News

Cine e succesorul lui Ionel Arsene la șefia CJ Neamț. Ion Asaftei, fost dulgher, și-a trecut în declarația de avere o datorie la stat de 700.000 de lei

Succesorul lui Ionel Arsene la funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț și-a trecut în declarația de avere datoria pe care o are la statul român.
13.04.2023 | 17:46
Cine e succesorul lui Ionel Arsene la sefia CJ Neamt Ion Asaftei fost dulgher sia trecut in declaratia de avere o datorie la stat de 700000 de lei
După fuga lui Ionel Arsene, noul președinte al CJ Neamț este Ion Asaftei, de la ALDE / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Ionel Arsene Facebook / Ion Asaftei Facebook
ADVERTISEMENT

După fuga lui Ionel Arsene în Italia, funcția de președinte al CJ Vrancea a fost preluată de liderul ALDE, Ion Asaftei. Acesta datorează statului român o sumă uriașă de bani.

Ion Asaftei i-a mulțumit lui Ionel Arsene și a anunțat că va continua proiectele acestuia

Ion Asaftei, fost vicepreședinte al CJ Neamț, a preluat funcția de președinte intermiar, după ce a fost votat de majoritatea consilierilor prezenți la ședința din 17 martie 2023 (PSD, ALDE, Pro România, PMP și Partidul Umanist). Consilierii PNL nu au participat la vot, nemulțumiți de faptul că au fost convocați cu doar o oră și jumătate înainte.

ADVERTISEMENT

La încheierea ședinței, noul președinte al CJ Neamț a lăudat activitatea predecesorului său, condamnat penal. ”Din respect pentru cel care a fost Ionel Arsene, vom continua proiectele până la finalizarea acestora”, a anunțat Asaftei, potrivit Atitudinea de Neamț.

Asaftei a făcut echipă bună cu Ionel Arsene încă de la instalarea în fruntea Consiliului Județean Neamț. La acea vreme, ALDE s-a aliat cu PPUSL, PMP și ProRomânia pentru a forma o majoritate în CJ, în schimbul unor funcții de vicepreședinți.

ADVERTISEMENT

Biografia noului șef al CJ Neamț. S-a angajat dulgher înainte să înceapă liceul și a predat la facultatea ”de cadre” a comuniștilor

Ion Asaftei are o biografie bizară. Potrivit propriului CV, el s-a născut în localitatea Războieni, județul Neamț, însă a plecat ”în lume”, de la o vârstă fragedă. La vârsta de 16 ani, Asaftei s-a angajat ca dulgher la Întreprinderea Construcții-Montaj București. Doi ani mai târziu, el a fost admis la liceul de matematică-fizică ”Matei Basarab” din București.

În timpul studiilor liceale, el a continuat să lucreze ca strungar, meserie pe care a avut-o până în 1979. Ulterior, acesta a urmat calea activismului politic, mai întâi ca responsabil pe probleme de organizare, activitate juridică și economică la CMB/CC și apoi ca lector la ASSP (Academia de Științe Social-Politice ”Ștefan Gheorghiu”).

ADVERTISEMENT

Ion Asaftei și-a luat o pauză de studii, între 1975, când a terminat liceul și 1981, an în care a intrat la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o patru ani mai târziu cu o specializare în drept economic și administrativ.

După revoluție, Asaftei intră în presă, acolo unde rămâne doar un an, după care debutează în afaceri. Între 2005 și 2007, el face și un master în studii europene, iar în 2016 o termină cu business-ul și se dedică unei cariere în administrația publică, ocupând o poziție de consilier local și vicepreședinte la CJ Neamț.

ADVERTISEMENT

Cât a recuperat statul român de la Ion Asaftei

Declarația de avere a succesorului lui Ionel Arsene este cel puțin la fel de originală. La capitolul datorii, Ion Asaftei a completat cu un credit bancar de 126.751 de lei, din anul 2007, cu 9.500 de lei pe care trebuie să-i returneze PMP-istului Alexandru Cotea și cu 738.014 lei, sumă pe care trebuie s-o achite la bugetul de stat.

Potrivit aceluiași document, datoria către statul român provine din anul 2010 și urma să fie achitată până în 2022 (declarația de avere a fost completată pe 15 iunie 2022).

declaratie de avere Ion Asaftei
Ion Asaftei și-a trecut datoria la stat în declarația de avere / Sursă foto: ANI

Potrivit informațiilor FANATIK, datoria pe care Ion Asaftei o are la bugetul de stat provine din perioada în care acesta era administratorul a două societăți comerciale. După ce acestea au intrat în faliment, statul român a reușit să obțină o sentință judecătorească definitivă de atragere a răspunderii personale, pe numele lui Asaftei, astfel încât acesta să achite din buzunarul propriu datoriile firmei.

Până anul trecut, statul nu a reușit să recupereze decât o mică parte din prejudiciu (în 2016, datoria lui Asaftei era de 827.078 lei, potrivit declarației sale de avere). Asta și pentru că noul președinte al CJ Neamț nu deține niciun fel de bun pe numele său, cu excepția unui teren de 3.197 mp în comuna Tupilați, moștenit în 2005.

De asemenea, soția lui, Viorica Asaftei, este proprietar unic al unui teren de 950 mp în Secăria, jud Prahova, ca urmare a unei hotărâri judecătorești.

Și vicepreședintele CJ Neamț are probleme: își așteaptă sentința pentru abuz în serviciu

În ciuda problemelor financiare, Ion Asaftei a oferit partidului său un sprijin de peste 10.000 de lei, cu ocazia alegerilor locale din 2020, sumă care i-a fost restituită anul trecut de către Autoritatea Electorală Permanentă. În calitate de consilier județean, el a avut o indemnizație anuală de 13.641 lei iar din pensii a obținut 29.267 lei.

Ion Asaftei nu este, însă, singurul consilier cu probleme la CJ Neamț. Vicepreședintele Dragoș Chitic este condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, însă acesta a contestat decizia și este în așteptarea sentinței finale de la ÎCCJ.

ADVERTISEMENT