Fotbal international

Cine este Alcoyano, echipa care a eliminat-o pe Real Madrid din Cupa Spaniei

21.01.2021 | 09:34
Cine este Alcoyano echipa care a eliminato pe Real Madrid din Cupa Spaniei
ADVERTISEMENT

Real Madrid a suferit o umilinţă istorică, fiind eliminată de Alcoyano, o echipă anonimă din liga a treia, din primul tur. Gazdele s-au impus cu scorul de 2-1, golul victoriei venind în timpul suplimentar, în minutul 114, când echipa învingătoare evolua în inferioritate numerică.

Presa spaniolă a analizat partida şi a concluzionat, la unison, că a fost cea mai mare ruşine din cariera lui Zidane, care ar putea avea zilele numărate la Madrid.

ADVERTISEMENT

Alcoyano şi-a respectat imnul şi… “blazonul” până la finalul partidei. Nu degeaba spun spaniolii că “e nevoie de moral mai bun decât Alcoyano”.

Scurt istoric. Cine este Alcoyano şi ce înseamnă “moralul lui Alcoyano”

Club Deportivo Alcoyano o formaţie din Alcoy, regiunea Valencia, după cum se poate ghici şi privind liliacul de pe siglă. Îşi joacă meciurile de acasă pe stadionul El Collao, o arenă de 4850 de locuri. Echipa de fotbal din Alcoy a luat fiinţă în 1928, după ce secţia de fotbal a clubului Boxing Club Deportivo Alcoyano a avut câteva rezultate bune împotriva unor adversari cu nume un an mai devreme.

ADVERTISEMENT

Borne istorice au fost 1942 – anul primei promovări în Segunda (liga a doua), 1945 – prima promovare în La Liga, 1947-1948 – singurul sezon de La Liga în care nu a retrogradat (a terminat pe locul 10, deasupra lui Real Madrid în clasament), 1953 – prima retrogradare în Tercera (de fapt, liga a patra), 2014 – transformarea în societate pe acţiuni. 2021 – eliminarea lui Real Madrid din Cupa Spaniei.

Imnul oficial al echipei este “La moral del Alcoyano” (n.r. – “Moralul lui Alcoyano”), compus la 50 de ani de la înfiinţare. O vorbă din fotbalul spaniol spune “să ai un moral mai bun decât Alcoyano”, expresie care, se pare, provine după un meci pierdut de Alcoyano cu scorul de 0-13, prin anii 1950. Deşi diferenţa era enormă, jucătorii formaţiei învinse nu au cedat niciun moment şi au încercat până la ultima fază să înscrie.

ADVERTISEMENT

Real Madrid, o valoare de 300 de ori mai mare

În avancronica meciului Alcoyano – Real Madrid, două lucruri ieşeau în evidenţă: diferenţa de valoare şi faptul că gazdele evoluează cu două divizii mai jos decât iluştrii lor adversari. Un adevărat duel David – Goliat, în care, la final, primul a avut câştig de cauză.

La capitolul valoare de piaţă, diferenţa este astronomică. Real Madrid este cotată la 782 de milioane de euro, pe când formaţia câştigătoare însumează doar 2,6 milioane. De 300 de ori mai puţin!!! Alcoyano evoluează în Segunda Division B3 – Grupa B. În ciuda denumirii competiţiei, “Segunda”, aceasta este, de fapt, liga a treia, semiprofesionistă.

ADVERTISEMENT

Presa din Spania: “Umilinţă”, “Ruşine”, “Ridicol”

O surpriză de asemenea proporţii, nu putea să nu ţină prima pagină în ziarele spaniole, în special cele apropiate de Real Madrid şi Barcelona.

Marca, cotidianul de casă al celor din Madrid, a titrat “Nimeni nu scapă de această ruşine” şi a dat verdictul: “este finalul lui Zidane la Madrid”, deşi antrenorul nu pare dispus să demisioneze. Francezul a declarat după meci “Acesta este cuvântul folosit de voi, rușine. Nu este cuvântul folosit de mine. Așa este fotbalul, este dificil. În mod normal, jucăm cu o echipă din Liga a 3-a, ar fi trebuit să câștigăm, dar nu a fost așa. Dar nu este o rușine, nici vorbă! Acest gen de lucruri se întâmplă, trebuie să ți le asumi, eu mi le asum în totalitate. Vom continua să muncim. Nu o vom lua razna de la un singur rezultat”.

Ce au titrat ziarele din Spania după umilinţa Realului. FOTO: marca
Ce au titrat ziarele din Spania după umilinţa Realului. FOTO: marca

Ziarul AS, de asemenea apropiat de Real: “Zidane e în aer” sau “Mai mult moral decât decor”, făcând trimitere la imnul echipei câştigătoare, dar şi la modestul stadion care a găzduit partida.

Catalanele Mundo Deportivo şi Sport şi-au dedicat prima pagină înfrângerii istorice a rivalei. “Umilinţă” a titrat MD pe o fotografie cu bucuria micuţei Alcoyano, în timp ce Sport a scris “Ce castană!” pe o poză cu un Benzema deznădăjduit.

Remarcatul meciului a fost portatul Jose Juan Figueras, 41 de ani, care a avut 10 parade. Niciun alt goalkkeeper nu a reuşit la fel de multe intervenţii în faţa lui Real în acest sezon.

ADVERTISEMENT