, mai trebuie spus că înainte de a prelua comanda combinată Europa-Africa, el a comandat armata americană în Europa în perioada ianuarie 2018-octombrie 2020.

ADVERTISEMENT

Adjunctul lui Cavoli este un ofiţer european

Conform uzanțelor, șeful militar al NATO este mereu un ofiţer american, întrucât Europa îl desemnează pe secretarul general al Alianţei.

Astfel, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR) este unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO. În acest context, adjunctul său este un ofiţer european.

ADVERTISEMENT

Comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) este comandantul Comandamentului Aliat pentru Operațiuni (ACO) al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și șeful cartierului general al ACO, Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE).

SACEUR este a doua cea mai înaltă funcție militară din cadrul NATO, fiind inferioară doar președintelui Comitetului militar al NATO în ceea ce privește precedența.

Despre numirea lui Christopher G. Cavoli se știa încă din aprilie

Încă de la 11 aprilie, jurnaliștii americani de la theweek.com prelua o știre din The Wall Street Journal și anunțau că era de așteptat ca președintele Joe Biden să numească noi generali în funcțiile de comandant suprem aliat în Europa și de comandant al Comandamentuluieuropar pentru operațiuni speciale al Statelor Unite.

Astfel se afla că generalul Christopher Cavoli urma să preia comanda tuturor forțelor NATO din Europa. Vorbim despre o forță care cuprinde aproximativ 100.000 de soldați americani plus alți 40.000 de la aliații NATO.

Mandatul generalul Forțelor Aeriene Ted Wolters trebuia să fie mai scurt, dar a fost prelungit pentru ca el să poată supraveghea răspunsul inițial al NATO la invazia rusă din Ucraina.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”